Zanim zacznę to chciałbym tylko napisać, że dziwi mnie to, że serial emitowany jest już od ponad roku, a na forum na filmwebie jest założonych zaledwie 5 tematów (mój będzie 6). Chciałbym odnieść się co do odcinka ,,Commando App", ponieważ zauważyłem kilka błędów:
1. Chase wyciska cały krem z babeczek na chłopaków z drużyny przez co ma całe brązowe ręce, jednak w następnym ujęciu kamery, gdy siada do stołu, jego ręce są idealnie czyste.
2. Adam, Bree, Chase i Leo mają rozegrać mecz footballa przeciwko drużynie Dingos. Walka toczy się o popularność w szkole i ,,coolerski" stolik. Otóż to starcie było kompletnie niesprawiedliwe, ponieważ kilkunastu silnych chłopaków, którzy od lat trenują footballa mieli się zmierzyć z czwórką nastolatków, z czego troje z nich nie ma pojęcia o footballu i pierwszy raz poszło do szkoły.
3. Davenport wspomniał o odcinku świątecznym, którego w ogóle nie było.
4. Dyrektorka szkoły traktuje chłopców z drużyny jak swoich przyjaciół, a pozostałych uczniów wyzywa od debili, frajerów, gamoni, luzerów i sierot.
5. Na końcu odcinka Chase przezywa się z panią dyrektor, jednak podczas tego dialogu nazywa ją mądrą kobietą, jak sowa, więc nie rozumiem tego.
Poza tym wymienię jeszcze kilka powodów, przez które odcinek mi się nie podobał:
- to o czym wspomniałem wcześniej - jakie Adam, Bree, Chase i Leo mieli szanse w meczu z ,,Dingosiami", skoro nigdy w to nie grali, Bree to przecież dziewczyna, więc przeciwnicy zachowali się okropnie, a Leo to Leo.
- czterech potężnych chłopaków rzuca się na Chase'a i go zgniata. Ja wiem, ze tak jest w footballu, ale to już wg mnie powinien być faul.
- zachowanie dyrektorki: faworyzowanie jednych uczniów, a poniżanie innych - karygodne. Powinna zostać zwolniona dyscyplinarnie.
- ,,coolerski" stolik. Każdy powinien siedzieć tam gdzie chce, a nie: przy tym stoliku nie może. To szkoła, więc nie ma tak, że jedni są lepsi od innych.
- dyrektorka sędzią meczu. Po pierwsze nie zna się na tym, a po drugie wiadomo, że będzie pomagała tym ,,Dingosiom".
- granie w dwa ognie kilkunastoma piłkami - skąd to się wzięło? Gra się jedną.
No i to chyba na tyle. W każdym razie odcinek był fatalny, no ale pozostałe są świetne, więc nie będę obniżał oceny, dlatego zostaję przy 7/10. Pozdrawiam. ;]
A więc zacznę o tego że oczywiście masz sporo racji...
1. Też to zauważyłam... Ale bardziej mnie to rozbawiło niż wzburzyło... Taka mała wpadka, która mogła się zdarzyć w każdym serialu. Nie jedną już taką przyuważyłam w innych podobnych serialach i to wpadek które były jeszcze jawniej oczywiste.
2. No właśnie o to chodziło. Starcie było niesprawiedliwe, ale sama dyrka zachowuje się jakby urwała się z jakiegoś wojska a nie instytucji oświatowej. Skąd ją wzięli nie mam pojęcia. To że Adam, Bree i Chase nie mają pojęcia o footballu to jedno. Ale wydaje mi się że głównym powodem zaistniałej sytuacji jest to, że pomimo iż Chase był wtedy Brutalem, to nadal jednak był liderem grupy (z resztą sam Brutal budził respekt u pozostałej trójki, więc zgodzili się na ten układ). No i sam Leo, który czasami najpierw coś robi a dopiero potem myśli, również miał na to wpływ. To przecież jemu zależało na tym by znaleźć się wśród popularnych.
3. To nie był odcinek świąteczny, tylko taka jakby retrospekcja. Ta scena miała miejsce gdy Leo i Tasha nie mieszkali jeszcze u Donka. Podejrzewam, że to po prostu było wspomnienie, które zostało zobrazowane na potrzeby odcinka, a nie fragment innego.
4. Z tym masz absolutną rację, ale faworyzowanie jednych uczniów kosztem innych jest pokazane nie pierwszy raz w produkcjach Disney'a. Jeśli widziałeś film "Lemoniada Gada" to wiesz jak dyrek traktował tam uczniów. Uwielbiał sportowców. Terry Sherry Perry jest jego ekstremalną wersją ;-)
5. Tak, ja też tego nie zrozumiałam. Ale to może był po prostu błąd w dubbingu. Może w tej scenie został użyty idiom lub coś podobnego, jakieś powiedzenie, którego nie tłumaczy się dosłownie na język polski. To nie byłby pierwszy raz kiedy zostaje schrzaniony dubbing. Cała reszta kłótni Brutala z dyrą moim zdaniem genialny... :D
Co do całego odcinka to powiem że nie był najgorszy... Dyrektorka zachowuje się okropnie ale po to ją chyba dali, żeby sobie podarła mordę na uczniów, ma coś nierówno po sufitem (patrz odc. Spirala Śmierci). Ale jej postać myślę że będzie znacząca, już coś podejrzewa jeśli chodzi o bioniczne zdolności szczurków. A w 2 sezonie też będzie węszyć (obejrzałam wszystkie do tej pory wyemitowane odcinki po angielsku). Myślę że 2 sezon będzie znaczący... Pewnie prędzej czy później dyra się o nich dowie
1. Ja zauważyłem to przypadkiem.
2. Ten mecz był żenujący.
3. Pewnie tak.
4. Widziałem. I też mi się to nie podobało.
5. Ach, ten nasz dubbing...
Odcinek ,,Śmiercionośna Spirala":
- ,,Złamana nóżka?! Rozchodzisz!"
- ,,Stul dziób sieroto w pelerynie"
- ,,A teraz kurdupel i bezmózg" (chodziło jej o Leo i Adama)
- i wiele, wiele innych...
Jeśli chodzi o 2 sezon to jeszcze nie widziałem żadnego z odcinków, tylko czołówkę na youtube, bo czekam na odcinki z polskim dubbingiem. Ostatnio przeczytałem, że premiera ma podobno nastąpić już 7 czerwca, więc czekam z niecierpliwością.
2 sezon sto razy lepszy niż pierwszy ;-) No cóż... Premiera w piątek więc nie będę ci psuła niespodzianki. Powiem tylko, że w pierwszym odcinku i ogólnie w 2 sezonie będę wychodzić na jaw niecne plany nowego kolegi Adama, Bree i Chase'a. Jeśli oglądałeś 2 ostatnie odcinki 1 sezonu to wiesz o kogo chodzi. No i wyjdzie na jaw jego prawdziwa tożsamość i tylko Leo będzie znał prawdę. Reszty dowiesz się w piątek :) A może się domyślasz o co chodzi... ;-)
No więc właśnie... Pierwszy odcinek 2 sezonu jak na razie jest chyba najlepszym. Trzyma tak troszkę w napięciu :) Ogólnie tak jak mówiłam sezon 2 jest dużo lepszy. Też jeśli chodzi o te utajnione moce Bree i Adama (No bo Chase'a moc już znamy. Wiem też jaką moc ma Bree, ale powinieneś sam obejrzeć ;-) Ja jestem ciekawską osobą i do tego niecierpliwą, więc ja bym nie mogła czekać jak ty na wersję dubbingową ;))
Oczywiście że obejrzę ;-) Chodziło mi o to, że jak pojawiły się w internecie odcinki po angielsku, to nie mogłam się powstrzymać i obejrzałam :) Poszperałam też trochę na różnych stronach, poczytałam wywiady, obejrzałam różne filmiki na youtube i tym bardziej jestem nakręcona na ten sezon 2. Mam nadzieję, że jakość polskiego dubbingu się poprawi. Ale to raczej złudna nadzieja :(
Raczej tak, ale ja i tak już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
1. Całkiem spoko, bardzo zabawny, ale widziałem kilka błędów.
2. Dno! Kompletnie bez sensu.
1. Dla mnie ten odcinek był super ale z innego powodu. Wyjątkowo nie zwracałam uwagi na humor, ch
chociaż go nie brakowało. Bardziej zwróciłam uwagę na to że trzymał w napięciu. Miał akcję a to chyba pierwszy taki odcinek szczurów. No i wielkie zaskoczenie na sam koniec. W życiu nie pomyślałabym że Marcus ma nadludzkie zdolności. Gdy oglądałam pierwszy raz w oryginale to szczena mi opadła. Jakie błędy dostrzegłeś? Ja się ich nie dopatrzyłam.
2. Co?? Czemu dno i bez sensu? Proszę rozwiń tą myśl bo jest to jeden z moich ulubionych odcinków 2 sezonu (jak wiesz obejrzałam w oryginale wszystkie do tej pory wyemitowane). Nie rozumiem co ci się w nim nie podobało ale jestem ciekawa.
Proszę bardzo, choć widzę, że już skomentowałaś.
1. http://www.filmweb.pl/serial/Szczury+laboratoryjne-2012-652870/discussion/Odcine k+3+%28%2C%2CSpeed+Trapped%22%29%2C+czyli+1+wg+premiery.,2220327
2. http://www.filmweb.pl/serial/Szczury+laboratoryjne-2012-652870/discussion/Odcine k+1+%28%2C%2CSpy+Fly%22%29%2C+czyli+2+wg+premiery.,2220749
Tak propos tego tematu - Co znaczy "Commando App" i w kontekście do czego jest to użyte?
Odpowiedź na pytanie dlaczego serial jest emitowany od ponad roku skoro na filmwebie jest mniej niż 10 tematów. Bo nie wszyscy mają ani nawet nie wiedzą o istnieniu Filmweb, nie wiele ludzie mają do powiedzenia o tym serialu, serial oglądają dzieci które nie korzystają z komputera, ludzie wolą grać w gry niż zakładać tematy na Filmwebie o serialach Disney xd, po za tym jak mówiłeś serial jest emitowany od ponad roku i jeszcze się dopiero rozwija i nie wielu ludzi ma sentyment do tego serialu jak do Dragon Balla.