Mam od lat całą kolekcję na płytach DVD i co jakiś czas losuje sobie odcinek i go oglądam ;) Dla mnie osobiście to jest serial-Legenda.
Poza pokazaniem najnowocześniejszej technologii (VOY to najbardziej 'zaawansowany technologicznie' serial z wszystkich Treków), bardzo ciekawie przedstawione są relacje międzyludzkie. Paradoksalnie jest to bodaj najczęstszy powód krytyki tego serialu ;) Ludzie zarzucają mu 'naiwność' - czasami infantylizm. A ja twierdze coś zupełnie przeciwnego - relacje pokazane w tym serialu są efektem ROZWOJU społeczeństwa ludzkiego jako całości jak i jego poszczególnych jednostek. Troska o innych i empatia są naturalnym (przyszłym niestety) stanem rozwoju ludzkości. Kluczowym moim zdaniem krokiem w tym rozwoju, było wyzbycie się PIENIĘDZY przez ludzkość z serii Star Trek - największego i najbardziej destrukcyjnego NOWOTWORU naszej współczesnej cywilizacji.
Z naszej, prymitywnej, konsumpcyjnej perspektywy takie zachowania są niezrozumiałe, ponieważ przyzwyczajeni jesteśmy do wszechobecnego egoizmu, chamstwa i działania ludzi kierujących się niskimi pobudkami. Ja jednak jestem głęboko przekonany, że ludzie są w stanie przezwyciężyć swój egoizm, ignorancję i krótkowzroczność w myśleniu, jeżeli stworzy się im odpowiednie warunki. Obecnie niestety żyjemy w świecie, gdzie warunki jakie zastaje człowiek są degradujące, wyniszczające i dosłownie - haniebne. Dlatego nie dziwię się, że ludzie formułują takie a nie inne oceny, będąc uwięzionym w swoim wąskim, konsumpcyjnym światopoglądzie.
Osobiście Gorąco Polecam ten serial!
Cześć,
Dwie rzeczy:
1. Podane przez Ciebie odcinki w innym wątku są, faktycznie, jednymi z najlepszych w serii. Też je lubię sobie powtarzać.
2. Do relacji powyżej:
Infantylizm jest mu zarzucany, to fakt. Też często się na tym łapię. Szczególnie gdy cała historia odcinka jest przywracana do stanu normalności w ciągu ostatnich dwóch minut (bach. super lek i wszystko gra!).
Wyzbycie się pieniędzy nastąpiło dużo , dużo wcześniej. Od zawsze StarTrek opowiadał o świecie gdzie ludzie gonitwę za doczesnością zamienili na gonitwę do ciągłego doskonalenia siebie. (Picard o w ST: TNG o tym wspominał parę razy). Tutaj VOY się nie wyróżnia na tle innych star treków.
Co do reszty Twoich przemyśleń, nie zgodzę się. Myślę że człowiek nigdy nie wyzbędzie się tych negatywnych cech o których wspominasz. Nawet jeśli stworzy mu się odpowiednie warunki. Człowiek z natury rzeczy jest istotą agresywną, egoistyczną i psychopatyczną. Gdzie cześć z instynktów została poprostu uśpiona dzięki normom społecznym (które kształtowały się przez tysiąclecia i kształtują się nadal). Niestety ostatnie kilkadziesiąt lat pokazuje trend zniżkowy. Ogólne rozluźnienie obyczajów, liberalne podejście do inności. Od liberalności do anarchii droga tak krótka jak od miłości do nienawiści. Niestety, będę tu pesymistą (czyli dobrze poinformowanym optymistą :) ) i raczej wróżę dalszy rozkład społeczeństwa, której granicą będzie powtórka z upadku Rzymu. Dlaczego Rzym upadł? Króciótko: Przez wszechobecny dobrobyt (nie mylić z godnym życiem), liberalizm i szukaniem nowych wrażeń (czytaj: wracanie do niskich instynktów) spowodowanych ogólnym znudzeniem.
"Człowiek z natury rzeczy jest istotą agresywną, egoistyczną i psychopatyczną"
Fundamentalna skaza w twoim rozumowaniu
Nie ma czegoś takiego jak ludzka natura,jest tylko ludzie zachowanie a te zmienia się na przestrzeni dziejów zależnie od środowiska w jakim człowiek się znajduje.
Nie rodzisz się z fanatyzmem, chciwością ,korupcja czy nienawiścią,uczysz sie tego od środowiska.
Co do wypowiedzi Dramat
Zachwyciłem się Voyagerem ,jestem juz po TNG i DS9 i zgodzę się z tobą ze to jest serial-Legenda.
ps.
Jestem dopiero pod koniec 2 sezonu.
"Ludzka natura" nie jest czymś zdeterminowanym. To, co my znamy, to historia ludzkości więzionej przez pieniądz i niedobór. Obecnie jednak poziom naszego zaawansowania technologicznego pozwala nam na rezygnację z pieniędzy. Rzecz jednak w tym, że większość osób nawet nie wie, że coś takiego jest możliwe a "pieniądz" to jest ich 'Bóg".
Bardzo Gorąco polecam ci zapoznanie się z ruchem Zeitgeist. Szczególnie z ich ostatnim filmem "Zeitgeist: Moving Forward". Tam pokazane są główne założenia tego ruchu. Również wypowiadają się tam profesorowie z różnych dziedzin na temat tzw. "Ludzkiej natury" właśnie i utwierdzanie całych społeczeństw w takim przeświadczeniu, że zmiana nie jest możliwa. To jest KŁAMSTWO i efekt wieloletniej PROPAGANDY.
Proszę, zapoznaj się z tym ruchem i jego Przesłaniem.
Pamiętam czasy, kiedy chodząc do podstawówki symulowałem chorobę, aby obejrzeć odcinek ST-TNG w TVP:) Oglądałem wszystkie kinowe ST oraz prawie wszystkie seriale, nie dałem rady obejrzeć ST-TOS;) Kiedy zaczynałem oglądać ST-TNG potrafiłem po powrocie z pracy od 17:00 oglądać non stop, odcinek po odcinku do późnego wieczora, czyli 24-1 rano, a do pracy wstawałem o 5:20. Wówczas z ciekawości zaczynałem oglądać kolejny odcinek i nie wiedząc kiedy były już końcowe napisy:) Dotyczy to też ST-Enterprise, ST-VOY i ST-DS9. Dla mnie Świat Star Treka jest THE BEST, żałuję że Enterprise tak szybko zakończyli oraz to że nie ma żadnego Trekowego serialu obecnie:( Czekam kiedy się wezmą do pracy i będzie można ponownie zanurzyć się w świecie ST. Dla otuchy czytałem opowiadania napisane przez Polskich Fanów ST i muszę powiedzieć, że szczególnie seria o inwazji Borg na kwadrant ALFA (autor miał świetny pomysł przedstawiają obraz inwazji z perspektywy Federacji oraz Imperium Romulan) była rewelacyjna, po prostu fabuła na genialny serial (opowiadanie było obfite w wiele bitew). pozDrawiaM wszystkich fanów ST:)
Hej, a wiesz może gdzie mogę znaleźć te opowiadania (szczególnie to, które poleciłeś) w sieci??
Dziękuję za link.
Chciałbym spytać, czy to opowiadania o Borgu najeżdżającym kwadrant Alfa jest w którymś konkretnym numerze "Patfindera"? Jeżeli tak, to wiesz może w którym?
Niestety nie wiem, sam osobiście nie czytałem ,choć zamierzam ale po zobaczeniu wszystkich odcinków póki co jestem na 6sezonie poza tym Został mi jeszcze Enterprise i TOS
Właśnie skończyłem oglądać EndGame
Nie będę sie rozpisywał bo wszystko co chciałem bym przekazać Dramat juz to zrobił
Dodam tylko od siebie :
cóż za przygoda,jak ze optymistyczna wersja przyszłości dla całej ludzkiej rasy
Posłużę się jednym z moich ulubionych filmów z YT pozdrawiam i polecam wszystkim
http://www.youtube.com/user/VVilDeCaRd?feature=mhum#p/f/9/2pfwY2TNehw