Trochę się zagubiłem w tym wszystkim. Ciągle padają imiona zmarłych z SoA lub członków innych gangów?, więc trudno mi się połapać kto jest kto. Wracając do SoA. Kto jest w ogóle pierwotnym założycielem tego klubu i kto nim rządzi ogólnie? (wiem, że jest kilka SoA - z Nevady, Waszyngtonu) Chodzi mi o to, kto jest szefem, który wszystkim zarządza.
Prosiłbym także o zdjęcie Nordów (nie wiem jak się pisze), ponieważ ciągle są wymieniani, a nie zauważyłem ich podczas oglądania. No i jeszcze tak z ciekawości chciałbym wiedzieć, w którym mieście jest największe zbiorowisko gości z Sons of Anarchy?
Założycielami Sons są SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original) czyli oddział do którego należą główni bohaterowie serialu, a dokładniej Piney (ojciec Opie'go) i John (ojciec Jaxa). Pierwotnie klub składał się z dziewięciu członków (tych, którzy noszą na kamizelkach naszywkę "First 9"), poza wspomnianą dwójką był to także Clay, w kolejnych sezonach poznasz kilku innych członków pierwszej dziewiątki. Z biegiem czasu klub rozrósł się na wiele oddziałów porozrzucanych po całych Stanach, a także poza nimi. Sons of Anarchy to organizacja demokratyczna, każdy oddział ma swojego prezydenta i jemu podlega. Choć jest zbiór wspólnych zasad obowiązujących wszystkie oddziały to oficjalnie nie ma osoby uznawanej za przywódcę całego klubu, ale nieoficjalnie (jak to zostało powiedziane w którymś odcinku) wiadomo, że największym posłuchem cieszy się prezydent SAMCRO czyli Clay.
Nordowie to neo-naziści, ekipa Darby'ego (tego kolesia ze swastyką na piersi). Rzadko pojawiają się w serialu, częściej się o nich mówi , niż ich widać. Nordowie NIE SĄ klubem motocyklowym.
Co do ostatniego pytania to nigdy w serialu nie zostało powiedziane w którym mieście znajduje się najliczniejszy oddział SoA, więc nie potrafię odpowiedzieć. Mam nadzieję, że rozwiałem trochę wątpliwości ;-)
Tak, teraz sprawa wygląda o wiele prościej. :)
A jeszcze tak z ciekawości. Dlaczego ojciec Opie'go ma rurkę koło twarzy? (pewnie nazywa się to inaczej, ale wiadomo o co chodzi :P)
Piney przez tę rurkę przyjmuje tlen. Musi to robić, gdyż ma rozedmę płuc. Nie jest powiedziane jak się jej nabawił, ale patrząc na styl życia jaki prezentują członkowie klubu można przypuszczać, że to wynik nadmiernego palenia ;-)
Nie chce zakładać kolejnego tematu, więc zapytam tutaj. Co Clay ma z rękami? Były momenty, że nie mógł wytrzymać z bólu, a Gemma mu coś wstrzykiwała. Jak mniemam, nie było to wyjaśniane?
Do Nordów na przykład należał ten diler, który sprzedał Wendy prochy i go tłucze Jax w pierwszym odcinku.
Pewnie już obejrzałeś całość. Członkami FIRST 9 o ile dorbze pamiętam byli:
John Teller(ojciec Jaxa) założyciel
Piney Winstone(ojciec Opiego)
Big Otto Delaney
Keith McGee (President Belfastu)
Jury White (President bodajże Indian Hills)
Clay Morrow (najmłodszy z First9 aktualny president SAMCRO)
Lenny Donowitz czy jakoś tak
2 ostatnich nie umiem wyimenić.