mam prośbę do osób, które uważnie oglądały Teen Wolf, albo mają możliwość rewatchowania całego sezonu.
wiadomo, że każdy podchodzi na swój sposób do danego tematu, dlatego też właśnie chciałabym zebrać w jednym miejscu informacje na temat wilkołaków - wszystko to, czego dowiedzieliśmy się o nich z serialu i tylko serialu.
nie interesują mnie inne filmy czy książki, albo to co ktoś gdzieś usłyszał/przeczytał, skupmy się tylko na TW.
jak można zostać wilkołakiem, co może im zaszkodzić itd.
a może ktoś zna miejsce, gdzie już ktoś wcześniej zebrał to wszystko do kupy?
wdzięczna będę za pomoc.
Hej wilkołakiem można zostać przez ugryzienie ,ale też chyba przez głębokie zadrapanie ,a zaszkodzić to srebrne pociski no i był też tojad niebieski i strzała błyskowa wtedy podrażnia ich oczy i nie widzą przez parę chwil
1. Wilkołakiem można zostać przez ugryzienie, zadrapanie (ale tylko jeśli pazury wejdą baaardzo głęboko) lub z urodzenia (wystarczy jedno z rodziców - wilkołak)
2. Srebro to bujda, wzięło się z nazwiska najlepszych łowców czyli Argentów
3. Szkodzi im każdy tojad, nie tylko niebieski
4. Ze strzałami błyskowymi chodzi o to, aby wilkołaka oślepić, ale działa tylko chwilę
5. Najlepszą bronią są strzały, ponieważ tylko one przyszpilają wilkołaka do podłoża
6. Wilkołaka można zabić ,,całkowicie" tylko przepoławiając go na pół lub paląc na popiół - oparzenia, rany (poza tymi tojadowymi) amputacje potrafią wyleczyć się sami. W przypadku ran tojadowych muszą spalić tojad na popiół w przeciwnym razie też zabije ich infekcja
7. Jest trzy rodzaje wilkołaków - Alphy, Bety i Omegi. Te ostatnie są najsłabsze, ale i tak silniejsze i bardziej sprawne fizycznie od ludzi
Więcej informacji jutro jak na spokojnie przetłumaczę webisody :P
dzięki wam piękne!
pytanie w związku z punktem 6. to całe wypalanie ran tojadowych miało miejsce w odcinku, w którym Derek został ranny, a Scotta wysłano na poszukiwanie pocisku, tak?
za nic nie mogłam pojąc, po jaką cholerę Derek upychał w siebie kolejną dawkę trucizny xD
przydałoby się jeszcze coś na temat tego, jak zostaje się Alphą. rozumiem, że Derek awansował przez zabicie Petera, ale jak to wyglądało z jego siostrą?
Jak ja zrozumiałam w wersji roślinnej tak jak w pocisku jest trujący, a odtrutką jest koniecznie ten sam rodzaj roślinki (może z tego samego krzaczka dlatego potrzebował pocisku z tej samej serii), którą następnie należy spalić i wetrzeć w ranę.
Co do siostry wydaje mi się, że Alphą można zostać tylko przez zabicie innej Alphy (nie wiadomo jak ona się nią stała) ale tak jak mówię pooglądam webisody na spokojnie i tam jest dużo wytłumaczone
No i w punkcie 7 się pomyliłam. A chodzi mianowicie o Omegi.
Webisody tylko o nich wspominają, a mianowicie, że istnieją i że nawet one biorą udział w ceremonii ,,Wilczej Pełni Księżyca". I tu nasuwają sie dwa wnioski
a) według biologii wilcze stada faktycznie są zbudowane z pary Alpha, wielu Bet i pary, ale najczęściej jednej (zależy jak duże stado) Omegi. Omega jest tam najsłabsza i z reguły dostaje jej sie od wszystkich w stadzie. Pilnuje szczeniaków, ostatnia przy posiłku etc.
b) Jeff Davis w którymś z wywiadów miał powiedzieć (to informacja z drugiej ręki), że Omegi to samotne wilki. Niekoniecznie najsłabsze, ale na pewno słabsze od stada. Omega jest w stanie przeciwstawić sie Becie, a nawet Alphie, jeśli ma wystarczająco wiele siły
I jeszcze dołożę od razu z webisodów o ceremonii ,,Wilczej Pełni Księżyca"
Indianie nadawali pełniom księżyca nazwy. Lutowy nazwany był lodowym, marcowy burzowym itd. Styczniowa pełnia księżyca była nazwana wilczą, ponieważ wierzono, że watahy głodnych wilków krążyły tej nocy wokół wiosek indiańskich. Wilkołaki mają się podobno gromadzić w tym dniu, aby wspólnie świętować i wymieniać doświadczenia :) Jest to coś w rodzaju rodzinnego zjazdu.
trochę szkoda mi transferu na te całe webisody, więc wykorzystam okazję i zapytam: pojawiło się tam jeszcze coś ciekawego? poza info na temat wilkołaków?
i dzięki piękne za to wszystko! :D