PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10004652}

Stamtąd

From
2022 -
7,5 49 tys. ocen
7,5 10 1 49305
6,6 8 krytyków
Stamtąd
powrót do forum serialu Stamtąd

Jeśli ktoś jakimś cudem przeczytał moje szkalowanie tego serialu, teraz przeczyta trochę coś innego.

Ciągle podtrzymuję to co wcześniej. Ten serial zaczyna się naprawdę źle. Jest nuda jak jasna cholera. Tak z 5 odcinków ten serial jest totalnym dnem. Wszyscy mają problemy rodzinne, piorą gacie, chodzą na spacery... tragedia.

Już miałem kończyć oglądać, ale się przemogłem. Serial nagle nabiera tempa i stara się nas utrzymać. Pojawia się co chwila nowa tajemnica czy pytanie. W końcu jest więcej niebezpieczeństwa i serial stara się przykuć widza dając różne poszlaki co może się dziać w tym serialu.

Bohaterowie jak bohaterowie, mają IQ małpy jak to jest w zwyczaju w serialach, ale nie zawsze. Czasami coś tam w ich głowach błyśnie i podejmą dobrą decyzję. Lubię też jak czasami zareagują na coś co nie ma kompletnej logiki i stwierdzą, że rzeczywiście to wszystko nie ma sensu. Co zmniejsza pewien dysonans. Czujemy, że jesteśmy tak samo zdezorientowani jak bohaterowie serialu.

Jestem na sezonie 3. I wszystko fajnie i w ogóle. Ale jest jeden bardzo poważny problem z tym serialem.
Możecie to potraktować jako spoiler, a może nie. Ale na tym etapie, ten serial nie odpowiedział na prawie żadne pytanie. Najprawdopodobniej doczekamy się odpowiedzi na końcu całego serialu. Serial coraz bardziej nawarstwia coraz więcej tajemnic i buduje nie kończący się hype train. Co chwila dzieję się coś nowego niewytłumaczalnego.

I nie było by to nic złego. Ale wszystko sprowadza się do finału. Ja jako widz, inwestuję bardzo dużo czasu i energii, żeby skonsumować ten serial. W serialu gdzię zagadki i tajemnice mają największą rolę, nie jestem w stanie powiedzieć czy warto oglądać serial jeżeli nie wiem czy ten cały zbudowany hype doprowadzi do jakiejkolwiek satysfakcji.

Kolejną cegiełkę do moich obaw dodaje to, że jest to serial(poprawcie jeśli się mylę) tych samych producentów/twórców co lost? A wszyscy wiemy jak ten serial skończył. Z fabułą pisaną na kolanie, bo twórcy nie wiedzieli, że serial będzie kontynuowany. Z finałem tak rozczarowującym, że lepiej zapomnieć.

Czy w tym przypadku mamy to samo? Czy może jest trochę inaczej, i każdy element w tym serialu ma jakiś cel, a finał i historia są już zaplanowane. Nie wiem. Oglądajcie na własne ryzyko lub poczekajcie, aż wypuszczą wszystkie sezony. Na razie serial jest wciągający. Nie jest oczywiście perfekcyjny i ma dużo innych wad, ale do tego momentu (sezon 3), jest w porządku.