PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 38999
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Niedawno na anglojezycznej wikipedii znalazlem opisy głównych bohaterow SFU. Zaskoczyła mnie duża szczegółowość opisów przyszłości i śmierci każdej z postaci. Zastanawia mnie skąd autor tych opisów miał tak dokładne informacje skoro nie były one "dopowiedziane" w zakonczeniu (np. ze brenda poslubila niejakiego Daniel'a Nathanson'a, ktoremu urodzila Forrest'a Nathanson'a, zostala wybitnym psychologiem i napisala ksiazke o "roli darowanego dziecka w rodzinie")? Nie ogladalem serialu z wydan dvd, stad tez moje pytanie, czy moze takie informacje znalazly sie na oryginalnych krazkach dvd 5 serii? Jezeli tak, to chyba w koncu kupie wydanie na dvd ;)

zimmonx

No tego to nie wiem skad takiego dokladnie info, ale koncowka serialu dosc sporo zdradza jak potoczyly sie zycia bohaterow :)

Ruth zyla lat 79. Zalozyla ta szkole psow i do konca swoich dni pozostala z Georgem.

Keith zginal w wieku 61. Widac interes pogrzebowy, nie powidol sie dlatego zalozyl firme Charles Security, przez to tez i zginal. Tylko, ze jak na tak zdrowego i silnego chlopa to w wieku 61 lat poruszal sie jakby mial z 80.

David zyl lat 75 .Z koncowki nie wywnioskowalem czym sie zajmowal. Po smierci Keitha widac, ze zwiazal sie z jakims innym czarnoskowym (latynoskim?) gejem, przy ktorym nagle umarl. Za to zostalo nam pokazane jak potoczyly sie losy ich dzieci. Durell zalozyl rodzine. Na slubie Cleair siedzial z zona i z 4 letnim dzieckiem. Jego zona widac byla ponownie w zaawansowanej ciazy. Anthony natomiast zostal (jesli mozna zostac:)) gejem - na slubie Clarie trzyma sie za reke z jakims chinczykiem.

Federico zyl lat 75. Widac, ze interes co zalozyl prosperowal calkiem dobrze, gdyz z zona byl na jakims rejsie.

Brenda zyla lat 82. Ponownie wyszla za maz, i wiecej dzieci nie miala. Ale widac, ze Willa byla zdrowa. Z Maya widac tez laczyly ja dobre stosunki. No i tez sie jej powodzilo bo w ostatnich chwilach swego zycia siedzi w niezlym domku. Billy jak widac chyba ciagle nie mogl zapomniec o Clair, bo w ostatnich chwilach zycia gadal cos o Todzie :)

Clair zyla 102 lata. Wziela slub z Todem, ktory chyba ponownie w jej zyciu pojawil sie na pogrzebie jej matki. Slub wzieli juz po smierci Keitha. No i widac, ze chyba zostala artyskta. Caly dom w fotografiach, no i krolewskie loze smierci swiadczy chyba o jej dobrobycie.

Tyle mi sie udalo wywnioskowac z koncowki, ale moze cos przeoczylem.

ocenił(a) serial na 10
Prof

Dzieki, za tak dluga odpowiedz, szkoda ze nie na temat :( tyle to ja tez wywnioskowalem ( w jednym sie pomyliles - brenda milaa dzieci z nastepnym mezem bo widac ją bylo w scenie slubu kietha i davida i wyraznie byla w zaawansowanej ciazy). Moje pytanie brzmialo, czy te dokladne opisy dalszych losow glownych bohaterow z anglojezycznej wikipedii zaczerpniete są moze z jakiegos specjalnego wydania na dvd? albo moze z jakiejs ksiazki? (Bez urazy Prof ale na przyszlosc prosze czytaj ze zrozumieniem)

ocenił(a) serial na 10
zimmonx

Jestem szczęśliwym posiadaczem wszystkich sezonów na dvd oraz oryginalnej książki "Six feet under: Better living through death", ale nie pamiętam, aby zawierały one te informacje z wikipedii (w książce nie ma ich na pewno). Sprawdziłem też oficjalną stronę serialu na portalu hbo i tam w opisie postaci też nic takiego nie ma. Nie wiem skąd wytrzasnęli te tak szczegółowe informacje.

ocenił(a) serial na 10
Prof

Dzięki za użyteczne i pracohłonne zebranie tego wszystkiego do kupy! Szacunek.

ocenił(a) serial na 10
snoopy

Dzieki Snoopy! I o to wlasnie mi chodzilo ;) Wyglada na to, ze autor tych opisow na wikipedii musial miec albo bujna wyobraznie, albo wtyki u scenarzystow ;) P.S. Czego dotyczy tresc wymienionej przez ciebie ksiazki, jesli mozna zapytac ;)? Obejrzałem kilka dni temu ostatni odcinek i ciezko mi jest sie rozstac z rodzinka Fisherow, dlatego szukam czegos jeszcze ;)

ocenił(a) serial na 10
zimmonx

to jest zbior listów, fragmantów ksiazek równieź zdjęcia, wszystko zwiazane głównie z przeszłoscia bohaterów. wydanie moze nie jest najwyzszej jakosci (nieciakawy papier) ale i tak warto ksiazke posiadac. pozycja oczywiscie w oryginalnym jezyku.

ocenił(a) serial na 10
FisherN

Warto może jeszcze dodać, że książka ta została wydana po 3 sezonie, więc siłą rzeczy dotyczy wydarzeń tylko do tego momentu, chociaż - jak wspomniał fisher - najwięcej informacji znaleźć można z dalekiej przeszłości bohaterów (aczkolwiek rzutujące na ich dalsze życie). Jest tam też sporo zdjęć. Nie zgodzę się jednak z Fisherem, że wydanie nie jest najwyższej jakości. Właśnie mnie to wydanie bardzo się podoba: oryginalne etui na książkę, bardzo ciekawa graficznie, starannie opracowana - nie zawaham się powiedzieć, że po prostu piękna. To prawda - nie jest wydrukowana na banalnym kredowym papierze, ale w moich oczach to tylko zasługa. Papier jest gruby i elegancki - nie jest to też żaden "toaletowy paperback". Książka ta jednak nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. Marzy mi się coś na wzór "The Sopranos Complete Book" (którą też posiadam), a więc pozycja, która pokazuje tworzenie serialu "od kuchni" - w tym wywiady z twórcami i aktorami na temat serii. Wątpię jednak, by coś takiego powstało - trochę już na to za późno. Chyba, że na jakiś jubileusz, w formie wspominek.

ocenił(a) serial na 10
snoopy

nie, oczywiscie co do szaty graficznej nie mam zadnych zarzutów. jest jak najbardziej elegancka. jedynie ten papier mi nie odpowiadał, przez co jakosc zamieszczonych zdjęc (głównie kolorystyka) jest moim zdaniem nie do końca satysfakcjonująca. ale oczywiscie nie jest to zadna przeszkoda. ksiazke moim zdanie i tak kazdy fan powinien posiadac.

ocenił(a) serial na 10
zimmonx

Ja myślę, że te wiadomości muszą jednak pochodzić z jakiegoś wiarygodnego źródła. Trzeba by trochę poszperać. Może Amerykanie mieli jakieś większe dodatki na dvd?

ocenił(a) serial na 10
snoopy

No fakt, wszystko jest tam napisane dosc przekonywujaco i tez watpie zeby bylo to wyssane z palca ;) Na allegro znalazlem ciekawe - kolekcjonerskie wydanie SFU 24 plyty - moze tam byloby cos ciekawego na ten temat, ale cena (450zl) zdecydowanie nie na moja kieszen :/

ocenił(a) serial na 10
zimmonx

P.S. Zauwazyliscie, ze wedlug informacji z wikipedii nazwisko Daniel Nathanson (przyszly maz Brendy) jest kombinacja imienia Nathaniel ;) ( ale to juz takie doszukiwanie dziury w calym, sorki za spam)

zimmonx

Nie rozumiem zimmonx o co ci chodzi. Zalozyles temat przyszlosc poszczegolnych postaci wiec opisalem ci co dostrzeglem w zakonczeniu. Napisalem rowniez, ze nie mam pojecia skad te informacje w wikopedi, wiec zastanawia mnie skad twoje stwierdzenie o czytaniu bez zrozumienia.

ocenił(a) serial na 10
Prof

Temat postu nie byl pytaniem. Pytanie zadalem w tresci postu (patrz wyzej). Owszem odpowiedziales, ze nie wiesz skad zdobyto takie informacje, a ja pytalem czy bylo cos o tym na wydaniu dvd. Nameczyles sie z opisem tego co bylo przedstawione w finalowej scenie (i za to szacunek), ale nie o to pytalem i tyle.Czy widzisz tam gdzies pytanie: co dostrzegliscie w zakonczeniu sfu?? I nie podchodz do tego tak ambicjonalnie, zwrocilem Ci tylko uwage, zebys w przyszlosci nie popelnial takich bledow.

ocenił(a) serial na 10
Prof

SPOILER:

Dave z nikim się nie związał - to był jego syn.
A Keith nie założył żadnej firmy tylko w niej pracował.
Zakład pogrzebowy istniał nadal.

frojd1978

Informacje na angielskiej wikipedii pochodzą z dodatków do serialu, w tym przypadku znajdujących się tu: http://www.hbo.com/six-feet-under#/six-feet-under/episodes/5/63-everyones-waitin g/article/obituary.html
Są to obituaries czyli coś jak nekrologi, krótkie informacje o zmarłym które publikuje się np. w gazecie po śmierci.

ocenił(a) serial na 10
heelandcoo

macie jakies linki by dowiedziec się czegoś nowego? Nie wiadomo co było z młodym pokoleniem. eh załuje, że ten serial się skończył...

ocenił(a) serial na 10
zimmonx

Można link do tych doniesien?

ocenił(a) serial na 10
xerro

ciekawostka z wikipedii: Durrell Charles-Fisher

Starszy adoptowany syn Davida i Keitha; starszy brat Anthony'ego. Chciał pracować jako strażak, ale ostatecznie został dyrektorem domu pogrzebowego, jak jego ojciec David.