The Last of Us (2023)
The Last of Us: Sezon 2 The Last of Us sezon 2, odcinek 5
odcinek The Last of Us (2023)

The Last of Us | Poczujcie jej miłość

Feel Her Love 45m
7,1 649  ocen
7,1 10 1 649
The Last of Us
powrót do forum s2e5

Naprawdę nie wiem jak tak można zepsuć serial. Wszystko w tym serialu jest drętwe. Odcinki pędzą jak szalone, spokojnie można byłoby zrobić nawet 10-12 odc z perspektywy Eli chociaż jak tak myślę to może twórcy o nas dbają i po prostu odciągają nas od kiepskiej gry aktorskiej Belli. Naprawdę można było zrobić to 100 razy lepiej a teraz to jest po prostu jakiś żart i plucie w twarz grupie docelowej czyli osobom które przeszły obie gry. No masakra bo historia serio ma potencjał na coś dobrego a tak to większość momentów to słaba gra aktorska i słabe przedstawienie faktów.

stahhu

weź telefon, zaproś kolegów i nagraj. Na pewno będzie lepsze xD

ocenił(a) serial na 9
tomek_ok

Poproś kolegów, żeby zrobili zrzutkę na nowy mózg dla Ciebie cymbale, bo rzucasz argument z dupy, a nie o to chodziło autorowi wątka xd

ocenił(a) serial na 5
tomek_ok

Nie wiem czy technicznie by było lepsze, ale któryś z nich mogłby to lepiej zagrać niż Bella :D

stahhu

Zgadzam się ze wszystkim poza jednym. Absolutnie grupą docelową nie mieli być gracze. Oni historię znają. HBO zrobiło serial żeby zauroczyć nowy target, a sądząc po wielu pozytywnych ocenach, udało im się. I średnio będą się przejmować growymi purystami, przynajmniej póki hajs będzie się zgadzał.

ocenił(a) serial na 7
Gizmo81

Pozytywne oceny to są ze strony przekupionych krytyków. Normalni widzowie oceniają to bardziej surowo np drugi sezon od krytyków ma średnią powyżej 8, od widzów 2 razy niższą. Na Instagramie pod wszystkim jest masa negatywnych opinii, które HBO tylko kasuje. Nawet wyniki oglądalności spadają.

ocenił(a) serial na 9
stahhu

"Grupie docelowej czyli osobom które przeszły obie gry" X ku*wa D. Najgorzej jak się nie rozumie, że gry i seriale to nie to samo i nie będzie 20 odcinków, w których 3/4 czasu będzie stanowiło skradanie i walka. Te argumenty mają tyle samo sensu, ile czepianie się, że Bella nie wygląda dokładnie tak jak Ellie (bo przecież to jest najważniejsze), czy "słabe przedstawienie faktów" - chłopie, to jest adaptacja (nie 1 do 1) gry, a nie film dokumentalny.

KubaOneSeven

Wszystko jest dla mnie ok - tzn aktorka, tempo, prowadzenie historii ale jest jedna zasadnicza różnica - nie ma tam tej głębi, którą można było wycisnąć z historii. Jedyny zarzut, który temu serialowi mogę przedstawić.

Jest on ponadprzeciętny, ale na więcej niż 6/10 nie zasługuje… a mógłby być wybitny, jak każda inna adaptacja, która nie wyszła. ;) bo adaptacje się robi dlatego, bo źródło jest przeważnie świetne i brak szacunku do niego świadczy o reżyserii.

KubaOneSeven

Można zmienić fabułę, dodając do niej elementy, które przeniesione z gry na serial byłyby niedorzeczne, np. Skradanie i ciągle zabijanie. Można zmienić dynamikę utworu, przyspieszając akcje i pomijając niektóre rzeczy z gry tak, aby serial nie miał nagle 20 odcinków. Natomiast nie tyka się rzeczy, dzięki której gra odniosła sukces - postać Ellie.
W grze kipi brutalnością,  cynizmem egoizmem i ten motyw zemsty jest na prawdę mocno przedstawiony. Dina jest tylko dodatkiem, wsparciem emocjonalnym dla zniszczonej psychicznie Ellie. W serialu, zwlaszcza poki co w Seattle dzien 1 i 2 to Dina jest głównym bohaterem - planuje, analizuje, jest mózgiem. Ellie jest głupiutka, naiwna, każdy się z niej śmieje ze nie zna matematyki czy nie potrafi dobrze strzelać. Scena z Norą świetna, ale póki co to przebłyski.