Wersje kinowe,TV oglądałem wszystkie.Na seriale nie miałem czasu.To się jednak zmieniło i dlatego mam do was kilka pytań:
Od czego zacząć oglądanie serii ''Star Trek''? Wyszło kilka seriali i mnóstwo sezonów,ale chodzi mi o układ chronologiczny..Od pierwszego Enterprise i pierwszych akcji,po te ostatnie..
I wpięcie seriali między wersje kinowe,telewizyjne..
Czy zaczynać od oryginalnego ''Star Treka'' z 1966-1969,czy od Star Trek:Enterprise'' z 2001-2005? Nie będę ściemniał,ale gubię się,bo np.wiki podaje,że ''Star Trek: Stacja kosmiczna'' z 1993-1999 rozpoczyna się między czwartą a piątą serią "Następnego pokolenia".. Wiecie jak z wiki i dlatego wolę zapytać i poprosić o pomoc prawdziwych fanów i znawców tematu..
Gdyby jakiś fan uniwersum ''Star Trek'' mógłby mi to wszystko wypisać ,byłbym wdzięczny!
Trzy serie z okresu TNG nachodzą na siebie. DS9 nachodzi na TNG tak jak to opisałeś a Voyager zaczyna się bodajże równolegle z 3 sezonem DS9. Pod tym względem wiki nie kłamie.
No ale do oglądania. Star Trek Enterprise zostawiłbym sobie na koniec bo jako, że nakręcony najpóźniej i jako prequel do całej reszty ma parę smaczków, których nie wychwycisz jeżeli obejrzysz go chronologicznie. Resztę możesz spokojnie oglądać tak jak było kręcone ST Original Series, TNG, Deep Space 9 i Voyager. Trzy ostatnie nachodzą na siebie chronologicznie ale jest to niemal niezauważalne. Może poza pilotami i paroma odcinkami ze specjalnym udziałem obsady pozostałych serii ale to nie problem cofnąć się na chwilę w czasie. Ewentualnie jeżeli masz ochotę możesz obejrzeć pilota Voyagera według chronologii bo jego początek jest powiązany z historią DS9 ale jak mówiłem nie jest to konieczne, kiedy dojdziesz do Voyagera będziesz wiedział kiedy mniej więcej umiejscowiona jest akcja.