Poprostu, a nie potem płaczecie na forum, że jakto w 2149 roku się opona przebija.
łoboszzz
Nie rozumiem po co się nad tym głowić, przecież to luźny serialik, nikt nie mówił że będzie ambitnie.
Nikt tu nie placze. Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat jakiegokolwiek serialu czy filmu, rowniez krytyczna. To, ze Terra Nova moze brac udzial w plebiscycie na najglupszy serial sf wszechczasow nie jest wina komentujacych.
Powtorze: kazdy ma prawo do swoich pogladow. To miejsce sluzy do ich wyrazania. Gdy mamy do czynienia z produkcjami wyjatkowo nieudanymi, nie moze dziwic wieksza ilosc ocen negatywnych. Zupelnie inne proporcje sa w komentarzach pod takimi serialami jak Zakazane Imperium czy Gra o Tron. Ale przeciez tam tez kazdy moze wejsc i powiedziec co mu sie podoba, a co mu sie NIE PODOBA.
Dla doroslych ludzi to jest oczywiste, dzieci i ludzie niedojrzali nie zawsze rozumieja na czym polega idea swobodnej wymiany mysli, pogladow, wrazen, spostrzezen, opinii, ocen etc. Niekiedy wykazuja zapedy cenzorskie, chcieliby czegos zakazac, wykazuja sie niezrozumieniem i nieustannie sie wszystkiemu dziwia. No i - jakby to rzec w miare delikatnie - dzieciom durnowate seriale w rodzaju Terra Nova calkiem czesto sie podobaja. ;) Zawyzaja srednia ocene dajac nawet najwiekszym gniotom maksymalna "dziesiatke", nie rozumiejac, ze jest ona zarezerwowana dla obrazow wybitnych, przelomowych, epokowych, genialnych arcydziel. W rezultacie tak zenujaco glupi serial ja TN utrzymuje srednia 6.8 (dobry). Przynajmniej komentarze uczciwie oceniajace to "dzielo" przywracaja jakas rownowage.
Fakt, serial nie jest żadnym dziełem, ani arcydziełem tym bardziej. Ale po co zakładać kilka tematów, które tyczą się tego samego, czyli tego, że ten serial jest porażką? Może i jest dla wielu, ale po co wieloma tymi samymi tematami zaśmiecać forum, jak można po prostu dodawać różne posty w jednym temacie.
Ludzie piszą te komentarze po to, żeby ostrzec innych. Ja sama (w związku z tym, że oceny na filmwebie zazwyczaj nie są miarodajne) przed podjęciem decyzji o oglądaniu danej serii najpierw przeglądam opinie.
Np. w przypadku TN widać, że przeważają opinie negatywne, tak więc, mimo że seria oceniona jest jako "dobra", łatwo się zorientować, że nie grzeszy ona wysokim poziomem.
Jak do tej pory żadna z osób wystawiających maksymalne noty nie podjęła rzeczowej dyskusji z krytykantami i nie uzasadniła, czemu jej zdaniem serial zasługuje na miano "arcydzieła".
Wniosek: serię oceniają tak wysoko głównie dzieciaki :)
Dają 10/10, aby podbić ocenę. Dzieci wystawiające 1 czują się fajnie i się tym dowartościowują.
FW niestety spadło na psy, coraz więcej pseudoznawców.
@per333, HAHAHA naprawdę dobre porównanie zrobiłeś. Te seriale to całkiem inna bajka
Jeździcie po TN i uważacie się za super znawców kina. Nie może być nic bardziej infantylnego.
Ja tam jestem zdania, że serię należy oceniać uczciwie, nie zaniżać ocen, ale także ich sztucznie nie podwyższać. Właśnie ze względu na tego rodzaju działania rankingi filmwebu wyglądają tak, jak wyglądają.
Mam podobne zdanie, rozumiem zakladanie nowego tematu gdy stary jest juz przepelniony i cieżko dołączyć sie do trwającej, kilka dni, dyskusji. Ale gdy ktos zaklada post, mimo tego, że już istnieje kilka innych tematów oceniających dany odcinek, to najzwyczajniej zaśmieca forum. Na takich nie ma rady, po prostu należy im pogratulować inteligencji, jest ona niedopozasdroszczenia.
Mi się podoba, Nie jest to jakieś arcydzieło ale nie stawiałem mu wysoko poprzeczki więc zawiedziony nie jestem. Jak ktoś wyżej napisał "miło się ogląda". Od czasu Parku Jurajskiego w końcu pojawiły się dinozaury na taką skalę. Może to trochę złe miejsce ale jak ktoś lubi takie klimaty to polecam książkę "Łowcy" M. Żambocha.