PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721026}

The Expanse

2015 - 2022
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 25763
7,5 8 krytyków
The Expanse
powrót do forum serialu The Expanse

Jestem zagorzałym fanem space oper jak również naukowej poprawności w filmach i serialach sf. Odrzucają mnie braki logiczności czy sceny ukazujące robienie tzw kur*y z fizyki i traktowanie widza jak idiote, który i tak nie zauważy, bo przecież skąd ma wiedzieć jak zachowują się w próżni i nieważkości układy dynamiczne etc.
Dlatego też właśnie Expanse uważam za najlepszy serial w klimacie space opery jaki kiedykolwiek powstał. Widać, że w serialu scenariusz był mocno konsultowany, ze specjalistami i takich niedociągnieć naukowych jest naprawdę niewiele, a te które są, nie miały większego wpływu na rozwój fabuły.
Jednak w 3cim sezonie nie mogę przeżyć jednego idiotyzmu na którym w sumie zbudowany jest cały sezon.
Bądź super zaawansowaną cywilizacją, która potrafi budować międzygwiezdne tunele. Znasz gro zaawansowanych broni i sposobów obrony o jakich nam się nawet nie śniło. Jedyne i najważniejsze zabezpiecznie dla swojej stacji jakie jej dajesz, to możliwość zatrzymywania rozpędzonych obiektów materialnych, bo przecież każda zaawansowana cywilizacja jaka spotka twoją stache napewno będzie używać do ataku rozpędzonych obiektów materialnych. Napewno nie będą mieli broni laserowej czy strzelającej innymi formami promieniowania gamma x-ray etc. , przed tym nie trzeba się zabezpieczać, brońmy się tylko przez atakiem kinetycznym, przecież to jest najgroźniejsza broń wszechświata :D
Rozłożyło mnie to na łopatki, ktoś to słabo przemyślał, że ludzie mogli pierścień atakować gówno laserem, ale rozpędzone rakiety byly powstrzymywane.
Albo akcja na stacji : marines wpadli i oczywiscie zaczęli walić z karabinów : żaden problem, najgroźniejsza broń wszechświata czyli pociski karabinowe zostaly zatrzymane. Ale jak koleś rzucił granatem, to na granat rady nie było.
Mam nadzieje, że nie muszę wyjaśniać, że obcy mający taką technologię nie byliby takimi ignorantami i idiotami. :)
Tutaj serial mnie rozczarował. Ale mimo wszystko uwielbiam go i czekam na kolejny sezon, bo szykuje się sam miód dla fanow space opery.

ocenił(a) serial na 8
damianex

Jak jesteś "zagorzałym fanem space oper" i równocześnie "naukowej poprawności w filmach i serialach sf", to masz ciężko. ;)

Skąd pomysł, że spowalnianie nieorganicznych obiektów to zabezpieczenie przed jakimiś "atakami"? Co najwyżej to było zabezpieczenie przed meteorytami, albo po prostu skutek uboczny bramy. Poza tym nie wiesz nawet, czy ta cywilizacja w ogóle miała jakichś "wrogów" gdy budowała te bramy.

Co do granatu: słyszałeś o fali uderzeniowej?
https://www.komputerswiat.pl/gamezilla/aktualnosci/narzedzia-wojny-wszystko-co-p owinniscie-wiedziec-o-granatach/gp2v548