Hej. Zacząłem sobie ostatnio oglądać (jestem na S01E04) i mam pytanie na ile film oddaje rzeczywistość w takich środowiskach. Czy oni faktycznie cały czas latają w kamizelkach z logo na plecach? Nawet np. w szpitalu?
Jak to jest, że co chwilę jeżdżą na innych motocyklach - to tylko na potrzeby filmu, czy faktycznie mają jakiś park maszyn i biorą co chcą, a prospekt może brać tylko "motorynkę"? Nie ma swojego, czy nie wolno mu jeździć czymś większym?
Czy zawsze jeżdżą tylko H-D, czy to tylko na potrzeby filmu, a w rzeczywistości pomykają yamahami etc.?
Pozdrawiam
Od początku, tak klubowicze cały czas noszą "patch", czy to na kamizelce,kurtce, czy wytatuowany. Bywa to obowiązkiem, częściej chodzi o dobrowolne podkreślenie swej przynależności do klubu.
Chyba oglądasz nieuważnie, każdy ma swoją maszynę, na niej jeździ. W serialu tylko kilka razy zdarza się, że zmieniają motocykle. W życiu również przeważnie masz jeden sprzęt, w MC nie ma krezusów, rzadko kogo stać na kilka egzemplarzy H-D, oczywiście jak posiadasz więcej maszyn, używasz je nprzemiennie. Twoja wola.
Motorynka w serialu pełni rolę żartu, w ten sposób podkreślają hierarchię. Zasady co donterminowania w klubie zanim zostaniesz pełnoprawnym członkiem MC różnią się co do klubu. Nie ma z góry ustalonych zasad.
W większości MC maszynami są H-D. Zależy od klubu. Serial nawiązuje do hellsów, a oni kochają v-twiny. H-D to legenda, dlatego jest preferowana przez kluby, jednak nie wszystkie. Są kluby toczące się na japońskich maszynach, nie ma znów odgórnie narzuconych zasad.
To tak w dużym skrócie.
Zazwyczaj każdy biker ma dwa motocykle- jeden do jazdy na co dzień i jeden do wyjazdów w trasę.