PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721026}

The Expanse

2015 - 2022
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 25698
7,5 8 krytyków
The Expanse
powrót do forum serialu The Expanse

Moje wrażenia:
1. W książce załoga Rocinante zapuściła brody, żeby być trudniej rozpoznawalna. Amos miał fajną brodę, a Holden chujową i zazdrościł Amosowi. W serialu są tylko lekko niedogoleni.
2. W książce "Weeping somnambulist" miał jeszcze jedną kontrolę, tym razem przeprowadzoną przez prawdziwych Marsjan. I tutaj Amos rzucił tekst o przymusowej kastracji, jakiej rzekomo podlegają żołnierze marsjańscy, żeby zmieścić się w obcisłych kombinezonach. W serialu ten tekst wrzucili do pierwszego sezonu.
3. Kolejny przykład bucery Holdena - chciał dobrze, a zastrzelił niewinnego człowieka. Przypuszczam, że to Holden oddał ten strzał, bo Amos jest za dobrym killerem, żeby się pomylić - poza tym sposób, w jaki potem patrzył na Holdena był bardzo wymowny. ;)
4. Delegacja Marsa przylatuje na Ziemię w dzień. W książce przylecieli w nocy, żeby zmniejszyć szok. Potem następnego dnia Bobbie dostała ataku paniki, jak wyszła na zewnątrz budynku UN.
5. Podczas rozmów między delegacją Marsa a UN Avasarala tłumaczy Bobbie zasady działania "basic support". W książce Bobbie zdobyła tę wiedzę, rozmawiając z kelnerką w kawiarni, więc przypuszczam, że w następnym odcinku wytną cały wątek zwiedzania miasta przez Bobbie.
6. Szpieg Avasarali paraduje w budynku UN w swojej skórzanej kurtce. Czemu nikt go nie zapyta co on tam robi i dlaczego nie nosi garnituru jak wszyscy?
7. Marsjanie przywożą kombinezon Bobbie. Coś mi się wydaje, że w serialu tylko Ziemianie wpadną na pomysł jak odczytać nagrania z kombinezonu. W książce zrobili to Marsjanie po drobnych perturbacjach.
8. Statek marsjański na orbicie Wenus - tego chyba nie było w książce. W ogóle się dziwię czemu teraz w okolicach Wenus nie pojawiły się setki turystów z całego Układu. Przecież chyba każdy zauważył, że Eros rozbiła się o Wenus. Dziwi mnie też czemu ludzie nie mają baz ani sond na Wenus, np. w formie sterowców czy balonów w atmosferze.

ocenił(a) serial na 9
Ajcek

"Dziwi mnie też czemu ludzie nie mają baz ani sond na Wenus, np. w formie sterowców czy balonów w atmosferze."
Dlaczego?

ocenił(a) serial na 9
zarazzapomnelogin

Dlaczego mnie dziwi? Bo Wenus jest w podobnej odległości od Ziemi co Mars. Wprawdzie osiedlić się na niej nie można, ale z pewnością jest ciekawą planetą do badania. Skoro ludzie latają aż do układu Neptuna, to umieszczenie paru automatycznych sond na Wenus nie jest chyba aż takim problemem.

ocenił(a) serial na 9
Ajcek

Co do bezzałogowych sond- racja. Bazy w przypadku Wenus to byłoby marnotrawienie środków( aczkolwiek nie wiadomo do końca jaka technologią np. poszukiwania i pozyskiwania rzadkich pierwiastków dysponuje ludzkość).

Ajcek

Atmosfera Wenus topi ołów- to cytat z filmu; temperatura na powierzchni 460stC -Wiki, więc wymagacie by autor książek wymyślił tworzywo, które nada się na balon/sondę do badania najgęstszej atmosfery w Układzie Słonecznym :)

ocenił(a) serial na 9
sweet_nothing

Ale balony nie poruszają się po powierzchni. :)

ocenił(a) serial na 9
Ajcek

Twórcy serialu stawiają na realizm (zatrudniają nawet konsultanta naukowego), a powiedzmy sobie szczerze, że te latające bazy to czysta fantazja nie mająca żadnego uzasadnienia ekonomicznego i jednocześnie niezwykle ryzykowna (w atmosferze zbyt wiele rzeczy może pójść nie tak, a margines błędu jest niezwykle niski.

ocenił(a) serial na 9
acidity

Magiczny napęd, w którym paliwa starcza na kilka tygodni przy przyspieszeniu 20G, to rzeczywiście bardzo realistyczna koncepcja.

Balony na Wenus jakoś przetrwają te 27 stopni Celsjusza i ciśnienie 1000 hPa 55 km nad powierzchnią.

ocenił(a) serial na 9
Ajcek

Serio? W serialu uruchamiali napęd na kilka tygodni? Czy może jednak kilka sekund lub minut? W kosmosie nie ma tarcia i nie ma potrzeby mieć włączonych silników. Sondy jakie obecnie latają w kosmos nie mają silników, a jedna o nazwie Voyager 1 leci sobie od 1977 roku i już opuściła układ słoneczny.

A co do tych balonów... Napisałem jedno zdanie, którego najwyraźniej przeczytać w całości nie potrafisz - margines błędu jest niezwykle niski. Czy ty wyobrażasz sobie, że łatwo jest utrzymać balon na jednakowej wysokości?

ocenił(a) serial na 9
acidity

Tak. W serialu tak robili, w książce też. Jest o tym kilkadziesiąt bezpośrednich wzmianek w dialogach i kilkanaście godzin scen, w których widać efekty przyspieszenia: np. rzeczy spadają na podłogę, jak się je upuści. Widziałeś w ogóle ten serial?

ocenił(a) serial na 10
Ajcek

Jeżeli koncepcje stacji/sterowców w atmosferze Wenus są teraz, bo pokazane przez NASA, to za te kilkadziesiąt/ setek lat nie powinno stanowić problemu. Zwłaszcza kiedy zamieszkuje się cały Układ Słoneczny i ma się napęd międzyplanetarny.

Nie wiem od czego mają tą grawitację na statkach. Wydaje mi się, że mają magnesy w kadłubach a buty (rękawice też zresztą) mają zdolność przyciągania się z tymi magnesami i tak chodzą po statkach.

Ciekawy jest wgl. ten napęd .... (nie pamiętam kogo on był), jak widzieliśmy w serialu, twórca tego cuda sam się dziwił, że tak mało paliwa mu zżarło, nawet po osiągnięciu niezłej prędkości i przebytej odległości.

Elon Musk planuje ze swoim ITS osiągnąć lekko ponad 100km/s

ocenił(a) serial na 10
krychu9

*100.000km/h (ale to chyba 100km/s wychodzi? kto dobry z matmy może mnie poprawić)

ocenił(a) serial na 9
krychu9

100.000 km/h to 1666 km/s.

Grawitacja na statkach to po prostu stałe przyspieszenie. W połowie drogi statek wyłącza silniki, obraca się i leci silnikami do przodu, nadal ze stałym przyspieszeniem. W serialu są przynajmniej dwie sceny, w której pokazane są statki lecące silnikami do przodu.

A magnetyczne buty używane są sporadycznie przy wyłączonych silnikach.