PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=89546}

Sześć stóp pod ziemią

Six Feet Under
2001 - 2005
7,9 39 tys. ocen
7,9 10 1 38999
8,7 14 krytyków
Sześć stóp pod ziemią
powrót do forum serialu Sześć stóp pod ziemią

Wnioski po 2 sezonie.

ocenił(a) serial na 10

Nie czytajcie jeśli jeszcze nie oglądaliście ;)

Nie jestem homofobem, ale w prawie każdym odcinku musze zamykać oczy w jakiejś scenie, bo peszy mnie i sprawia ogromny dyskonfort migdalenie sie 2 facetów. Ogólnie mam wrażenie że tym serialem HBO wzięło sobie na cel walkę z homofobią i próbuje przedstawić homoseksualizm jako rzecz naturalną i powszechną. Co piąta postać w serialu jest gejem. Nawet kumpel Federico który ma żonę i dzieci, zostaje przyłapany na spontanicznym seksie z facetem. David był zmuszony opuścić kościół z uwagi na swoją orientacje. Keith twierdzi że gdyby rozpętała sie strzelanina, nie dostałby wsparcia bo jest gejem. Para młodych homoseksualistów zostaje brutalnie napadnięta w wyniku czego jeden z nich ginie. Nawet na jego pogrzebie zebrała sie grupa manifestujących homofobów. Temat ważny, ale czasem mam wrażenie że staje sie przewodnim.

Druga rzecz. Wiem że żyjemy w trochę innych kulturach, trochę inne mamy tutaj obyczaje, ale jak na serial traktujący o rodzinie prowadzącej zakład pogrzebowy, strasznie dużo w nim seksu.

Trzecie co mnie lekko irytuje to zabawa w psychoanalityków każdego z bohaterów. Każdy każdego analizuje, wysnuwa wnioski, stawia diagnozy.

Ciekawi mnie czy coś sie poprawi w kolejnych sezonach.

Nie mąci mi to wszystko w strasznym stopniu opinii o tym serialu. Mimo wszystko jest dobry, pada w nim wiele mądrych stwierdzeń i z małymi wyjątkami ogląda się go całkiem nieźle. Polska prędzej sie doczeka kolejnego zaboru niż takiego serialu. A w przedsesyjnych realiach ciesze sie że nie on dramatycznych zakończeń i po obejrzeniu jednego odcinka, nie musze ładować następnego, przegrywając z ciekawością ;)

Pozdrawiam!

Lokas

[SPOILER]
No cóź... homoseksualizm wzbudza kontrowersje i jest teraz tematem "na topie" - stacjach telewizyjnych na tym zależy (więcej widzów).

To jest moja subiektywna opinia, ale dobrze że seriale takie jak ten pokazują gejów i nie traktują tego jak skazę czy chorobę.

Fakt faktem, że przesadzają z ilością seksu w serialu - szczególnie jeśli chodzi o Brendę...

Lokas

Masz rację Locas, to nie jest serial dla homofobów ani do oglądania z rodzicami (był tu kiedyś taki wątek) ale obok nagromadzenia homoseksu to pierwszy oglądany przeze mnie serial, który jest tak naturalny w tej kwestii. Tak to po prostu jest. Być może gdybyśmy wiedzieli tyle o swoich rodzinach co wiemy o tej serialowej, to też byśmy się zdziwili! ;) Fakt, że może to trochę razić, ale z czasem przestało mi to przeszkadzać. Wymowa całego filmu jest na tyle głęboka, że to nie zniechęciło mnie do oglądania do końca. Miejscami serial się "ciągnie" ale jak na 5 serii to i tak osiągnęli szczyt! Po obejrzeniu wszystkich odcinków tęskniłam za bohaterami... Zazdroszczę ci, że jeszcze jesteś na drugiej serii!

mega_2

Tyle że homoseksualizm nie jest naturalny.

ocenił(a) serial na 10
barczakmichal

Mam nadzieję, że to tylko marna prowokacja, albo po prostu brak czytania ze zrozumieniem. Nie chodzi o to, czy homoseksualizm jest naturalny, tylko o to, jak go przedstawia serial.

ocenił(a) serial na 10
Lokas

po pierwsze: serial nie pokazuje zbyt wielu gejów, pokazuje prawdziwą rzeczywistość, to że każdy dookoła Ciebie może być osobą homoseksualną a my na codzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, tylko dlatego że żyjemy w przekonaniu że ich nie ma aż tak wielu. Jestem pewny, że wśród twoich znajomych, kolegów, koleżanek jest wielu gejów, tylko Ty tego nie dostrzegasz, bo albo oni nie chcą i nie mają potrzeby się z tym ujawniać albo do głowy by Ci nie przyszło że "taki" męski koleś może być gejem.

po drugie: gdyby tak często pokazywane było migdalenie się między dwoma kobietami to zamykałbyś oczy ?? :)

ocenił(a) serial na 10
kostegres

Jestem po 3 sezonie właśnie (i jednym odcinku czwartego) i musze przyznać że sie opamiętali ;) Częściaj całują się w czoło niż w usta. 3 sezon wyśmienity. Troche stracił w moich oczach Nate, który wydaje sie myśleć penisem, ale brawa za to co zrobił w odcinku 1 sezonu 4 ;)

ocenił(a) serial na 10
Lokas

ja próbuję rozkminić o co kaman w 1 odcinku 3 sezonu. tzn. 1 odcinek jest akcja rok po ostatnim odcinku 2 sezonu. trochę mnie ten przeskok zaciekawił żeby nie powiedzieć co jest kutwa grane. tak czy owak jadę z serialem dalej docisnąć do końca trzeba.

ocenił(a) serial na 10
Banan_12

Zdecydowanie najlepsze przed Tobą ;]