PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18354
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Małe uwagi

ocenił(a) serial na 4

Bez sensu. Cofnęli się żeby wykorzystać drugą szansę - pierwsza cywilizacja upada w
większości z powodu zanieczyszczonej planety, więc po jaką cholerę oni rozpoczynają ją
zanieczyszczać 80 mln lat przed powstaniem człowieka? To już jest jasne, że Ziemia nie
przetrwa tak długo, jak przetrwała dotychczas.

Btw, serial wbił mi ciekawy pomysł do głowy. Gdyby tylko "Terra Nova" nieco przechyliła się w
stronę filozofii, mogliby zapętlić linię czasową i kiedyś tam dać odpowiedź, skąd wziął się na
Ziemi człowiek i dlaczego naprawdę dinozaury wymarły. :] Ale niestety trochę nie zgadzałoby
się to z przypuszczalną historią naszej planety.

Pomysł na serial ogólnie był dobry, ale spieprzyli na całego. Ludzie zakładając całkiem
nową cywilizację już popełniają identyczne błędy jak w poprzedniej, więc po jaką to wszystko
cholerę.

Pozdrawiam. ;]

ocenił(a) serial na 3
xEvey

Akurat z tym się nie zgodzę, czemu mieliby się przejmować rzeczywistością 80 mln lat temu w kwestii środowiska-zanim taka mała grupka jaka tam jest zanieczyściłaby cokolwiek minęło by wiele tysięcy lat.
Ale twórcy rzeczywiście spieprzyli serial- z takiego pomysłu można by wycisnąć wiele wiele więcej.

ocenił(a) serial na 4
mati_mac

Ta grupka sie rozmnaza. W oryginalnej historii Ziemi tez na poczatku byla mala grupka, a teraz mamy 8 miliardow. Z tym, ze w oryginalnej historii ta grupka pojawila sie o wiele, wiele pozniej i zanim zaczeli zanieczyszczac planete, tez troche czasu minelo. A w historii, ktora tworzy Terra Nova, ludzie zaczynaja zanieczyszczac planete pare(nascie) milionow lat wczesniej.

ocenił(a) serial na 2
xEvey

Serial jest oczywiscie dramatycznie glupi, co nie zmienia faktu, ze Twoje argumenty latwo podwazyc. Skoro przeniesli sie w przeszlosc, tzn. ze zapoczatkowali nowa linie czasowa. Nie ingeruja w prawdziwa przeszlosc swojej macierzystej Ziemi, nie moze wiec zaistniec tzw. efekt motyla. Tworza zupelnie nowe kontinuum.

ocenił(a) serial na 4
per333

Nie powiedzialam wcale, ze ingeruja. Co nie zmienia faktu, ze ta cywilizacja nie przetrwa nawet polowy tego, co przetrwala pierwsza.

ocenił(a) serial na 3
per333

Oczywiście wiem że nie może zaistnieć efekt motyla, bo są jakby to określić w nowym wymiarze w którym to za sprawą ich ingerencji nie wyewoluuje zapewne gatunek ludzki .Skoro zapoczątkowali nowe kontinuum, to zanim taka mała grupka ludzi jaka tam jest zanieczyści to konkretne kontinuum minie kilka tysięcy lat, więc czemu mają się przejmować swoimi potomkami w takiej perspektywie- chyba tylko pier*olnięci ekologowie przejmują się co będzie za kilka tysięcy lat:)O to mi chodziło, a nie o to że wcześniej zaczną zanieczyszczać Ziemie w swoim macierzystym wymiarze.
Oczywistym jest, przynajmniej dla mnie, że gdyby to była literalna "podróż w czasie", niewykraczająca poza jeden bieg dziejowy to byłoby to pewnie niemożliwe z logicznego punktu widzenia. Ich ingerencja, nawet niewielka, 80 mln lat wcześniej wpłynęłaby w takim stopniu na losy Ziemi, że de facto nie mogliby się tam przenieść,bo by się nigdy urodzili. Taki trochę zmodyfikowany paradoks dziadka.

ocenił(a) serial na 4
mati_mac

Paradoks dziadka? interesujace. :-)
Mnie raczej chodzilo o to, ze skoro dostali nowa szanse, nie powinni popelniac tych samych bledow, a robia to na kazdym kroku. Ale, chyba nie ma zbytnio o czym dyskutowac, bo serial ogolnie to kicha, tyle tam tych dziadkowych paradoksow, ze nie zdolasz zliczyc. ;-)