PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721026}

The Expanse

2015 - 2022
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 25772
7,5 8 krytyków
The Expanse
powrót do forum serialu The Expanse

Przedstawiona przyszłość całkiem realna.Scenografia jak i efekty na wysokim-jak na serial-poziomie.Duża szansa (w końcu) na dobry SERIAL S-F...

ocenił(a) serial na 8
brunus

Też jestem mile zaskoczony, ale trochę niepokoi mnie niezbyt dobry montaż, który wywołuje momentami uczucie chaosu. Źle sklejone dwa wątki - policjanta i pilota. Nie ma tutaj harmonii i płynnego przechodzenia od jednego do drugiego. A wiemy, że istotne będą też wątki polityczne - przy nieudolnym montażu może to wyjść bardzo niezręcznie.

Niemniej też uważam, że dość realistycznie, wiarygodnie i przekonująco narysowano przyszłość. Może mam pewne zastrzeżenia do grawitacji, zarówno tej sztucznie wytwarzanej na statkach (które nie poruszają się ruchem obrotowym wokół osi). jak i na planetoidach. Ale z drugiej strony zaakcentowano różnice pomiędzy grawitacją ziemską i tą nieziemską, i przywiązano do tego pewną wagę. To się w sf klasy B rzadko zdarza, więc jest nadzieja, że to nie będzie sf klasy B.

ocenił(a) serial na 10
per333

A nie jest przypadkiem tak, że na statkach korzystają z butów przyciągających?

ocenił(a) serial na 8
per333

Akurat grawitacja jest wiarygodnie przedstawiona tak jak w książkach. Statki mają pokłady ustawione prostopadle do kierunku lotu i lecą z przyspieszeniami około 1g (dlatego czasy lotu są mierzone w tygodniach, do tego wraku po odebraniu sos wspomniane było że mają 2 dni lotu), co nadaje sztuczną grawitację. Gdy statek stoi w miejscu (scena we wraku i załudunku lodu) lub wykonuje manewry wtedy pojawia się stan nieważkości. W stanie nieważkości widać było że używają butów magnetycznych.
A planetoidy mają grawitację nadaną ruchem obrotowym. W książce co najmniej, było wspomniane że grawitacja maleje wraz z poziomem.

ocenił(a) serial na 10
selverin

Muszę powiedzieć, że serial zapowiada się ciekawie. Pilotowy odcinek ciekawszy niż Dark Matter czy Killjoys,
scenografia też daje radę. Statki wyglądają fajnie tylko ten napęd FTL tak sztucznie ehh.

Na niesamowity + udźwiękowienie. Jest to jeden z nielicznych seriali który ma bardzo dobrej jakość dźwięk Dolby Digital...
czekam na kolejne odcinki

ocenił(a) serial na 8
freeman94

Ale właśnie tam nie istnieje żaden napęd FTL.

ocenił(a) serial na 10
selverin

nie wiem moze cos zle zrozumialem moment w ktorym zaloga przygotowywujac sie do wylotu w stronę nadanego sygnalu s.o.s przyjela zastrzyk, mozliwe ze zabezpieczajac swoj organizm przed skutkami podròży nadświetlnej

ocenił(a) serial na 8
freeman94

Robili wtedy manewr zawracania i przygotowywali się do wytrzymania wysokiego przeciążenia.

ocenił(a) serial na 10
selverin

faktycznie, masz rację.
btw. dziś oprócz 2 odcinka pojawił się także 3 jak i 4.
Nie wiem czy to jakaś pomyłka i fake, czy zwyczajny leak.
Bądź co bądź nie ma co się spieszyć z oglądaniem bo na święta jest przerwa i nie mam żadnych seriali wiec trzeba "dawkować" :D

ocenił(a) serial na 8
freeman94

Podobno 3 i 4 wyciekły z kopii recenzenckich. Nie mogłem się powstrzymać i obejrzałem. 4 odcinek jak na razie najlepszy ze wszystkich.

ocenił(a) serial na 8
selverin

bede oglądać! wciągło mnie ^^

ocenił(a) serial na 10
selverin

3 dni temu obiecałem sobie że będę dawkował odcinki, żeby mi do końca roku wystarczyło a już obecnie jestem po 4 odcinku. mam strasznie słabą wolę jeśli chodzi o ten serial :D
Czekam niecierpliwie na kolejne odcinki.

ocenił(a) serial na 7
brunus

Ha!Miałem rację....Po 4-tym odcinku (zwłaszcza po nim) wiem,że na pewno będę oglądać....Zgadzam się też z freemanem94 - b.dobry dźwięk.Szkoda tylko,że nie ma jakiejś nuty przewodniej.Moim skromnym zdaniem najlepszy obecnie serial S-F...

ocenił(a) serial na 8
brunus

Zgadzam się najlepszy SF obecnie emitowany. Świetny 4 odcinek. Ostatni tak dobrym serialem był Battlestar Galactica.

ocenił(a) serial na 8
Atavos

SF to bardzo pojemny gatunek, ma liczne swoje podgatunki. Dobrym serialem sf jest The Man in the High Castle, choć rozmija się z treścią i przesłaniem oryginału literackiego. Nie jest to oczywiście space opera, nie ma żadnych wątków kosmicznych.
Bardzo dobrym sf jest Sense8. To też nie jest kosmiczne sf. Rewelacyjnym sf jest Black Mirror, przy czym tam każdy odcinek to inna historia. Bardzo fajny jest pierwszy sezon brytyjskiej Utopii. Ani słowa o statkach kosmicznych, ale sf pełną gębą, w ramach ukochanego podgatunku fantastyki socjologicznej.
Ale nawet kobieca fantastyka ma swojego godnego reprezentanta w postaci pierwszego sezonu Outlander (motyw podróży w czasie).

ocenił(a) serial na 8
per333

Sense8 obejrzałem czekam na 2 sezon, ale z kosmicznych to Expanse jest najlepszy od kilku lat, szkoda tylko że sezony będą miały 10 odcinków, trochę mało. Na drugi pewnie będzie trzeba czekać prawie rok czasu. W 2017 ma pojawić się nowy serial star treka wiec może będzie ciekawy rok.

ocenił(a) serial na 8
Atavos

Nie liczę na nic sensownego pod szyldem Star Trek. To są historie dość schematyczne, niczym już nie zaskakują. Nie próbują przedstawiać możliwej przyszłości, są czysto rozrywkowymi opowiastkami, niekiedy o strukturze komiksowej. Nie lubię komiksów.

ocenił(a) serial na 8
brunus

ten serial naprawde zapowiada sie na cichy hit !
Stos tajemnic, dobre aktorstwo, masa szczegolow ktore ubarwiaja serial, jak chicazby komnetarz koronera ze dlugosc srednia zycia na ziemii to 123 lata, na marsie wiecej, a w pasie tylko 68
motyw z wspomagaczami wbudowanymi w ciala tego trupa, ktore pomagaja mu lepiej funkcjonowac
Fantastyczny motyw z Mormonami ktorzy w tajemnicy budja sobie statek zeby poleciec na jakas oddalona o 100 lat planete zeby zalozyc nowa kolonie mormonska BOMBA !
Jezeli beda dbac a takie szczegoly, krecic, motac intrygami to chyba mamy murowany hit !

ocenił(a) serial na 9
brunus

"Szkoda tylko,że nie ma jakiejś nuty przewodniej" - a ta z czołówki?
Nawiasem mówiąc - ma ktoś tekst? Szukałem w necie kiedyś, ale znalazłem tylko to: https://www.reddit.com/r/NameThatSong/comments/3xp9tz/the_expanse_ost_intro_song /

ocenił(a) serial na 8
brunus

Fajnie ale startrek, sporo kasy poszło, dużo bohaterów, fajny universe.

Troche startreka, trochę wing commandera, trochę mixu poskaładane w 1 całość ... jeszcze może jakieś ufole i git.

Najważniejsze że nie ma takiej kichy jak w BSG, najgorsze że skrajności w BSG takie że głupota walona młotem. Tu na razie poukładane, ogromny plus dla detektywala al'a Pandora Directive ;) kto zna ten kuma ... nie dla gimbów.

ocenił(a) serial na 7
sokoleokoo2

Zgadzam się...Jak na razie logicznie,wielowątkowo,akceptowalne od strony fizyki i medycyny,skafandry itp. nie przebajerzone i cieszą oko szczegóły,typu uszkodzony ekran smartfonu (gdzie gorilla glass 37?) detektywa.

ocenił(a) serial na 9
brunus

Mi trochę się nie podobają skafandry marsjańskich Marines w drugim sezonie. W książce jest napisane, że w takim skafandrze można rozerwać człowieka na strzępy. W dwóch momentach książki nieuzbrojone osoby w marsjańskim skafandrze mają wielką przewagę nad przeciwnikami uzbrojonymi w broń palną (napisałem na tyle ogólnie, że chyba nie spojler :))? Tak więc spodziewałem się raczej czegoś w rodzaju skafandrów z Fallouta.

brunus

Obejrzałam z racji przestoju w innych serialach i jestem pozytywnie zaskoczona.
PS Ilość trupów w pierwszych 4odc przegoniła chyba nawet samą GoT...

brunus

genialny :) a tekst ."trafić w cel mniejszy niż dupa komara" załatwił mnie :)

ocenił(a) serial na 7
jajecpl

no

ocenił(a) serial na 9
jajecpl

To był tekst z trzeciego tomu powieści. Ciekawe co będzie w trzecim sezonie zamiast tego tekstu.

Nawiasem mówiąc tekst o amputacji jąder, żeby marsjańscy Marines mieścili się w obcisłe mundury, jest z drugiego tomu.

ocenił(a) serial na 10
brunus

Obejrzałem dziś pierwszy odcinek i jest okrutnie nudny i przegadany. Dobry na sen. Najlepszym przykładem nudy w tym serialu jest poniższa dyskusja o prawach fizyki bo w serialu nic się nie działo.

ocenił(a) serial na 10
Ergath

Na szczęście tylko dwa pierwsze odcinki były nudne, dalej The Expanse wymiata. Świetnie zrealizowany serial z bardzo dobrymi dialogami, efektami specjalnymi i ciekawą fabułą. Nie sądziłem że aż tak mi się spodoba ale strasznie wciąga.