Wszystko było dobrze, dopóki nie POJAWIŁA się(celowo piszę "pojawiła: a nie pojawiłO) postać Sky!
Błagam! Nie wmawiajcie ludziom, że to jest normalne! Skąd w ogóle te durnowate formy wypowiedzi tego człekopodobnego wytworu ? Lektor pewnie płakał, jak musiał czytać na głos te przeinaczone idiotyzmy! W języku pl nie mamy takich słów, jak: całowałom, zrobiłom, wiedziałom itp.
Skończcie wreszcie wciskać ludziom, że choroba psychiczna, z jaką zmagają się podobne osobniki nie powinna być leczona!!! Ile można???
Nawet nie wiesz jak bardzo się z Tobą zgadzam. Na te przeinaczone zwroty pojawiał się u mnie odruch wymiotny. Moim zdaniem takie tłumaczenie w ogóle nie powinno zostać dopuszczone.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ta chora propaganda, którą nam ciągle wciskają potrafi wszystko zepsuć.
No ja niestety porzuciłam przez to serial. Co ciekawe książka napisana raczej w konserwatywnym klimacie i nie było tam takich klocków.
Ja się nie zgadzam, to ogromny przywilej żeby nasza płeć czy tożsamość seksualna wpisywała się w ramy większości społeczeństwa. Jeśli ktoś się w nie nie wpisuje to już się wmawia, że coś z tą osobą nie tak. Przykro to czytać, nawet jeśli temat mnie osobiście nie dotyczy, po prostu wystarczy empatia do drugiego człowieka. A jak przeszkadza lektor w języku polskim, to można oglądać serial w oryginale, ale do tego potrzeba wiedzy i znajomości języka:)
No to się nie zgadzaj, nikt ci nie każe. Ja takich idiotyzmów nie mam zamiaru tolerować, wszystko ma swoje granice, a te zostały tu grubo przekroczone. Co do znajomości języka, kochana, to trochę nie trafiłaś, bo od 2007 roku mieszkam w UK i po ang mówię biegle( dlatego tym bardziej mnie denerwujet to tłumaczenie, bo zostało stworzone tylko na "polskie potrzeby"). Zaraz pewnie zapytasz, dlaczego więc oglądałam serial po polsku, skoro znam angielski, w takim razie już odpowiadam: ponieważ oglądałam go na uropie w Polsce z moją siostrzenicą.
A i jeszcze jedno: przywilejem byłoby szanowanie praw obydwu stron,a nie narzucanie swoich poglądów większości, tylko dlatego, że uważamy się za lepszych, bo jesteśmy w mniejszości. Skoro dane formy językowe nie istnieją w pewnym języku, to się ich po prostu nie używa, ponieważ nie są poprawne, a nie wciska ludziom, że można sobie bezsensownie tworzyć własne słowa, bo tak nam pasuje
Nikt prócz ciebie się tu nie uważa za lepszego. W końcu to ty dzwonisz narzucając się ze swoją ideologią. Trzeba mieć coś z deklem, żeby przeżywać zaimki postaci z jakiegoś serialu. Na świecie są takie osoby niebinarne nikomu nie robią krzywdy, to tacy jak ty chcą im uprzykrzać życie. Dorośnij.
Weź się nie ośmieszaj z tymi "deklami" , "ideologiami" itp. Mam gdzieś takie "umoralniające"komentarze. Jak coś mi nie pasuje, to o tym mówię i tyle! A to mi akurat bardzo nie pasuje! Żegnam!
Mnie nie pasują twoje nienawistne banialuki i dlatego skomentowałem. Na hejt trzeba reagować i tępić w zarodku. Szczególnie jeśli chodzi o słuszną sprawę obrony słabszych.