PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721026}

The Expanse

2015 - 2022
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 25772
7,5 8 krytyków
The Expanse
powrót do forum serialu The Expanse

Mnie osobiście strasznie rozczarował wątek jak i postać Avasarali. W każdej scenie padało fu*k, co wręcz brzmiało śmieszne, a cały wątek Ziemii zawężony do wyborów to megarozczarowanie.

Świetny Ashford (Rip, szkoda, bo był moja ulubioną postacią sezonu).

Wątek na Illos byl satysfakcjonujacy. Liczylem na więcej Alien techu, protomolekuly.

Szkoda, że Fred Johnson stal sie 4toplanowy.

Generalnie lepiej niz sezon 2, na równi z 3, gorzej niz S1.

Tak jak Illos i Ashton dawali radę, tak wątki Avasarali i Bobby były całkowicie jak fillery.

Zakończenie sezonu ze świetnym cliffhangerem:)

Czekam na opinie innych:)

ocenił(a) serial na 9
kacperjestfajny

Ogólnie z większością tego co napisałeś się zgadzam.
Cieszy mnie bardzo, że utrzymano mnogość skomplikowanych wątków politycznych. Może i na czas wyborów Ziemia usunęła się na dalszy plan (tu w zasadzie niewiele dało się zrobić, bo jakieś spektakularne akcje lub porażki pozwoliłyby Avasarali bez kłopotów wygrać wybory, lub przegrać z kretesem, a nie robiąc nic, można było utrzymać napięcie do samego końca, by zaskoczyć widza jej porażką), ale za to rozwijano niepewną sytuację polityczną Pasiarzy, oraz wprowadzono genialną zmianę w polityce Marsa, a w zasadzie oddolny upadek idei terraformacji (czarny rynek wojskowego sprzętu trochę przypomina to, co się działo po upadku Związku Radzieckiego). Nawet Bobby straciła patriotycznego ducha. Pierścień wszystko zmienia!

Uśmiercenie Ashforda to wielka piguła do przełknięcia. Mam nadzieję, że znajdą nową, równie charyzmatyczną postać, która go zastąpi.

Fred Johnson stracił swoją pozycję wraz ze zjednoczeniem z innymi frakcjami Pasiarzy. Wydaje mi się, że to naturalna kolej rzeczy, co wcale nie oznacza, że to stała zmiana.

Przyczepiłbym się natomiast do Naomi, a której uczyniono gotową do bezsensownych poświęceń mentorkę. Moim zdaniem dano jej zbyt wiele czasu na ekranie i zbyt wiele umoralniających kwestii do wypowiedzenia. Do postaci z jej przeszłością to zupełnie nie pasuje (była terrorystka, które nie tak dawno temu wbrew woli załogi przekazała protomolekułę Johnsonowi, by później na dokładkę ją porzucić).

Na koniec dodałbym jeszcze rewelacyjne efekty specjalne, które np w przypadku gadżetów jak regeneracja tkanki nie były konieczne, ale jednak jeszcze bardziej uwiarygodniły świat przyszłości.

Podsumowując serial utrzymał poziomi cieszę się, że Amazon zamówił kolejny sezon.