PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567613}
7,4 1,3 tys. ocen
7,4 10 1 1290
The Chicago Code
powrót do forum serialu The Chicago Code

Uwielbiam seriale policyjne wiec calkiem przyjemnie ogladalo mi sie pierwszy odcinek Chicago Code, gdyby nie jeden maly szczegol... pomyslalby ktos (ktos rownie naiwny co ja), ze skoro uparli sie juz, by glowny bohater byl pochodzenia polskiego to naucza obsade poprawnie wymawiac jego imie i nazwisko. 'Dżarek Łysoki'?! co to do cholery w ogole znaczy? O_o'

ocenił(a) serial na 6
Night_Mare

Imię i nazwisko wymawiają wg brzmienia liter alfabetu angielskiego (us), a nie polskiego. Jest to jak najbardziej poprawne. Ale rozumiem Cię, bo sam nie miałbym nic przeciwko, gdyby wymawiali po polsku.

Marek_Antoniusz

Dla mnie to po prostu lenistwo... lub ignorancja. To tak, jak ja postanowila bym wymawiac chinskie nazwisko Hui tak by brzmialo podobnie do pewnego popularnego i ordynarnego polskiego slowa. Mysle, ze byloby to w podobny sposob poprawne.
W kazdym razie chcialam wylac tylko swoje frustracje zwiazane z tym, ze ten maly szczegol jest dla mnie tak irytujacy, ze skutecznie mnie odstrasza od nastepnych odcinkow.

ocenił(a) serial na 6
Night_Mare

Gdyby bohaterem filmu był Hui to mówiliby Hai... ja powiedziałbym Huji.

Nic na to nie poradzisz, że alfabet inaczej się wymawia. Na mnie mówią Merik albo Merek (Marek). I co mam zrobić? :-)

Marek_Antoniusz

Poprawiac do upadlego, albo uzywac takiej wersji imienia, ktora akurat odpowiada wymogom jezykowym. Czyli w Polsce Marek, we Włoszech Marco, w krajach anglojezycznych Mark, itd.
Ja nie mam takiego luksusu, moje imie [Kinga] ma tylko jedna wersje. Za granica zawsze musze ludzi poprawiac, ale wole juz to niz jakby mieli niezrozumiale gegac cos w moim kierunku. Cytujac Jeremy'ego Clarksona: 'How hard can it be?'

Marek_Antoniusz

Nic. Możesz poprosić, by wymawiali Twoje imię poprawnie. Moim współpracownikiem jest Jordi. Nie mówię do niego po polsku "jordi", ani po hiszpańsku "hordi", tylko po katalońsku "dżordi". Tak samo jak on wymawia po Polsku poprawnie imiona wszystkich innych.

ocenił(a) serial na 6
Rev

Ja nie pisałem o znajomych, współpracownikach, a tym bardziej o bliskich osobach, bo Ci wiedzą jak się wymawia, ale o dziesiątkach innych ludzi, których spotykam z różnych powodów na swojej drodze.

Night_Mare

Zgadzam się, jeszcze między innymi Amerykanami, to rozumiem ,ale między siostrą koleś polskiego pochodzenia raczej by poprawnie wymówił swoje imię i nazwisko, no ale coż... w sumie pozytyw, że trochę zmieniają stereotyp Polaka, który w Stanach uchodzi za debila, a tutaj całkiem sprawnie sobie radzi :))

użytkownik usunięty
Analog

Ta laska to nie jest siostra tylko córka jego brata... :)
Swoją drogą ja mam nadzieję, że pociągną trochę ten wątek Polskości jednego z głównych bohaterów.
Fajny ukłon scenarzystów w stosunku do Polaków mieszkających w Chicago. W końcu to największe polskie miasto :D

ocenił(a) serial na 8
Night_Mare

Według mnie to już jest chore, co by nie powiedzieli o polakach w jakimś amerykańskim serialu zaraz komuś się to nie spodoba, nie potrafią wypowiedzieć dobrze imienia i też ktoś musi się już przyczepić to się robi nudne ...

ocenił(a) serial na 9
Maciek1357

zgadzam sie z przedmowca. to po pierwsze. a po drugie to ze polak jest bohaterem serialu to nie przypadek. W Chicago jest najwieksza polonia na swiecie. mieszka tam wiecej polakow niz w naszej stolicy.
Co do wymowy, moze Dżarej WYsoki (:D) jest juz w chicago od ktoregos tam pokolenia i nazwisko przeszlo jakies tam proces naturalizacji jezykowej dlatego wymawiaja je tak "amerykansko", w tym i glowni bohaterowie.

marus_2

wy Polacy jak zawsze narzekacie, powinniście być dumni z tego że pomyśleli o naszym kraju i nie dali kolejnego Rosjanina, Włocha, czy innego Niemca (mowa a pochodzenie głównego bohatera) tylko POLAKA ! w jakim innym serialu jako główny bohater występuje polak ? w ŻADNYM owszem zdarzają się wątki z pseudo polakami w tle ale jak już takowe są to upokarzają nas ( choćby w empire broadwalk) znowu jakby grał główną rolę np borys Szyc to jego czepialibyście się o akcent że robi wieś itd... eh.. szkoda słów w tym temacie.