PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134618}

Strefa mroku

The Twilight Zone
1959 - 1964
7,9 2,1 tys. ocen
7,9 10 1 2096
9,5 4 krytyków
Strefa mroku
powrót do forum serialu Strefa mroku

Serial "Strefa (Z)mroku" wyświetlany w Polsce w drugiej połowie lat 80, miał swój pierwowzór w postaci serialu "Twilight Zone" z lat 59-64 autorstwa Roda Serlinga.
Osobiście uważam późniejszy serię z lat 80 za bardziej udaną, ale pierwowzór ma parę perełek, których nie można przegapić, polecam:
006. Escape Clause
008. Time Enough at Last
034. The After Hours
036. A World of His Own
042. The Eye of the Beholder
061. Silence
062. Shadow Play
089. To Serve Man
110. Miniature
124. A Kind of a Stopwatch
136. The Self-Improvement of Salvadore Ross

Marooned_2

Ja tam bardziej wole ten pierwowzór a mój ulubiony odcinek to
"The eye of beholder" apropos wiesz może gdzie mógłbym ściągnąć jakieś odcinki ???

devil_12

Szukaj na hubach DC++ szczególnie zorientowanych na sci-fi, np.:
asgard.curzed.net:4111, w sieci donkey na pewno są wszystkie.
Zakładam jednak, że kupisz oryginały jak tylko się ukażą w Polsce ;-)
Podrawiam!

Marooned_2

A może masz namiary na napisy do tego serialu? Bo na necie są tylko do niewielkiej części (dokładnie to do 13) odcinków. ;(

Zblazowana_gwiazda_rocka

czesc,
mozesz podeslac mi napisy ktore do tej pory zebrales ?
bede Ci wielce wdzieczny.

poz markin@o2.pl

markin

http://www.isohunt.com/
tutaj jest 5 serii

ejty

Genialny serial. Perełka pierwowzór 100 razy lepszy od serii z lat 80-tych.

ocenił(a) serial na 10
Izyda_

Potwierdzam! Czarno-biały pierwowzór zdecydowanie lepszy od serii z lat 80-tych. Starą serię kręcono z aktorami z przedwojennych szkół. Zupełnie inna klasa gry i ten język angielski z tego okresu... Warto zwrócić też uwagę w jaki sposób budowano nastrój grozy, na bogatszą scenografie, no i ta muzyka oraz zapowiedzi narratorskie samego Roda Serlinga. Mistrzostwo! Kolorowe serie kręcone przy bardzo niskich nakładach finansowych i po śmierci twórcy są zdecydowanie słabsze choć można doszukać się ze wszystkich sezonów z 10-15 perełek na podstawie których można nakręcić całkiem niezłe pełno-metrażowe filmy telewizyjne lub nawet kinowe. Oczywiście serie z lat 80-tych mają swój urok
i każdy sympatyk Strefy nie będzie zawiedziony. Stara Strefa to jednak bez dyskusji klasa sama w sobie i obowiązkowa dla każdego kto kocha stare kino lub studiuje np. produkcję filmową.

miroalien

Wiem, że komentarz stary, ale pozwolę sobie przytaknąć - gra aktorska jest naprawdę doskonała i stanowi nieodłączny element klimatu tego serialu. Między innymi to właśnie z powodu tej starej szkoły grania znacznie chętniej sięgam po stare amerykańskie kino niż współczesne.

devil_12

Z ebay'a, piracie.

Całą serie można kupić za 500-600zł, co biorąc pod uwagę ilość materiału do oglądania nie jest zbyt wysoką ceną.

ocenił(a) serial na 10
LoganScott

Zgadaza się! Na www.amazon.com jest przepiękna edycja (28 DVD) za $151,- dolarów.

ocenił(a) serial na 10
miroalien1973

Teraz już pakiet 28 płyt staniał do 115 dolarów. Co prawda region 1, ale każdy laptop to odtworzy bez problemu. http://www.amazon.com/gp/product/B000H5U5EE/sr=8-3/qid=1340970405/ref=olp_produc t_details?ie=UTF8&me=&qid=1340970405&seller=&sr=8-3

ocenił(a) serial na 9
LoganScott

Oj nie bądźcie tacy przepisowi. A dają wersje z polskimi napisami? Przypuszczam, ze wątpie. Więc niech nie dziwią się że w dalekiej Polsce wolą ściągnąć film po polsku niż płacic za coś czego nie zrozumieją:)

ocenił(a) serial na 10
nonpossumus

Nie wszyscy są piratami. Niestety piractwo jest u nas tak popularne, że często "dziwni" są ci, którzy tego nie robią.

ocenił(a) serial na 9
anonimowy

Jeśli jest polska wersja to chętnie kupię jeśli nie....no sorry jedynym wyjściem jest ściągnięcie z sieci. I właściciel/producent nie ponosi żadnej straty bo i tak bym nie kupił tego przez wzgląd na brak polskiej wersji.
C.B.D.O. :)

ocenił(a) serial na 10
nonpossumus

Faktem jest jednak, że piraci naruszają prawo. Może kiedyś to u nas wydadzą:)

ocenił(a) serial na 10
anonimowy

Nie wiem kto by mógł lub chciałby wydać Strefę? Żaden dystrybutor nie jest zainteresowany.
Jak tak patrzę na tą ogromną ilość okropnego chłamu wydawanego co roku na rynku polskim to się włos na głowie jeży. Dobre kino tonie w śmietnisku, a wiele dobrych tytułów
nigdy nie zostało w Polsce wydanych. Co pozostaje kinomanom? Zakupy płyt bez tłumaczeń
z zagranicy lub "cyckanie" plików z torentów. Smutna rzeczywistość...

użytkownik usunięty
LoganScott

Aha... Ja próbuję znaleźć CAŁĄ "Strefę mroku" - własnie kupić, nie ściągnąć, i ni ma... :( Znalazłam jeden wypust z roku 69, ale bez napisów lub chociaż lektora. A mój angielski nie jest doskonały:(. Masz może link lub inne namiary, gdzie dostanę całą SM?

użytkownik usunięty

Ups, sorki, z 59 roku... ( a nie 69 )