7,7 15 tys. ocen
7,7 10 1 15021
Sword Art Online
powrót do forum serialu Sword Art Online

Twórca gry cały czas mówił o tym,że zalogowani gracze gdy zginą w grze,umierają w prawdziwym
świecie.Po zabiciu Kazuto i Akihiko,spotkali się wraz z Asuną w "niebie" ?.Podczas tamtejszej
rozmowy Kayaba ponownie wspomina o tym,że zabici gracze nie odzyskają świadomości w
prawdziwym świecie,jednakże jak widać pod koniec czternastego odcinka,Kazuto odzyskał
świadomość,a umarł.Można z tego wywnioskować,że każdy co zginął,przeżył,tylko musiał czekać na
zakończenie gry,aby wrócić do realnego świata ?

Agron334

Wydaje mi się, że Kirito się wybudził bo przeszedł grę, stąd jego śmierć nie miała skutku w świecie realnym. W serialu było mówione, że gracze nie umierają od razu, tylko dopiero po kilkunastu sekundach od śmierci w grze, stąd Kirito mógł jeszcze chwile po śmierci swoją wolą nadpisać kod gry i zaatakować. Asuna natomiast nie zginęła bo Kirito przed walką dał Akihito jeden warunek, którym była niemożliwość popełnienia przez Asunę samobójstwa.

Matt_888

Przecież jej avatar "you are dead" pokazał ?

Agron334

Avatar Kirito chyba też to pokazywał o ile dobrze pamiętam? Zresztą mniejsza, skoro Akihito przystał na warunek postawiony przez Kirito to wychodzi na to, że Asuna nie mogła popełnić samobójstwa, stad nie umarła w realnym świecie. Innego sensu jej przeżycia nie widzę.

Agron334

To prawda, że śmierć w grze kończyła się zgonem w realnym świecie. Jednakże owa wirtualna śmierć nie oznaczała natychmiastowego realnego zgonu. Dla ścisłości- 3 epizod: była mowa o itemie który wskrzeszał zabitych graczy. Dzięki temu itemowi można ocalić gracza w ciągu 10 sekund po wirtualnej śmierci. Wnioskując- po upływie tego czasu rozpoczyna się dopiero zanik świadomości czy jak to Akihiko ujął "natychmiastowa śmierć poprzez uszkodzenie mózgu".

Później w 24 epizodzie, Akihiko uświadamia iż Kirito pokonał system gry siłą woli, tak więc dzięki tym 10 sekundom miał jakiekolwiek szanse w 14 odcinku pokonać twórcę SAO nawet po własnym wirtualnym zgonie.

Co do Asuny... Akihiko zgodził się na warunek Kirito dotyczący jej ochrony systemowej. To tylko moje przypuszczenie, ale rzucając się prosto pod miecz było to działanie "samobójcze"- w końcu nie miała szans by przeżyć ten cios. Więc nie zginęła ale została umieszczona na tym obszarze które nazwałeś "niebo". Miała tam czekać na ukończenie gry bądź porażkę reszty graczy.
W każdym razie, co do Kirito jestem przekonany a hipoteza z Asuną to tylko moje "przypuszczenie".

Mam nadzieję, że moje wypociny w jakimś stopniu są odpowiedzią na twoje pytanie :)

P.s:
Kirito po wygranej został umieszczony w/ przeniesiony do "niebie/a" zapewne po to by Akihiko osobiście pogratulował mu ukończenia gry. To także moje przypuszczenie, ale może prawdziwe.

TheGornkiller

Całkiem prawdopodobne te twoje hipotezy