Ktoś mi powie z jakiego powodu rycerze zeszli z koni żeby walczyć pieszo z uzbrojonym chłopstwem? Konno zabawa była na pół minuty.
Kolejna - do Paryża dzisiaj zjeżdża papież. I mówi to templariusz mimochodem królowi na audiencji. Samolotem papież leci I król nie zdążył się dowiedzieć?
uwaga spoilery!
A to , że w biały dzień templariusz wdrapuje się po ścianie zamku - zapewne królewskiego - by urządzić sobie schadzkę z królową?
Królowa tak sobie z dobroci serca wyznaje swej służce , że jest w ciąży z innym.
Dziewczę na wsi przy robocie w polu nosi krasną czerwoną i prześliczna sukieneczkę.
Jakiś parobek znikąd zostaje wciągnięty do nauki "na rycerza" - ktokolwiek wiedzący cokolwiek na temat średniowiecza zdaje sobie sprawę, że aby zostać giermkiem, trzeba było coś sobą reprezentować.
Królewicz hiszpański w przebraniu sprawdza swa narzeczoną !!!
Nie wymienię nieścisłości historycznych, które zostały wielokrotnie wcześniej wymienione.
A kiedyś narzekałam na Wikingów.
Nawet napisałam parę surowych słów na temat Spartakusa.
qrna...toż to są arcydzieła , nie tylko w porównaniu z tym. GOT jest bardziej realistyczna i wiarygodna.
Do tej pory palmę pierwszeństwa w kpinie z historii i widzów dzierżyło coś niesłuszne zwane "Cesarstwem". Obawiam się, żę Knightfall to przebiło.
Teraz sie nie robi widzom takich niespodzianek!
Ten serial to znak naszych czasów. Nie ważne jak głupio to wszystko wygląda, i tak tłumy obejrzą i powiedzą - tak było.
Jak nie, rośnie przecież grono płaskoziemców, ludzi wierzących w starożytnych Polaków i t.d. :-)
masz na mysli ta scene w lesie?No jasne...wsrod drzew konno to by wiele zmachali-raczej by stali sie latwym lupem dla gawiedzi.Scena jak najbardziej poprawna.Do wykonywania manewrow kawaleryjskich potrzebna jest otwarta przestrzen a kawaleria w sredniowieczu byla sila przelamujaca zwarty szyk piechoty ale jak byla uzyta na obszarze niezalesionym.