PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18350
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Przebrnąłem (z trudem) przez 1-szy odcinek - i nie mam zamiaru więcej oglądać tego gówna... Pomysł na serial sci-fi załkiem niezły - za to 2 gwiazdki - reszta toayalnie do bani... Scenarzysta musiał być chyba pijany - postacie boleśnie jednowymiarowe, dialogi idiotycznie płaskie, sytuacje naciągane i przewidywalne do bólu - żenada....
A jak już pojawia sie cień suspensu - znaki na skałach - od razu w pierwszym odcinku zostaje wyjaśniony... Ktos tu założył temat "100 rzeczy..." - takich bezsensów znalazłoby się całe mnóstwo - i to juz w pierwszym odcinku...
DNO!!!
PS przed TN obejrzałem 2 odcinki 2-giego sezonu Boardwalk Empire.... wstrząs mentalny związany z tym przeskokiem odczułem wyjątkowo boleśnie

sat666n

Zgadzam sie :) ja obejrzalam 20 min i mi juz starczy :]

sat666n

"..scenarzysta forsę wziął, potem zaczął pić.."

ocenił(a) serial na 5
snowman_2

Zgadzam się z przedmówcami. Niestety, tego się po prostu nie da oglądać. Nuda, brak pomysłu, że o dialogach nie wspomnę.

ocenił(a) serial na 2
sat666n

No wlasnie. Zakazane Imperium to jest styl, klasa, klimat, interesujace i dosc wiarygodne postaci, sensowne dialogi, a nawet rewelacyjne scenki (np agent FBI z zona-dewotka na kolacji w knajpie, gdzie serwuja zakazany alkohol). Inteligentnie to napisane, wykreowane, zagrane, wyrezyserowane. Nie ma zadnego porownania z czyms takim jak Terra Nova. Oglada sie Boardwalk Empire z duza satysfakcja.

I niech mi tylko nikt nie wmawia, ze seriale fantastyczne musza byc bezgranicznie glupie, plytkie, komiksowe i adresowane wylacznie do dzieci. Firefly, mimo, ze zostal zamordowany po pierwszym sezonie, byl rzecza udana. Stargate Universe mimo, ze pare razy utknal na mieliznach, ogladalo sie z zainteresowaniem. Rowniez zostal uciety jakby w polowie. Gra o Tron to - mimo paru niedociagniec - rzecz wysmakowana. Walking Dead mimo oczywistego schematyzmu wciagnal do tego stopnia, ze z zainteresowaniem obejrze drugi sezon. Nawet bardzo slaby Falling Skies bije Terra Nova - tego strasznego komiksowego gniota - na glowe.

Nie wiem jacy ludzie wchodza w sklad zespolu scenarzystow, ale jezeli po pierwszym sezonie (skoro ma byc drugi) producenci nie wymienia zespolu scenarzystow W CALOSCI to serial moze stac sie wsrod fanow sf posmiewiskiem. Takiego zalewu glupoty i plastikowych, plaskich postaci dawno nie widzialem.

per333

Do dobrego science-fiction dodałbym Battlestar Galactica [2003, 2004-2009]

ocenił(a) serial na 3
sat666n

W tym serialu jest jeden przecudowny motyw- do przeszłości mogą się cofnąć tylko atrakcyjne kobiety. W 2149, selekcja do do projektów naukowo-kolonizjacyjnych odbywa się zapewne według kryteriów "Młodzi, Zdolni, Atrakcyjni".

ocenił(a) serial na 1
mati_mac

No i atrakcyjni mężczyźni. Ale myślę, że to w sumie nie jest takie głupie. Pomijając fakt, że w serialu jest tak dlatego, bo na palcach jednej ręki można policzyć amerykańskie produkcje, w których występują normalnie wyglądający aktorzy, a nie okładkowe ciacha, to w przypadku tworzenia od podstaw ludzkiej kolonii selekcja pod kątem dobrych genów jest zupełnie racjonalna. Dlaczego zdolni? - wiadomo, dlaczego młodzi? - bo bardziej wydajni, dlaczego ładni? - bo uroda często idzie w parze ze zdrowiem, no i jest estetyczniej :) Inna sprawa, że młodzi są z definicji pozbawieni doświadczenia, więc w grupie zarządzającej taką kolonią znalazłoby się pewnie jakaś mądra Starszyzna. Na TN robi za nią Taylor.
A może w 2149 roku zwyczajnie nie ma już brzydkich ludzi.

ocenił(a) serial na 3
lena_27

Ponoć spora część trafia tam z losowania....czy Jankesi nie mogą zrobić jednego serialu gdzie bohaterowie wyglądają jak przeciętni ludzie.

ocenił(a) serial na 1
sat666n

Też tak uważam obejrzałem dwa pierwsze odcinki więcej nie mam zamiaru

użytkownik usunięty
andrze_r

Słabe strasznie jak tylko pojawił sie wątek szóstkowych (tak dotarłem aż do tego momentu) odniosłem wrażenie że oglądam jakąś przeróbkę Zagubionych (dziwne znaki na skałach/ bazy ukryte w dżungli) . Gra aktorska marna dialogi płytkie oprawa graficzna nawet nawet. Przykry jest fakt że pomysł na serial który mnie osobiście zainteresował został spalony w tak okrutny sposób. W dodatku po 4 odcinkach wiadomo kto jest zdrajcą co oznaczaja znaki itd. Strata czasu.