PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10025008}

Szōgun

Shōgun
2024 -
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37107
7,7 21 krytyków
Szōgun
powrót do forum serialu Szōgun

Żadna rewelacja

ocenił(a) serial na 5

Kompletnie nie rozumiem podniecenia tym serialem u co niektórych. Całkowita średniawka, a John wygląda i zachowuję się tak, jakby brakowało mu jednego chromosomu.

ocenił(a) serial na 5
ministasiu

Mam tak samo,piękne dla oczu,ale tekst jak z filmu dla nastolatków . Wielkie miałam oczekiwania,ale jeszcze większe teraz rozczarowanie.

ocenił(a) serial na 5
ministasiu

Do roli głównego bohatera , większego drewniaka już się nie dało wziąć.
Ale kloc ! A momentami (zwłaszcza jak tak nieruchomo gdzieś patrzy)
wygląda jakby był upośledzony.

ocenił(a) serial na 6
de_Franco

Większość aktorów w tym serialu to pomyłka. Yabu i Toranaga z lat 80 byli o wiele lepiej zagrani to samo z Blackthornem. Jedynie Mariko podoba mi się w tej wersji ale wizualnie bo jeżeli chodzi o grę aktorską to też jest raczej średnio.

ocenił(a) serial na 6
ministasiu

Dla kogoś kto nie oglądał wersji z lat 80-tych z Toshiro Mifune i Richardem Chamberlainem ten serial może być dobry ale w porównaniu z oryginalnym miniserialem jest słaby. W wielu miejscach bardzo mocno odbiega od powieści Clavella, poza tym większość aktorów w ogóle nie przypomina wyglądem postaci z książki i nie ma charyzmy. W serialu z lat 80-tych każda postać była idealnie odwzorowana i zagrana a tu większość aktorów to większa lub mniejsza pomyłka. No i dlaczego większość głównych postaci japońskich ma zmienione nazwiska względem powieści? Moja ocena tego serialu to 6/10, taki porządny średniak. Plus za przeniesienie ciężaru fabuły z postaci Anjina by pokazać wydarzenia bardziej z perspektywy Japończyków.

ministasiu

Faktycznie słabizna i nuda, cały czas dreptanie w kółko.

ocenił(a) serial na 5
ministasiu

Jak najbardziej się zgadzam. Jeszcze do tego dali mu nagrodę za najlepszy serial dramatyczny. Zwykły serial nie wyróżniający się niczym poza scenografią i kostiumami. Nie rozumiem skąd zachwyty, ciekawe czy gdyby nie sława oryginału tak głośno by było o tym serialu