PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18354
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Dziś wyszedł pierwszy episode jest dostępny w sieci. Postaram się jak najszybciej zapoznać z tym serialem, bo słyszałem dużo pozytywnych opinii o nim i napisać krótką notkę w tym temacie.

ocenił(a) serial na 8
Adrenalina_fw

Liczyłem na coś więcej, po seansie (S01E1&2) pomyslałem, że to kilka ciekawych motywów jakie już widzieliśmy połączone zgrabną fabułą i okraszone Spielberowskim przepychem.
Można znaleść potywy i nawet teksty z serialu the Lost World, pierwsza wizja miast przyszłości prosto z Blade Runner'a albo Niesmiertelnego ii, lub podobnych takich filmów. Wiecie co o tym myślę po pierwszym odcinku - to już gdzieś widziałem i jakoś dupy nie urywa. Pomijając już czysto teoretyczne błęby naukowe jak pętla czasowa, co się stanie gdy... oraz czy można żyć 85milionów lat temu na naszej planecie (oczywiście, że można, około 23.47% tlenu w powietrzu, prawie zerowe ilości tlenków pierwiastków ciężkich i toksycznych, itp, pomijam już większą wilgotność w lasach subtropikalnych oraz więcej jedzenia - upolowania jakiegoś gada lub małych ssaków na pęczki, ciśnienie się jak wiemy zmienia z wysokością n.m.p oraz gęstością powietrza która praktycznie nie zmienia się od miliarda lat nie kilkudziesieciu milionów - więc wstrzymajmy się z takimi tekstami i zostawmy to na czas gdybania o Pandorze lub czymś podobnym w Avatarze 2)
Sam serial, nie powinno się wypowiadać o calości tylko o pilocie który jest przewidywalny i zwiastuny już pokazały całość. Dla mnie przyjemność sprawił obraz samej osady. Nie zdradzę fabuły ani trochę, ale powiem, że obsada - taka sobie prócz S. Lang - jak już wspomniane - dobry aktor.
Zdjecia, ujęcia, wizja 85mln lat temu - na b.db - mamy tu Spielberga więc wiadomo, że będzie cudnie, graficznie rewelacja, jako biolog mogę się troszkę narzekać na polityczną poprawność flory i fauny - ale to tylko serial sf.
Jada kamerowa - poziom innych seriali Fox'a więc też b.db
Fabuła - scenariusz ... nie wypowiadam się, dopiero początek - poczekamy do finału

Kto się ze mną zgadza?

pierwszy epizod oceniam na 8 - niech się cieszą :D

Adrenalina_fw

Na temat fabuły po pilocie nie będę się wypowiadał, zobaczymy jak będzie po połowie sezonu. Co do efektów i całej otoczki bardzo ładnie i klimatycznie;) co to kwestii dialogowych to są trochę sztuczne i naciągane mam nadzieje że im będzie dalej tym lepiej w pilotach dialogi zazwyczaj ubolewają.
Moja ocena 8/10. Mam nadzieje ze z biegiem czasu fabuła się pogłębi i cały serial nie będzie polegał na ciągłym ratowaniu kogoś z opresji, scenarzyście mieli wachlarz możliwości miejmy nadzieje, że go wykorzystali. Jeżeli serial się utrzyma może zboczymy spadającą asteroidę;p Moje ciche marzenia na któryś z finałów sezonu;p

ocenił(a) serial na 4
Tomas1987

Przewidywalny do bólu, co nie zmienia faktu że mi się bardzo podobał. Niektóre dialogi wciśnięte na siłę ale nie rzuca się aż tak. Dobre efekty specjalne i pojawienie się Karnotaurów... ahhh ile to czasu mineło jak widziałem tego dinozaura na ekranie TV? Ja póki co namiętnie czekam na pojawienie się Tyranozaura. 8/10 ode mnie