PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=132913}

Stalowy alchemik

Hagane no renkinjutsushi
2003 - 2004
8,0 15 tys. ocen
8,0 10 1 15396
8,5 4 krytyków
Stalowy alchemik
powrót do forum serialu Stalowy alchemik

Chcę się was, drodzy parafianie spytać, co wg was jest lepsze, manga, czy anime? I czy serial
mocno różni się od pierwowzoru, a także jak to jest z tymi seriami. Czy wszystkie są ekranizacją
mangi?

KiKfilmOWIEC

Osobiście polecam mangę, według mnie jest lepsza od anime. Aktualnie są dwie serię: pierwsza - Stalowy Alchemik, która w małym stopniu nawiązuje do mangi, ale jest bardzo dużo różnic i mi osobiście się nie podoba. Fabuła jest moim zdaniem nieciekawa, dość zawiła i na siłę udziwniona. Poza tym bohaterowie czasem zachowują się inaczej niż ci kanoniczni stworzeni przez panią Arakawę. Drugą serią jest Fullmetal Alchemist Brotherhood i jest zrobiona ona dokładnie na podstawie mangi, dlatego też nie mam do niej zastrzeżeń. Głosy są świetnie dobrane, muzyka jest cudowna, a jakość HD w jakiej jest zrobione anime cieszy oczy. Osobiście odradzam Ci oglądanie pierwszej serii, aczkolwiek możesz zobaczyć z czystej ciekawości, a jednakże się do niej zraziłam bardzo. Lepiej na początek przeczytać mangę, a później uzupełnić sobie oglądając anime, gdyż czasem oko nie jest w stanie wychwycić drobnych szczegółów, które są bardziej widoczne w anime.
To chyba tyle z mojej strony :)

grotkowska

Dzięki wielkie za pomoc :D. Miłej egzystencji.

ocenił(a) serial na 8
KiKfilmOWIEC

FMA:B jest lepsze, z tym, że wersja z 2003 roku zwykłe FMA też jest dobra i godna polecenia. Lepiej zobacz obie.

ocenił(a) serial na 8
Mizgalator

Definitywnie czytać i oglądać Brotherhood jak już

ocenił(a) serial na 8
KiKfilmOWIEC

Dostałeś już odpowiedź, ale inni też mogą czytać i mieć wątpliwości - zatem każdy głos to inna opinia.

Osobiście przedkładam Brotherhood nad pierwszą serię bardzo - mangi nie czytałem, FMA obejrzałem jako pierwsze i choć było dobre, nawet bardzo dobre - to nie rewelacyjne. Bałem się Brotherhooda długo. A jak obejrzałem, to w kilka dni po 12h dziennie i mogę śmiało polecić każdemu ;]