PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10033004}

Tatuażysta z Auschwitz

The Tattooist of Auschwitz
2024
6,1 4,6 tys. ocen
6,1 10 1 4614
5,6 5 krytyków
Tatuażysta z Auschwitz
powrót do forum serialu Tatuażysta z Auschwitz

Czym jest obóz koncentracyjny Auschwitz- Birkenau każdy wie. Jest mnóstwo dokumentów na ten temat i to nie jest jeden z nich. To piękna historia miłosna, opowieść literacka, z góry skazana na porażkę… a jednak zamiast wieszać psy na produkcji spróbujmy zrozumieć, co Twórcy próbowali przekazać? To takie światełko w tunelu, w świecie tak brudnym, gdzie człowiek człowiekowi wilkiem, pokazujące, że nawet w tak okrutnych okolicznościach może narodzić się uczucie, które przetrwa najcięższe trudności. To hołd dla wszystkich tych więźniów, którzy często małym gestem, ryzykując swoje życie próbowali mimo wszystko ratować czyjeś. Twórcy w subtelny sposób (podkreślam, to fikcja literacka, sam obóz przedstawiony jest niezwykle delikatnie) próbują nam pokazać, że nawet w takim miejscu można znaleźć dobro, życzliwość od tych, którzy nie dali się złamać.

Uważam, że zamiast jak zwykle narzekać bo ktoś nie zrobił kolejnego dokumentu historycznego, może warto byłoby się oddać chwili refleksji nad samym sobą, jak wielkie mamy szczęście, że budzimy się rano we własnym łóżku, otoczeni rodziną? Ci ludzie tego szczęścia nie mieli. Pomódlmy się za nich i nie zapominajmy nawet w krytycznych sytuacjach być zwyczajnie DOBRYMI LUDŹMI.

redheadbiscuit

To może jako miejsce, warto było wziąć fikcyjnie stworzony obóz w fikcyjnych czasach z fikcyjnym tłem historycznym, a nie obóz koncentracyjny, który był miejscem ludobójstwa i największego bestialstwa, w którym miłość nikogo nie ratowała. Po co romantyzować i tańczyć na grobach ofiar? Nie obejrzałam tego serialu i na pewno nie obejrzę, słuchałam recenzji i to co tam się odwalało woła o pomstę do nieba. Takie wydarzenia powinny być przedstawiane jedynie w dokumentach i relacjach świadków/ofiar, a nie jako tło wymyślonej bajeczki. To nie jest tło, to główny bohater, którego nie można przedstawiać inaczej niż tak, jak rzeczywiście było.

redheadbiscuit

nareszcie rozsądny komentarz