PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18350
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Serial zrobiony z rozmachem, z dobrą obsadą, ale oczywiście okrzyknięty fatalnym!
Wszyscy go zjeżdżają, nie wiem dlaczego.
Przeciwnicy Terry wytłumaczcie mi to, ale dobrymi argumentami.

użytkownik usunięty
ladyanna_filmweb

Pewnie ich ulubionym filmem jest Ojciec chrzestny i Lśnienie,a współczesne kino mają za nic.Zwykły serial ltelewizyjny nik t nie każe oglądać na siłę jak się nie podobał trzeba było przestać oglądać na 1 odcinku,a nie żalić jak durne jełopy.

ocenił(a) serial na 10

Właśnie dlaczego ci co najwięcej mają do powiedzenia oglądają wszystkie odcinki TN ?

ocenił(a) serial na 5
KUBATRIX

... bo odcinków jest mało, a producentem był ten sam Spielberg od "Parku jurajskiego", "Szczęk" i "A.I."???

ocenił(a) serial na 4
Khaosth

No dokładnie mało odcinków jakoś można zacisnąć zęby i obejrzeć do końca :P

ocenił(a) serial na 5
ladyanna_filmweb

Miałem wysmażyć długi post z krytyczną recenzją serialu, ale wyszła mi z tego niezła kobyła, a na domiar złego strasznie chaotyczna. Dlatego wymienię co mi się nie podobało:
- technologia stosowana w osadzie - z jednej strony miał to być nowy początek, zrywający ze światem zniszczonym nadmiernym postępem cywilizacyjnym. Nikomu jednak nie przeszkadzają zdobycze tej cywilizacji - każdy ma swój komputer, nikt nie kontroluje zużycia energii, domki są przeszklone i dobrze wyposażone (czasami zazdrościłem im takich warunków mieszkaniowych), a ultranowoczesne narzędzia medyczne koegzystują z kroplówką na bazie pijawki. Dla odmiany targ to zwykłe budki pozbawione dachu (pytanie - kto je zaopatrywał w dobra)
- animacje zwierząt - daleko im do naturalności animacji z "Parków Jurajskich", czy "Wędrówek z dinozaurami". Postawiono na same modele komputerowe nie siląc się nawet na makiety do zbliżeń.
- wątki młodzieżowe - szkolna miłość, szukanie procesora, czy nocny wypad do lasu.
- Stephen Lang powtarzający rolę z "Avatara" - w "Avatarze" był świetny, tu również trzyma dobry poziom. Rzecz w tym, że to praktycznie ta sama kreacja, wręcz próba sprzedania serialu na fali popularności filmu (oba zostały wyprodukowane przez FOXa).
- powtórki z "Parku Jurajskiego" - a mianowicie karmienie brachiozaurów z pierwszej części oraz atak spinozaura z trzeciej (nawet była scena z paleniem się w deszczu)
- wątpliwej jakości zabezpieczenia - młodzież wymyka się przez nie kiedy chce (samochód też sobie potrafi skombinować), szpiedzy też gładko muszą przechodzić, a ich konstrukcja wygląda na łatwą do stratowania (np. podczas awarii prądu). Wygląda to tak jakby więcej środków zainwestowano w domki dla osadników, niż ogrodzenie.
- dino-humanitaryzm - wszem i wobec wiadomo że z teropodami ludzie większych szans nie mają, jednak zamiast je zabijać korzystają z broni ogłuszającej i to tylko chwilowo.
- chlastacze - zamiast wykorzystać jakiegoś popularnego teropoda, twórcy pokusili się o stworzenie nowej kreatury. Teropod ze sztyletem na ogonie. Ani z nazwy nie brzmi dobrze, ani ta dodatkowa broń nie czyni go niebezpieczniejszym (co z tego że niszczy nią samochody, skoro nie wykorzystuje jej na ofiary?)
- brutalność niemal wypleniona - liczyłem na serial podobny w charakterze do "Parków ..." albo choćby "Zaginionego świata", tymczasem jest on równie brutalny co jawnie familijne "Siły pierwotne". Akcje z dinozaurami nie dorównują tym z dokumentalnych (!) "Wędrówek z dinozaurami", zaś wątki sensacyjne generują napięcie tylko w finałowych odcinkach.
- prostota rozwiązań - przywódczyni wrogo nastawionego oddziału chętnie z każdym rozmawia i przystaje na kompromisy, szpiedzy są tak naprawdę dobrzy tylko mają problemy po których rozwiązaniu z przyjemnością zerwą dotychczasowe układy, a złapanie dużego teropoda do kontenera to pikuś do załatwienia od ręki.
- brak wyróżniających się elementów - bohaterowie bez żadnych nawyków (po dwóch miesiącach nie pamiętam twarzy nikogo z rodziny Shannonów), pułkownik i pojazdy z "Avatara", muzyka obrazowa bez ciekawszych motywów, czołówka szczątkowa, plenery to dżungla jakich wiele, zwierzęta mało szczegółowe.

Mnie tutaj po prostu nie urzekło nic. Wszystko było znośne, typowe, ale nic nie zdołało mnie zainteresować. Ocenę ździebko podwyższyłem ze względu na finał i odcinek z awarią, ale poza tym to był jeden z najgorszych seriali jakie obejrzałem (chociaż pewnie są i gorsze, ale wtedy je sobie odpuszczam - tu byłem bliski ale wytrwałem).

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

Genialne podsumowanie przez napisanie wypocin jaki ten świat zły i niedobry. I co jeszcze chłopczyku mam nie kupiła kolejnego numeru Kaczora Donalda ?

ocenił(a) serial na 5
KUBATRIX

Powinieneś pisać recenzje i streszczenia. Zwięzłość i przenikliwość twej oceny mną wstrząsnęła...

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

Twoje mega długie teksty też mną wstrząsnęły :) Za dużo pisania o niczym. Powinieneś pracować w gazecie najlepiej takiej co wychodzi codziennie.

ocenił(a) serial na 5
KUBATRIX

Co dwa dni! Muszę mieć czas na przeklejanie tych bzdur tutaj. :)

ocenił(a) serial na 10
Khaosth

Ale faktycznie masz potencjał na pisanie. Ciekawe jak na sprawdzianach gdzie trzeba było coś opisać to nauczyciel zabierał chyba tobie kartki abyś się nie rozpisywał :D

ocenił(a) serial na 5
KUBATRIX

Nic nawet nie mów! Zawsze miałem problemy z dobrnięciem do minimum i oddawałem najkrótsze prace... x)

ocenił(a) serial na 9
Khaosth

To jakie twoim zdaniem są DOBRE seriale telewizyjne?

ocenił(a) serial na 5
ladyanna_filmweb

Pytasz o tytuły (i tu - dowolne, z konkretnego gatunku, czy choćby częściowo zahaczające o tematykę serialu), czy o cechy jakimi się powinny według mnie charakteryzować (co w gruncie rzeczy będzie zaimprowizowaną parainteligencką formą powiedzenia "według mego widzi mi się", bo część lubianych przeze mnie seriali nie będzie spełniało pewnie i po kilku punktów)?

ocenił(a) serial na 9
Khaosth

Obojętnie jakie tytuły.

ocenił(a) serial na 5
ladyanna_filmweb

W takim razie kilka tytułów bez ładu, składu i bez żadnego klucza, które doczekały się przynajmniej jednego dobrego (IMO) sezonu:
"Dexter", "Z archiwum X", "Zagubieni", "Bez skazy", "Cudowne lata", "Zagubieni", "the Event - Zdarzenie", "Buffy - postrach wampirów", "Supernatural", "Kobra 11 - oddział specjalny", "CSI: kryminalne zagadki Las Vegas", "Jerycho", "Spartakus: krew i piach", "Viper", "Pamiętniki wampirów", "Satysfakcja", "Battlestar Galactica" a.d. 2004, "Stan wyjątkowy", "Herosi", "4400", "Oficer", "Pingwiny z Madagaskaru", "Cień anioła", "Dr House".

ocenił(a) serial na 9
Khaosth

Buffy?
Tego nie da się porównac to produkcje na innym poziomie. Buffy stoi zdecydowanie niżej od TN.

ocenił(a) serial na 5
ladyanna_filmweb

Ależ "Buffy" jest zdecydowanie lepsza od "Terry ...". Ma charakterystycznych, dobrze zagranych bohaterów, klimat horrorów z lat '80, dobrą muzykę, sporą dawkę humoru, niekiedy zaskakuje wątkami i ma kilka odcinków-perełek np. "Hush" i "Restless", a do ponadto ma fajną czołówkę (teraz całkiem często czołówki to szczątkowe przedstawienie tytułu).

Myślałem, że nie będzie się ich dało porównać ze względu na humorystyczny ton "Buffy", różne estetyki, czy tematykę i tu bym się zgodził. W innych elementach "Buffy" ma dla mnie zdecydowaną przewagę nad "Terra Novą".

ocenił(a) serial na 4
Khaosth

Masz praktycznie zupełnie inny gust niż ja a jednak co do TN jesteśmy zgodni :P

ocenił(a) serial na 5
blysk_2

Zbieg okoliczności, a może coś znacznie więcej ... ;)

ocenił(a) serial na 4
KUBATRIX

Nie musiałeś tego czytać jak masz problemy z czytaniem .

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ladyanna_filmweb

Poczytajcie sobie kilka pierwszych krytycznych tematów w dyskusji o Terra Nova. Są tam bardzo dobre argumenty za tym, że nie jest to "arcydzieło".

ocenił(a) serial na 3
ladyanna_filmweb

Moja odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się tu: bit_ly/L1k7tC (zamień _ na kropkę!) (jest to linki do innego wątku filmweb: http://www.filmweb.pl/serial/Terra+Nova-2011-570521/discussion/o+TN+s%C5%82%C3%B 3w+kilka.,1829865#post_7101377)

ocenił(a) serial na 9
ladyanna_filmweb

e tam, zawsze znajdą się jacyś antyfani

ladyanna_filmweb

Zgadzam sie !!!!!!! Dla mnie 10/10 !!!!!
Uwielbiam go i wcale nie zgadzam sie z ludzmi, ktorzy go krytykuja. Zawsze znajda sie znawcy od siedmiu bolesci...
Terra Nova, to wspaniala, wciagajaca fabula, swietna obsada i gra aktorska, no i genialnie oddany klimat fabuly... dlugo moglbym jeszcze wymieniac...Pozdrawiam:)