PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}
8,2 315 tys. ocen
8,2 10 1 314690
7,4 83 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Czy tylko ja odniosłam dziwne wrażenie, że wyglad "twarzy" potwora przypomina kwiat? Rozchyla się jak płatki kwiatu, w środku też nieco wygląda jak on. W którymś z odcinków Papa podarował Eleven roślinkę. Może idąc za słowami El, "to ja jestem potworem", to ona stworzyła go podświadomie przez cierpienie i bezsilność? W momencie kiedy niszczy potwora, ona też znika. Może to ona stworzyła wymiar i to kwieciste monstrum? ;) Ale to tylko takie dywagacje ;)

Aiden19

Dokładnie :-)

ocenił(a) serial na 10
NewJoker

To widziałem. Mogłaby być część druga, ale nie wiem jakby można dalej iść z tym :D

Aiden19

Będzie za to serial ;-)

ocenił(a) serial na 10
NewJoker

Gdzie taka informacja? :D

Aiden19

Ja to widziałem na fanpage'u Kinga, ale są też polskie artykuły: http://splay.pl/2015/09/17/mgla-stephen-king-serial/

ocenił(a) serial na 10
NewJoker

Noooo zapowiada się ciekawie. To już chyba mój 8 czy 9 serial do oglądania :D

ocenił(a) serial na 8
Aiden19

Co do tych budynków to stawiam na automat, bo inny wymiar to ten sam świat ale inny(coś czego nie możemy dostrzec, bo postrzegamy tylko trójwymiarowo), jak by tam żyli ludzie i wyginęli to mielibyśmy odczynienia z alternatywną rzeczywistością a nie powinno się tych pojęć mieszać. Jest jeszcze czarna materia czyli coś czego co prawda nie ma w naszym świecie, ale wykazuje jakieś promieniowania grawitacyjne(czyli oddziałuje na nasz świat, a nasz świat na nią). Ostatecznie jednak możemy zwalić winę na dziwną koncepcje naukową twórców serialu.

Aiden19

Apropos tego węża w ustach Willa- czy tylko mi w tym momencie stanął Obcy przed oczami ? ;)

ocenił(a) serial na 10
aidualk1

No to było tam chyba inspirowane obcym :D

domi888

Zgadzam się z tą teoria, tylko czytając komentarze zauważyłem, że nikt nie podał postaci na której tak bardzo bazuje postać eleven. Chodzi mi o Alesse z Silent Hill. Wogole wydaje mi się że pomysł z wymiarami w tym serialu jest podobny do świata z silent hill, alessa przez wyrządzone jej krzywdy tak jak jedenastka wytworzyła wokół siebie "zlo" inny świat i postaci którym czoło muszą stawić bohaterowie. No i potwór, strażnik wymiaru niczym piramidoglowy w świecie silent hill. Koniec wywodu.

jontasone

No i dodam o sprawie z wymiarami. Kiedy Alessa cierpiała, świat zmieniał się w zgliszcza pełne bólu, pojawiały się potwory i piramidoglowy. Kiedy jedenastka przechodziła kolejne etapy przerażenia w swoim życiu co czego się bała zaczęło nabierać namacalnego charakteru w postaci koszmaru i potwora. Stąd ona wiedziała o nim wszystko bo ona go stworzyła, cały ten mroczny świat.

ocenił(a) serial na 9
jontasone

Miałem podobne odczucia, do tego ten "śnieg" w świecie alternatywnym. Ogólnie to ilość smaczków rozwala, D&D, The Clash na kasecie Memorex, aparat Pentax, auta, pełno nawiązań do S. Kinga, D. Kootza, R. Cooka, dzieciaki jak z "Goonies", Star Wars, Alien, komiksy...ech można by wymieniać do wieczora. Jestem już starym piernikiem, ale ten serial cofa mnie do lat dzieciństwa, a te każdy wspomina najlepiej i choć tu w Polsce był PRL, to jednak dużo z tego "zgniłego Zachodu" do nas trafiało, wiadomo, nie każdy miał wszystko więc się wymienialiśmy, albo chodziło się do kogoś obejrzeć film na video, czy pograć w pierwsze gry, do tego dużo czasu spędzało się na dworze, pozdro.

ocenił(a) serial na 9
domi888

Szukam gadżetów związanych z serialem. Oprócz płyt z muzyką, plakatów, kubków znalazłem na olx ramkę pod tablice z logo serialu, lecz nic więcej. Ktos ma coś ciekawego?

ocenił(a) serial na 8
domi888

Piąty odcinek minuta 15:45, co o tym myślicie?

ocenił(a) serial na 9
domi888

Obejrzyjcie kiedyś w wolnej chwili film "Zakazana planeta", w nim też był potwór zrodzony w podświadomości jednego bohaterów. I tez mordował jego oponentów. I tez nie mógł jego właściciel kierować nim precyzyjnie bo się wyrwał spod kontroli. Polecam, bardzo podobny pomysł.

ocenił(a) serial na 10
kobrzak

Albo "Kulę", trochę inny pomysł, ale też podobny problem z "potworem"

ocenił(a) serial na 8
domi888

Niezłe spostrzeżenie z tym kwiatkiem, ale co do świata równoległego to wydaje mi się, że ona po prostu znalazła do niego wejście i że bez tego świata, nie byłoby jej mocy.

ocenił(a) serial na 10
Yasiri

Została wzięta do badań ze względu na swoje umiejętności, więc jakieś specjalne moce musiała mieć już wcześniej, chociaż faktycznie mogła potem czerpać energię z tamtego świata.

ocenił(a) serial na 10
domi888

ten potwór nie jest Nastka ani nie został stworzony przez jej matke,w czasie przesłuchań Nastka dostawała zdięcie tego kogo ma podsłuchać ale dostała tez ten kwiatek przez pomyłke sciagneła tez tego stwora z innego świata i zamkneła go w innym wymiarze blizniaczym do naszego:)