PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18350
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Ja dotrwałem aż do czwartego odcinka włącznie. A była to droga przez mękę. Zdecydowanie jeden z najgorszych seriali jakie w życiu widziałem.

Wpisujcie swoje wrażenia :P

ocenił(a) serial na 1
keeveek

ja po 30 min pierwszego odcinka wymiękłem. Szmira dla dzieciaków.

keeveek

Ja wytrzymałam do trzeciego ;)
Początkowo miałam nadzieję, że może serial jeszcze się poddźwignie, dlatego postanowiłam śledzić posty na forum.
Na razie jednak z wypowiedzi użytkowników wynika, że mamy do czynienia z równią pochyłą. Ludzie, jest tyle fajnych serii, darujcie sobie TN, szkoda czasu.

ocenił(a) serial na 2
keeveek

Ja tez zastanawiam sie czy ogladalem kiedys cos glupszego. Szerokim lukiem omijam telenowele poludniowoamerykanskie oraz wspolczesne polskie seriale, wiec naprawde nie za bardzo wiem z czym Terra Nova porownac.
Mam gigantyczna slabosc do fantastyki i w tym gatunku WIELE jestem w stanie wybaczyc, ale wsrod seriali fantastycznych nie mialem chyba jeszcze okazji obejrzec czegos gorszego.

Porownania sa uprawnione w stosunku do seriali fantastycznych wzglednie wspolczesnych (czyli poczawszy od lat 90-tych).
Falling Skies jest slaby, nawet bardzo slaby, ale nie az tak jak Terra Nova.
Babylon 5 (obejrzalem 4 z 5 sezonow), choc mnie czasem irytowal, byl jakos tam strawny.
Firefly mnie nawet do pewnego stopnia urzekl.
Walking Dead, mimo schematyzmu, ma fajny klimacik.
Stargate Universe mnie zwyczajnie wciagnal.
Jerycho dalo sie obejrzec.
Gra o Tron to rzecz bezwzglednie dobra.
X-Files to serial w zasadzie kultowy, wiele odcinkow to majstersztyki jezeli chodzi o produkcje telewizyjna.
Nawet takie dosc prymitywne seriale jak Herkules, Xena, Ucieczka w kosmos, Andromeda wyraznie nad Terra Nova goruja.

Nigdy nie obejrzalem seriali Lost, V, Battlestar Galactica, Stargate SG-1... wiec o nich sie wypowiedziec nie moge, ale naprawde ciezko mi wyobrazic sobie opowiesc glupsza, plytsza, bardziej schematyczna, plastikowa i sztampowa niz to co nam oferuja scenarzysci serialu Terra Nova. Sam pomysl nie jest zly, ale wykonanie po prostu tragiczne.

per333

Zagubionych koniecznie obejrzyj :) Battlestar Galactica też jest fajne.

keeveek

Lubię Spielberga dinozaury uwielbiałem Lostów więc liczyłem że wyjdzie serial genialny ale niestety po 4 odcinku chyba sobie odpuszczę. Z Lostami można go porównać i niestety nawet przez moment nie wytrzymuje takiego porównania. Liczyłem na piękne kredowe krajobrazy a tutaj większość akcji w ciasnych pomieszczeniach. Liczyłem na dinozaury które to będą przeszkadzać bohaterom a są rzadko i jakby na doczepkę, nie robią na bohaterach zupełnie wrażenia ;/ Akcja zupełnie nie trzyma w napięciu nie czekam na kolejny odcinek z utęsknieniem baa nawet potrafię przerwać oglądanie odcinka i dokończyć po kilku dniach. Dialogi są naprawdę dziecinne postępowanie bohaterów również - kiepski scenariusz nie najlepsze wykonanie. Dla mnie bardzo droga klapa!! Przestaję oglądać czekam na nowe serie Parku Jurajskiego.

ocenił(a) serial na 1
keeveek

Ilość głupoty na raz, już w pierwszym odcinku, mnie zdeprymowała, weszłam tu zobaczyć ocenę a tu... 7.0 o.O Wtf? Dobrze, że zjechałam niżej zobaczyć jakie są wątki na forum, bo tak to pewnie bym straciła więcej czasu. Nie wiem jak pójdzie im dalej ale nie wróże sukcesu. Wiem, że pilot musi opowiedzieć maksymalnie dużo i maksymalnie szybko, ale jest zbyt wiele innych seriali, w których ten etap zwyczajnie PRZEMYŚLANO.

Moja ocena 1/10 nie jest może do końca fair ale ten serial nie jest godny posiadania oceny 7.

Valvena

Też zadziwia mnie tak wysoka ocena tej serii. Osobiście po pilocie wystawiłam 5/10, po kolejnym odcinku 3 i na tym zakończyłam swoją przygodę z TN.
Z tego co widzę, zdecydowana większość osób wypowiadających się na forum wystawia raczej słabe oceny. W takim razie mnóstwo osób musiało dać oceny rzędu 9/10 czy też 10/10. Hmmm....czy ten serial zasługuje na miano "arcydzieła"? W którym miejscu jest on "rewelacyjny"?

ocenił(a) serial na 4
selene85

a to nie można już podejrzeć jak ludzie oceniali? ile ocen i jakich ludzie wystawiali? Kiedyś były takie statystyki...

keeveek

Ja tam nie chcę niczego i nikogo podglądać ;)
Po prostu trochę dziwi mnie średnia. Nie sądzę jednak, żeby ktoś ją sztucznie zawyżał, może po prostu młodszym widzom serial się podoba i wystawiają tak wysokie noty.

selene85

Raczej nikt tu oceny nie podbija, bo i po co. Każdy ocenia według siebie i dla siebie, bo przecież po to są te oceny. U mnie serial po łączonym prologu (odcinki 1-2) z oceny 9 spadł na 6-7 przy odcinku 4-tym.
Nie rozumiem marudzenia na wykonanie prologu i to mnie dziwiło, bo był naprawdę dobry. ładnie wykonane miasto przyszłości, duże drapieżne dinozaury (zresztą były także i duże roślinożerne), kilka wątków m.in. szóstkowi, pismo na skałach, dziwna ruda za którą szóstkowi wykupili jeńca.
Porównywanie jakiegokolwiek serialu do megaprodukcji jakim był kosztowny Avatar albo Parki Jurajskie to zwykłe ośmieszanie się. Porównywanie do Losta to także wielkie nieporozumienie bo to Dramat, Przygodowy, Thriller (w gatunkach jakoś fantastyki nie widzę), z tym że treści Losta nie znam bo serial gatunkowo mi absolutnie nie odpowiada.
Co do TERRY to u mnie nota tego serialu także poleciała w dół, ale oglądać go nadal będę, przynajmniej na razie.
Poza tym serial jest jedyny w swoim rodzaju, podróż w odległą przeszłość i dinozaury, raczej tego jeszcze nie było.
Czego mi tu brakuje, Przede wszystkim wielowątkowości z wieloma ciekawymi postaciami, czyli czegoś co ma "Gra o Tron" albo "True Blood". Brakuje mi także "realizmu życia i zachowań", do czego przyzwyczaiły mnie niektóre seriale. Chociażby język/słownictwo z Misfits , nagość krew i seks z gry o tron czy true bLOOd. Dlatego odbieram ten serial trochę jak dla dzieci/ młodzieży bo został pozbawiony tego do czego przyzwyczaiły mnie odważne, dobre seriale dla dorosłego odbiorcy, ale taki miał on chyba właśnie być w założeniu producenta

elvira_

Porównanie do Losta jest jak najbardziej adekwatne, to w ogromnym stopniu seria sci-fi/fantasy, nie mam pojęcia czemu w filmwebowym opisie tego nie uwzględniono ;)
Na tym forum widziałam wielu ludzi, którzy oglądali wcześniej Zagubionych i zawiedli się na TN, właśnie dlatego, że spodziewali się czegoś podobnego ze względu na podobieństwo gatunkowe (sama do nich należę).

Masz rację, TN to po prostu produkcja familijna i myślę, że należałoby to dodać do opisu. Wówczas każdy wiedziałby, czego się spodziewać a starsi widzowie zorientowaliby się na starcie, że serial raczej do nich nie trafi.

ocenił(a) serial na 7
selene85

Niekoniecznie tylko młodym widzom może się podobać i chociaż nie oceniłabym go zbyt wysoko to przyjemnie się go ogląda, jeśli ktoś lubi tego typu seriale czy filmy bez zbędnie pokręconej fabuły jak to było właśnie w Lostach.

ocenił(a) serial na 4
keeveek

Pamiętam z dzieciństwa ten serial:
http://www.filmweb.pl/serial/Zaginiony+l%C4%85d+-+Dolina+Jurajska-1991-106789
Mimo hucznym zapowiedziom, reklamie, milionom wydanych dolarów, wielkim nazwiskom, mimo całej tej otoczki super hiper, och i ach Terra nova nawet tego familijno-komediowego serialiku nie przewyższa.

ocenił(a) serial na 1
Curie

Mam nadzieję,że ten reżyser będzie miał na tyle rozsądku i zakończy ten Serial na pierwszym sezonie,dla mnie już klan był lepszy ;]

ocenił(a) serial na 2
keeveek

dla mnie droga przez meke bylo juz przetrwanie 1 odcinka... jak napisalem w swoim watku: UCIEKAC!!!!!

ocenił(a) serial na 1
keeveek

TN to produkt koncernu FOX,tak wiec nie ma co sie dziwić słyną z rozrywki najniższych lotów,to taki nasz polsat i tele trwam w jednym.Foxnews jest powszechnie uznany za najgorszy ze wszystkich main stremowych programów informacyjnych,FOXsport to chyba lider w sportowych emocjach no i FOXmovies z pod którego skrzydeł powstała TN.
FOX UCIEKAĆ !!!

ocenił(a) serial na 4
wildecard

e tam fox niektóre ma dobre produkcje :) TN niestety sie nie udała ;)
Zapraszam do Walking DEAD :)