PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=132913}

Stalowy alchemik

Hagane no renkinjutsushi
2003 - 2004
8,0 15 tys. ocen
8,0 10 1 15396
8,5 4 krytyków
Stalowy alchemik
powrót do forum serialu Stalowy alchemik

jak w oryginale nazywa sie Nieczystość ? Chcialbym znalezc jakies tapety z nia.

ocenił(a) serial na 10
justmentol

Wydaje mi się, że to będzie Lust. Ja oglądałam wersję, gdzie była
tłumaczona jako "Żądza"

ocenił(a) serial na 8
justmentol

W rzeczy samej chodzi o Lust... nie pytajcie mnie czemu ktoś przetłumaczył to jako nieczystość.

sirius_gray

hmmm. ktoś tak przetłumaczył bo Lust to jeden z grzechów głównych, który w Polsce niektórzy nazywają Nieczystością

użytkownik usunięty
HankMoody

sęk w tym, że Lust to żądza, nie wiem czemu w ogóle grzech też przetłumaczyli na "nieczystość" nie mówiąc już o postaci, dla niej żądza/pożądanie o wiele lepiej pasuje niż nieczystość bo to ostatnie z brudasem bardziej mi się kojarzy
nie oglądałem wersji polskiej więc jak napisałeś "nieczystość" kompletnie nie kumałem o co chodzi^^

co do tapet to akurat o ile w anime jako takim zawsze pełno fajnych lasek o tyle w FMA bieda, lust jest seksowna, ale chyba aż za bardzo żeby mi się podobać^^
Riza Hawkeye to ładna kobieta ale też raczej ładna w mundurze czy ubraniu jakimś codziennym, nie wiem czy ładna w sensie "chciałbym mieć jej plakat w bikini"
i w sumie już^^
na szczęście FMA nie potrzebuje cycków żeby być interesujące dla oglądaczy:P

jak cycków szukacie polecam Bleach albo Fairy Tail :D

użytkownik usunięty

Według polskiego katechizmu jednym z grzechów głównych jest właśnie nieczystość. Wydaje mi się, że pożądanie samo w sobie jeszcze nie jest grzechem, ale uleganie mu już tak (czyli nieczystość). Jednak w sumie wiadomo, o jaki grzech chodzi, więc dosłowne tłumaczenie "Lust" powinno pozostać, tymbardziej, że właśnie bardziej pasuje do postaci:)

Obie kobiety (Lust i Riza) są atrakcyjne, ale chyba tylko Lust jest seksowna. Osobiście podoba mi się Riza z bronią w ręku:)