PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18342
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Ten serial mnie zadziwia i przeraża zarazem.
Zadziwia mnie sama wizja tego świata i pomysł o przejściu do roku 85 000 000BC. Wiemy że nie cofają się gdzie chcą tylko znaleźli dziurę przez którą można się dostać w czasy dinozaurów. Czemu nie w bezpieczniejszy okres w historii naszej planety? Bo juz kleją jak się da a co by było bez dinozaurów? Strach pomyśleć. Ogólna wizja stwsorzxonego świata, mimo że nieudolnie przedstawiona, jest bardzo ciekawa.
Przeraża mnie mnie natomiast jak można serial z bądź co bądź ciekawym pomysłem,największym budżetem w historii i geniuszem kina jakim jest Steven S. tak s*********.
Powiem krótko. Jak się nie zagłębiam w fabułę i poprostu bezmyślnie oglądam tego gniota to jeszcze idzie to przełknąć. Jednak jak zaczynam analizować sens i logike w następujących wydarzeniach to zadaję sobie pytanie,WTF co ja jeszcze robie przed monitorem.
Jak wam się nudzi w niedzielne popołudnie to polecam na zabicie czasu. Jeżeli jednak jesteście wielbicielami Sci Fi i klimatów z dinozaurami to uciekajcie jak najdalej bo będziecie baaaardzo rozczarowani.

ocenił(a) serial na 4
skuzi77

Też mnie to dziwi i przeraża, że można storzyć takie gniocisko za tyle pieniędzy, scenarzystom proponuję pooglądać "Siły pierwotne" BBC to zobaczą co to są:
1) wyraziste postaci
2) ciekawa intryga
3) akcja
Tfurcy (specjalnie piszę przez tfu...to od plucia) Terra Novej, mieli na uwadze, że serial będą oglądać młodsi widzowie, dla tego np. dinozaury nie giną masowo od kul i krwi mało. Taką informację przeczytałam gdzieś w sieci musi to być prawda, bo wygląda to jak jakiś mix "Lost" z kinem familijnym z "Teleranka".

heliconia

Ten serial w zamyśle globalistycznych elit ma tworzyć grunt propagandowy pod przeszłą depopulację. Tak przynajmniej piszą na katolickim portalu PiotrSkarga.pl w artykule "Obłędne pragnienia elit: chcą ograniczyć populację świata o 90 proc.!"
http://www.piotrskarga.pl/ps,8165,2,0,1,I,informacje.html

heliconia

"Siły pierwotne" przestałam oglądać już po drugim odcinku. Chyba w nim pojawiał się wielki robal. Niestety wykonanie stworka zbliżone było do tworów z wytwórni SYFY albo Asylum, czyli najgorsze z możliwych. Może, tak jak piszesz, serial ma wyraziste postaci i ciekawą intrygę, ale jego wykonanie to prawdziwy dramat.

Po 5-tym odcinku odpuściłam sobie Secret Circle, ocena na filmwebie stosunkowo wysoka a serial jest po prostu bardzo nudny i słabo wykonany. Przedstawienie demona jako węża (szkoda że nie misia albo strusia) , zadecydowało o moim pożegnaniu się z tym serialem.

Terra Nova także mie zawiodła, właściwie naprawdę podobał mi się tylko 1-wszy odcinek (miasto przyszłości, atak dużego dinozaura, dziwne znaki na kamieniach). Strasznie ten odcinek był krytykowany, moim zdaniem zupełnie niesłusznie. Niestety późniejsze odcinki to takie spokojne kino familijne. A oczekiwałam od tego serialu dreszczyku emocji, chwil grozy i wielkich drapieżnych dinozaurów. Nadal jednak ten serial oglądam. Ocena jednak z pierwszego wrażenia 9/10 spadła na 6/10.

użytkownik usunięty
elvira_

W "Siłach Pierwotnych" efekty specjalne stoją na bardzo wysokim poziomie.
http://www.youtube.com/watch?v=wUO5bKxfDKY&feature=related

Faktycznie, są przyzwoite jak na serial. Po obejrzeniu tej reklamówki oczywiście cofam to porównanie do SYFY i Asylum. Może niepotrzebnie się zraziłam do tego serialu już po drugim odcinku, ale niekiedy tak jest, że oceni się coś nieodpowiednio, wystawiając ocenę zbyt pochopnie

użytkownik usunięty
elvira_

Głównym problemem serialu "Primeval" był niski budżet: ok. 6,000,000 £.
(Dla porównania na sam pilotażowy odcinek TN poszło jakieś 20,000,000 $).

Brytyjczykom nie starczyło funduszy na dopracowanie wszystkich elementów, a Ty zapewne trafiłaś na te "gorsze" epizody i doszłaś do wniosku, że cały serial jest kiepski od strony technicznej.

użytkownik usunięty

Swoją drogą, pomimo olbrzymiej różnicy w budżetach, efekty specjalne w "Primeval" wypadają miejscami lepiej niż w
"Terra Nova" (maszkary wyglądają znacznie bardziej realistycznie i mniej "komputerowo").

Fabularnie oba seriale mnie nie zachwyciły.

heliconia

Akurat Primeval (Siły pierwotne) to moim zdaniem bardzo kiepski przykład, bo o ile sam pomysł jest niesamowicie ciekawy, to już jego wykonanie pozostawia wiele do życzenia. I nie mam tu na myśli jakości efektów, bo choć są zdecydowanie słabsze, to jakoś dają radę. Co mnie razi w Primeval to strasznie duża ilość bezczelnych kretynizmów :). Zupełnie, jakby scenarzyści wpadli na świetną ideę serialu, ale nie bardzo im się chciało choć trochę o szczegółach myśleć przez co powstają durnoty, jakich nie powstydziłaby się komedia sytuacyjna o bandzie gamoni goniących prehistoryczne stwory (bo do tego trzeba sprowadzić Primeval niestety).
Pod tym względem Terra Nova jest zdecydowanie lepsza. Też są głupotki, ale znacznie mniej rażące. Pomysł na serial nie jest tak dobry jak ten z Primeval, ale jego realizacja jest jednak nieco bardziej przemyślana i dopracowana. Szkoda, że Terra Nova jest oparty na tych mało interesujących, familijnych motywach, a sama "tajemnica" jest głęboko w cieniu.
Oba seriale można oglądać z przyjemnością jeśli tylko się do nich odpowiednio podejdzie. Oba mają duży i, niestety, niewykorzystany potencjał. Mimo iż, w mojej opinii, Primeval ma tego potencjału trochę więcej, to Terra Nova wypada lepiej, bo zwyczajnie wykorzystuje swój w większym stopniu.