Tego lata stałam się piękna
powrót do forum 2 sezonu

Sky...

ocenił(a) serial na 8

Wszystko było dobrze, dopóki nie POJAWIŁA się(celowo piszę "pojawiła: a nie pojawiłO) postać Sky!
Błagam! Nie wmawiajcie ludziom, że to jest normalne! Skąd w ogóle te durnowate formy wypowiedzi tego człekopodobnego wytworu ? Lektor pewnie płakał, jak musiał czytać na głos te przeinaczone idiotyzmy! W języku pl nie mamy takich słów, jak: całowałom, zrobiłom, wiedziałom itp.
Skończcie wreszcie wciskać ludziom, że choroba psychiczna, z jaką zmagają się podobne osobniki nie powinna być leczona!!! Ile można???

klaud1a84

Nawet nie wiesz jak bardzo się z Tobą zgadzam. Na te przeinaczone zwroty pojawiał się u mnie odruch wymiotny. Moim zdaniem takie tłumaczenie w ogóle nie powinno zostać dopuszczone.

ocenił(a) serial na 8
klaud1a84

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ta chora propaganda, którą nam ciągle wciskają potrafi wszystko zepsuć.

klaud1a84

No ja niestety porzuciłam przez to serial. Co ciekawe książka napisana raczej w konserwatywnym klimacie i nie było tam takich klocków.

ocenił(a) serial na 7
celia27

A nie mozna ogladac serialu w oryginalnym jezyku?

ocenił(a) serial na 4
klaud1a84

Ja się nie zgadzam, to ogromny przywilej żeby nasza płeć czy tożsamość seksualna wpisywała się w ramy większości społeczeństwa. Jeśli ktoś się w nie nie wpisuje to już się wmawia, że coś z tą osobą nie tak. Przykro to czytać, nawet jeśli temat mnie osobiście nie dotyczy, po prostu wystarczy empatia do drugiego człowieka. A jak przeszkadza lektor w języku polskim, to można oglądać serial w oryginale, ale do tego potrzeba wiedzy i znajomości języka:)

ocenił(a) serial na 8
kaarmell_owa

No to się nie zgadzaj, nikt ci nie każe. Ja takich idiotyzmów nie mam zamiaru tolerować, wszystko ma swoje granice, a te zostały tu grubo przekroczone. Co do znajomości języka, kochana, to trochę nie trafiłaś, bo od 2007 roku mieszkam w UK i po ang mówię biegle( dlatego tym bardziej mnie denerwujet to tłumaczenie, bo zostało stworzone tylko na "polskie potrzeby"). Zaraz pewnie zapytasz, dlaczego więc oglądałam serial po polsku, skoro znam angielski, w takim razie już odpowiadam: ponieważ oglądałam go na uropie w Polsce z moją siostrzenicą.

ocenił(a) serial na 8
kaarmell_owa

A i jeszcze jedno: przywilejem byłoby szanowanie praw obydwu stron,a nie narzucanie swoich poglądów większości, tylko dlatego, że uważamy się za lepszych, bo jesteśmy w mniejszości. Skoro dane formy językowe nie istnieją w pewnym języku, to się ich po prostu nie używa, ponieważ nie są poprawne, a nie wciska ludziom, że można sobie bezsensownie tworzyć własne słowa, bo tak nam pasuje

klaud1a84

Nikt prócz ciebie się tu nie uważa za lepszego. W końcu to ty dzwonisz narzucając się ze swoją ideologią. Trzeba mieć coś z deklem, żeby przeżywać zaimki postaci z jakiegoś serialu. Na świecie są takie osoby niebinarne nikomu nie robią krzywdy, to tacy jak ty chcą im uprzykrzać życie. Dorośnij.

ocenił(a) serial na 8
mike__25

Weź się nie ośmieszaj z tymi "deklami" , "ideologiami" itp. Mam gdzieś takie "umoralniające"komentarze. Jak coś mi nie pasuje, to o tym mówię i tyle! A to mi akurat bardzo nie pasuje! Żegnam!

klaud1a84

Mnie nie pasują twoje nienawistne banialuki i dlatego skomentowałem. Na hejt trzeba reagować i tępić w zarodku. Szczególnie jeśli chodzi o słuszną sprawę obrony słabszych.

ocenił(a) serial na 8
mike__25

Dostaniesz za to Order Odwagi od właściciela Filmwebu:))))) ale, niestety i tak nie udało ci się nic"wytępić". Get over it xxx

klaud1a84

Błagam, nie wmawiaj ludziom, że dorosłą osobę wyprowadzają z równowagi końcówki gramatyczne. I użytkownikom języka polskiego, że jest coś złego w formach rodzaju nijakiego. Polecam lekturę "Maski" Lema lub "Orlando" Woolf.

ocenił(a) serial na 8
ACCb

Właśnie dorosłe osoby te idiotyczne końcówki denerwują najbardziej, ale dzisiejsza "wyzwolona" młodzież nigdy tego nie zrozumie, bo nie potrafi nawet zdecydować, czy bardziej czuje się dziewczynką czy chłopcem. Więc b

ocenił(a) serial na 8
klaud1a84

Więc bardzo cię proszę "dzieciaku", to ty nie wmawiaj mi, że to jest normalne. Za polecenie lektury ogromnie dziękuję, ale raczej nie skorzystam. Żegnam.

ACCb

Spokojnie, wielu dorosłym nie przeszkadzają żadne końcówki gramatyczne. Wymaga to jednak odrobiny tolerancji, empatii i pokory, które niestety nie przychodzą z wiekiem.

ocenił(a) serial na 8
filmozer

A co ma do tego empatia?

ocenił(a) serial na 7
klaud1a84

Świat się zmienia, ewoluuje i wraz z nim każdy język. Niektórym to się bardzo nie podoba, bo niestety będą musieli uczyć się nowych słów, zasad i zaakceptować "wyzwolone" normy międzyludzkie (jak to określiłaś. I to bez zdjęcia profilowego)... Jeszcze użycie słowa "kochana" HAHAHA ☠️ No, widać że mieszkasz w UK. W UK zazwyczaj używa się tego terminu w formie protekcjonalnym. Może warto oglądać serial po angielsku bez napisów jeżeli komuś się coś nie podoba? No bo skoro uciekłaś z Polski, to może coś Ci umknęło? Swoją drogą może niezbyt Ci blisko do terminów they/them. Polecam zapoznać się i nie siać brak empatii, bo podchodzi to już pod jakiś disorder.

ocenił(a) serial na 8
paulinaszypula

Dobrze "KOCHANA"  hahaha :)

paulinaszypula

Widać, że to ktoś, kto robi to celowo, byleby sprowokować dyskusję. Nic nie dotrze, skoro pyta co ma do tego empatia. Trudno. Tacy też są na świecie.

ocenił(a) serial na 7
filmozer

W sumie masz rację... Świat byłby nudny bez hejterów i tak kwadratowo myślących osób. Może AI ich wyeliminuje? Na pewno mózg im rozwali jak się dowiedzą, że ich "problem" z lgbt to jest ziarenko piasku na plaży w porównaniu z tym kogo i co ludzie będą kochać, i jak będą patrzeć na relacje w przyszłości :3

paulinaszypula

Świat się zmienia, trzeba za tymi zmianami nadążać. Odwieczny problem różnicy pokoleń. Naszym przodkom byłoby trudno uwierzyć jak wygląda rzeczywistość, praca, rodzina, relacje społeczne, więzi rodzinne, światopogląd. Uważanie przez kogoś, że jego stanowisko jest jedyne słuszne, do niczego nie prowadzi, a ogranicza jedynie.... jego samego. Razi mnie jednak ten hejterski jad, wbijanie szpilki, szydzenie, poniżanie, umniejszanie. Po co na siłę karmić się negatywną energią...

ocenił(a) serial na 8
filmozer

A kto powiedział, że mam coś do społeczeństwa LGBT?! Ludzie, ogarnijcie się! Napisałam tylko, że denerwuje mnie idiotyczna zmiana końcówek w formach żeńskich na nijakie, bo takie coś w polskim języku po prostu nie istnieje, a nie, że przeszkadza mi to, że wśród nas żyją geje i lesbijki, bo tak nie jest! Ale nikt nie wmówmi mi, że to, że ktoś nie potrafi określić własnej płci jest normalne i mam prawo o tym mówić, bo jak już dało się zauważyć w wielu przypadkach jest to objawem choroby psychicznej i poważnym problemem z akceptacją samego siebie. Co do EMPATII, to tak...nie rozumiem, jaki ma związek z niszczeniem polskiego języka. Żegnam!

ocenił(a) serial na 8
paulinaszypula

A kto powiedział, że mam coś do społeczeństwa LGBT?! Ludzie, ogarnijcie się! Napisałam tylko, że denerwuje mnie idiotyczna zmiana końcówek w formach żeńskich na nijakie, bo takie coś w polskim języku po prostu nie istnieje, a nie, że przeszkadza mi to, że wśród nas żyją geje i lesbijki, bo tak nie jest! Ale nikt nie wmówmi mi, że to, że ktoś nie potrafi określić własnej płci jest normalne i mam prawo o tym mówić, bo jak już dało się zauważyć w wielu przypadkach jest to objawem choroby psychicznej i poważnym problemem z akceptacją samego siebie. Co do EMPATII, to tak...nie rozumiem, jaki ma związek z niszczeniem polskiego języka. Żegnam!

ocenił(a) serial na 8
paulinaszypula

I kto tu jest "hejterem", skoro od razu używasz w stosunku do mnie obraźliwych określeń, pomimo, że ja nikogo nie obraziłam? Mam gdzieś to, kto kogo kocha, ale nie podobało mi się to, co polski tłumacz zrobił z językiem polskim w tym serialu. A jeśli chodzi o eliminację Al, to pamiętaj, że jest to "sztuczna inteligencja"- podobnie zresztą jak twoja "miłość" i "tolerancja" do otoczenia, skoro od razu odpowiadasz tak podłym atakiem, więc martw się o siebie, żebyś to ty nie zamieniła się w to ziarenko piasku na plaży sterowane przez coś, na czym tak bardzo polegasz.

ocenił(a) serial na 7
klaud1a84

Opanuj się. Zjechałaś swoim nieempatycznym komentarzem lgbt wypisując, że są "chorzy psychicznie", że są "wyzwoloną młodzieżą", że "nie wiedzą kim są" i teraz się bronisz, że do nich nic nie masz?Gaslighting Level Amateur. Swoim głównym komentarzem zaatakowałaś osoby, które pragną być zauważone, bo im ciężko w już wystarczająco ciężkim do życia świecie. Już zapomniałaś jak to było być młodą osobą w szkole? Ile masz lat, żeby takie staroświeckie teksty wciskać? Sorry, ale ja nie toleruję braku empatii i mam prawo do tego odnieść w sposób w jaki się odniosłam. Skye grała non-binary osobę, czyli they/them, więc logicznie, tolerancyjnie i z szacunkiem naszym polskim tłumaczom udało się to wnieść w tłumaczenie polskie. A poza tym, skoro mieszkasz w UK, nie wiem po co ci napisy polskie? Żeby pisać na Filmwebie jak bardzo nie podoba Ci się co robią z językiem polskim? Możesz to wszystko odebrać jako hejt, ale wszystko co napisałaś o lgbt zostaje w internecie i może jednak warto przemyśleć czy ta nienawiść do czegoś, czego Ciebie personalnie nie dotyczy (bo jesteś taka nie chora psychicznie hetero) nie ma podłoża zupełnie w innym miejscu...

ocenił(a) serial na 8
paulinaszypula

Zjechałam osoby LGBT? Weź ty się dziewczyno zastanów, co wypisujesz! Dorabiasz sobie jakieś bzdury, tylko po to, żeby zrobić z siebie wielce kochającą obywatelkę wszelkiej niższości społecznej, a przy tym obrażasz całą resztę. Tak! Uważam, że osoby, które nie potrafią zdecydować, jakiej są płci wymagają pomocy specjalisty, bo to jest ewidentny problem z akceptacją samego siebie, a zmiana form językowych na tak debilne, jakie mamy w tym serialu jest kompletnie idiotyczna. Ale nie wmawiaj mi, że jestem hejterką LGBT, bo to są 2 zupełnie inne sprawy i skoro sama nie potrafisz zrozumieć sedna sprawy, to zapytaj o to tą swoją "sztuczną inteligencję", bo twoja własna ewidentnie w tym przypadku szwankuje. I jeszcze jedno: nie mam powodòw, żeby się "bronić". Gdybym faktycznie miała takie poglądy o jakich piszesz, to jasno bym o tym napisała. Tyle ode mnie. Mam już dość tych twoich idiotycznych wywodów i dopisywania do moich wypowiedzi wyssanych z palca wypocin, dzięki którym próbujesz zrobić z siebie kochającą naród Matkę Teresę(a tak naprawdę plujesz jadem na prawo i lewo)!

ocenił(a) serial na 7
klaud1a84

Szkoda mojego czasu... Kończę temat, bo widzę, że nie dociera... Powodzenia w życiu, naprawdę.

ocenił(a) serial na 8
paulinaszypula

Nareszcie!

ocenił(a) serial na 7
klaud1a84

Tak.

paulinaszypula

Dokładnie

ocenił(a) serial na 7
klaud1a84

Najbardziej wkurzające jest to że nie da się obejrzeć serialu bez wciskanego na siłę wątku lgbt. I dobrze że o tym mówisz bo nie powinniśmy się do tego przyzwyczajać! Normalnie mam to gdzieś, niech każdy sobie żyje jak chce ale jak wciskają prawie wszedzie wątek gejowski czy inny to już można mieć tego dość. Ktoś myśli w ogóle że niektórzy nie chcą tego oglądać? A nie chcą też przez to porzucać fajnego serialu…