PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 38999
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Będę uczciwy i powiem- chciałem obejrzeć zwabiony ocenami lecz streszczenie a właściwie
pobieżny opis znajdujący się powyżej skutecznie mnie zniechęciły. Dlaczego ... Otóż widzę tutaj
jakiś propagandowy serial mający na celu "lekkie" zakrzywienie obyczajowości w
społeczeństwach. Chodzi mi o ów tekst- "...Związek Nate’a i Brendy przejdzie poważny kryzys za
sprawą romansu w jaki wda się Nate. Jego młodszy brat David zejdzie się z Keithem, z którym
wspólnie będą opiekować się siostrzenicą czarnoskórego policjanta – Taylor. Z kolei Claire
zwiąże się z nieciekawym i nie stroniącym od narkotyków chłopakiem o imieniu Gabe. ...".
Co tutaj widzę ? Widzę że pierwszy i ostatni z opisywanych związków jest związkiem kobiety i
mężczyzny czyli, innymi słowy związkiem tzw. tradycyjnym. I co tam jest pokazane ? Otóż pokazuje
się tam że pierwszy związek to romans mężczyzny na boku i kryzys związku. Drugi- chłopak
nieciekawy ćpun a więc swego rodzaju patologia. Za to trzeci- "związek" dwóch ... istot płci
męskiej że tak to ujmę, jest super (!!!) Opiekują się siostrzenicą policjanta (a więc osoby
budzącej zaufanie i, co za tym idzie, nie wybierającej raczej na opiekunów osób
nieodpowiednich). Przecież skoro policjant wybiera takich na opiekunów swojej siostrzenicy to
muszą być super.
Pokrótce powiedziałem dlaczego nie obejrzę. Nie lubię mieć narzucanego toku myślenia przez
jakieś seriale. Odróżniam białe od czarnego i nie sądzę aby jakiś film mi to zakłócił. A tu mam do
czynienia z próbą manipulacji której bym się nie pozbył raczej w trakcie oglądania.
Owszem, jest to moja opinia. Utworzona w dodatku na podstawie jakiegoś małego wycinka lecz
ów wycinek okazał się dla mnie bardzo istotny i, myślę iż cały serial ma podobnych dziwnych
tematów w sobie jeszcze wiele.
Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Amenhotep

I tym sposobem uniknąłeś czyhającej na Ciebie demoralizacji :)

frojd1978

Żebyś wiedział, całe szczęście :) Dobrze że ktoś akurat zamieścił krótki opis bo jeszcze bym zaczął oglądać i by mi się wszystko w umyśle poprzestawiało po tak doskonale przygotowanej i czyhającej na mnie podstępnej psychomanipulacji :) Także Ci mówię ... Po prostu jestem w czepku urodzony haha :)

ocenił(a) serial na 8
Amenhotep

Good for you.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kuba910

Wiadomym jest iż moje poglądy na te wszystkie sprawy również by nie ucierpiały w najmniejszym stopniu jednakże uważam iż ktoś nad takim właśnie "poustawianiem rzeczy" dobrze pomyślał i to mnie najbardziej irytuje w tym wszystkim. Takie jakby, bardzo grubo owijając w bawełnę lansowanie czegoś nienormalnego a pokazywanie z jak najgorszej strony ewentualności normalności. Aczkolwiek może i się zdecyduję to, mając większą ilość wolnego czasu, obejrzeć. Jakby nie było, ocenę ma dobrą i to mi daje do myślenia.

Amenhotep

Być może ktoś pomyślał właśnie tak, nie neguje.
Obejrzyj, polecam, ja chyba skusze się na powtórkę.

Amenhotep

Fuuuuuuj.

Choć osobiście raczej go nie obejrzę przez "absurdalną" ilość odcinków. Życia szkoda.

Amenhotep

Bardzo trafnie zauwazone.
Nie ogladalam jeszcze sfu ale sie zgadzam z tym co napisales

ocenił(a) serial na 9
quandzia

Ten gejowski wątek wcale nie jest taki idealny. Też mają swoje kryzysy nieporozumienia nawet się rozstają więc nie jest na tle innych taki idealny. Zresztą w tym serialu nikt nie jest w super idealnym związku:D Wszyscy mają jakieś problemy.
Chociaż się zgodzę że na tle innych jest chyba bardziej eksponowany ale to może takie odczucie dlatego że nie często się spotyka w serialach taką otwartośc:)

ocenił(a) serial na 10
Amenhotep

Powiem ci, że też się obawiałam tego, że ich związek może być wyidealizowany. Ale tak się nie stało. Ich "docieranie się" zajęło im kilka lat. Mieli też swoje problemy (które wcale nie były banalne) : chęć ujawnienia się, chęć angażowania się w sprawy rodzinne współpartnera, legalizacja związku, otwarty związek, chęć posiadania dzieci i próba ich wychowania (każdy z nich miał inny pomysł), kłopoty w pracy, problemy psychiczne ....
Jeśli chodzi o opis, to jest on nieco mylący. Związek Claire i Gabe'a nie jest na tyle znaczący. Jest tylko etapem w jej życiu,pokazuje przez co przechodzi młody człowiek. Żeby nie spojlerować, powiem tylko że ona także dowie się czego oczekuje od życia i z kim chce je dzielić. Co do Brendy i Nate'a. Każdy musi sobie wyrobić własną opinię na temat ich związku.
Wszystko zależy od twojego nastawienia. Serial warto obejrzeć z tego względu, że zmienia sposób patrzenia na świat, pokazuje że warto dążyć do spełnienia swoich marzeń Do niczego jednak cię nie namawiam i nie oceniam. Przedstawiłam tylko własną opinię.

ocenił(a) serial na 10
Amenhotep

Ja oglądałam ten serial i nie poczułam się zmanipulowana. Twórca tego serialu jest gejem i zapewne wątek gejów miał na celu przybliżyć temat homoseksualizmu. Sama mam mieszane odczucia do związków tej samej płci, jest to nienaturalne, ale po obejrzeniu tego serialu nie zmieniłam swoich poglądów, co do homoseksualizmu. Muszę zgodzić się Fragarią. Warto obejrzeć ten serial. Fabułą opiera się nie tylko na związkach bohaterów. Nie wiem czemu boisz się, że zostanie zmanipulowany, jeśli masz mocne poglądy, to żaden serial ich nie zmieni, co najwyżej zwróci uwagę na pewne sprawy.

użytkownik usunięty
Amenhotep

<< Otóż widzę tutaj
jakiś propagandowy serial mający na celu "lekkie" zakrzywienie obyczajowości w
społeczeństwach>>

zabij się.