PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721026}

The Expanse

2015 - 2022
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 25740
7,5 8 krytyków
The Expanse
powrót do forum serialu The Expanse

Hej
Właśnie kończę czytać pierwszą część książki i mam do Was kilka pytań. Proszę o odpowiedzi bez spoilerów

Kiedy najlepiej zacząć oglądać serial?

Czy każdy sezon jest odpowiednikiem tomu książki?

Czy jeśli skończę Przebudzenie Lewiatana i obejrzę sezon 1 to będę miał adaptację 1:1, która nie zahacza o dalsze części książki?

Czy lepiej przeczytać kilka części książki a potem ruszyć serial czy w ogóle najlepiej jest przeczytać całość a serial na końcu?

Oczywiście najchętniej obejrzałbym pierwszy sezon zaraz po przeczytaniu tomu 1 żeby sprawdzić jak moje wyobrażenia są podobne do wizji producentów serialu jednak nie wiem czy to najlepszy pomysł stąd proszę o wytłumaczenie jak najlepiej do tego podejść.

ocenił(a) serial na 8
sebo3112

Nie ma reguły, kiedy oglądać serial. Możesz równie dobrze pierwsze przeczytać książki, a dopiero potem obejrzeć serial i na odwrót.

Serial jest bardzo wierny książkowej historii, choć jego konstrukcja jest taka, że pierwszy sezon kończy się w połowie pierwszego tomu, a drugi sezon to połowa pierwszej książki i połowa drugiej. Trzeci sezon to połowa drugiego tomu i trzeci. Dopiero od czwartego sezonu leci już tak, jak w książkach.

Sama historia to takie "prawie 1:1" do książki. Różnica głównie polega tylko na postaciach, tzn. część postaci nie występuje w serialu, a część ma bardziej rozbudowaną rolę (np. Avasarala jest przez cały serial, gdzie w książkach występowała trzech tomach). Nie przeszkadza to jednak w dezorientacji czy ogólnym odbiorze.

No i dużo wątków w serialu jest powycinanych. Większość przypadków to dobra decyzja, bowiem książki są masakrycznie rozwleczone - jak to w space operach - i wiele wątków w nich jest niepotrzebna albo hamująca dynamikę historii. Dlatego dużo rzeczy serial pousuwał i w większość przypadków wyszło to fabule na plus.