Może mi ktoś to wyjaśnić, bo albo ja czegoś nie rozumiem, albo scenarzyści zrobili coś jezykowo dziwnego. Wczęsto "Bone Woman" jest podawane tak, jakby miało być tłumaczeniem "La Loba". Hiszpański znam słabo, ale wiem, że "la loba" oznacza "wilczyca". Nie mam pomysłu, jak przetłumaczyć "Bone Woman", ale z wilkiem nie ma to nic wspólnego. Pomijam już kwestię, że Kate nie zmienia się w wilka. A mimo to klan Calaveras i Dereka i Scotta pyta o "she-wolf", czyli właśnie "wilczycę".
Calaveras są łowcami z Meksyku, a więc nazywają Kate "La Loba" (z hiszpańskiego) co oznacza to samo co "She Wolf" czyli wilczyca.
Moim zdaniem używają tego sformułowania w znaczeniu "przemieniona przez wilkołaka", ponieważ jak wiemy Kate nie jest wilkołakiem tylko jaguarołakiem. To jest jedyna kwestia, której tutaj nie rozumiem, bo Peter, który ją przemienił był przecież wilkołakiem.
Natomiast określenie "Bone Woman" oznacza "Poszukującą Kości". Wzięło się to z faktu, że Kate ma możliwość tworzenia Berserkerów, czyli osób, które noszą skórę/kości niedźwiedzi.
To ma sens. Może z przemianą Kate jest jak z przemianą Jacksona w kanimę. Zależy od osobowości.
No właśnie dla mnie to nie ma żadnego sensu. Co do Malii, jej matka była kojotołakiem, a ojciec wilkołakiem. Natomiast odnośnie Kate nie ma tak naprawdę logicznego wyjaśnienia.
To ma sens. Może z przemianą Kate jest jak z przemianą Jacksona w kanimę. Zależy od osobowości.
Właśnie o to chodzi, że to nie trzyma się kupy kompletnie. Tak samo Peter - wilkołak jest ojcem Malii, więc dlaczego do cholery ona jest kojotołakiem? Zupełnie tego nie rozumiem. Tak jakby na siłę chcieli wymyślać nowe mityczne stwory.
Chodzi mi o to, że ma to sens, jeśli chodzi o samą mitologię serialu. Co do samych stworów, to całkiem możliwe, że chcą wymyślić jak najwięcej. Istnieją faktyczne mity o takich istotach jak kitsune, nogitsune czy oni (oni inne niż w serialu). Nawet jaguarołak (inna nazwa "nagual") pojawia się w mitologii bodajże Olmeków. Ale jak sprawdziłam w internecie takie hasła jak "werecoyote" czy "kanima", trafiałam tylko na strony związane z "Teen Wolf". Z Kate zrobili połączenie mitologii Olmeków i Skandynawów.