SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
Właśnie skończyłam oglądać odcinka! Wow! Od dłuższego czasu podejrzewałam, że Rebekah jest matką bliźniaczek. Ale przez myśli mi nie przeszło, że Sutton może być z nią w zmowie! Teraz mamy 100% pewność dlaczego Sutton jest taką bitch!
Swoją drogą Sutton nieźle sobie zaplanowała całą akcję z nią i Ethanem, i Emmmą ioraz Thaeryem. Trochę szkoda mi Ethana, ale po namyślę stwierdzam, że Thaeyr bardziej pasuje do Emmy.
W ogóle plus dla Thayer za całą akcję z przeszukaniem domu. Widać, że jest silny. I oczywiście Mads.
Mam nadzieję, że zrobią drogi sezon i że dowiemy się czegoś więcej o przeszłości Aleca i Teda!
Uff, emocje trochę opadły.
kurde, nie oglądałam jeszcze 19 odcinka [brak czasu ;/], a tu już 2o.. myślałam, że będzie ich więcej, przecież jeszcze tyle rzeczy zostało do wyjaśnienia, a w innych serialach sezon trwa nawet do 25 odcinka. ale w sumie to dobrze, zaraz sobie obejrzę dwa naraz, bo dłużej nie wytrzymam z ciekawości :D
też podejrzewałam Rebekę, ale Sutton w zmowie? shit. na to bym nie wpadła... ;oo jestem pod wrażeniem :D
dziwi mnie to, że sutton chce skrzywdzić kristen ale w sumie jak wiadomo można sie wszystkiego po niej spodziewac:) czy chca też skrzywdzić emme? zdziwiłoby mnie jakby rebeka chciala uprzykrzyć życie swojej drugiej córce. obawiam sie, że to może być koniec własnie ze względu na niską oglądalność.
ja teraz właśnie skończyłam. omg, to straszne, Sutton okazała się jeszcze większą s*ką niż myślałam, że jest. mam tylko nadzieję, że będzie drugi sezon
ja teraz właśnie skończyłam. omg, to straszne, Sutton okazała się jeszcze większą s*ką niż myślałam, że jest. mam tylko nadzieję, że będzie drugi sezon
wątpię, żeby tak szybko były napisy polskie.
zachęcam do oglądania po angielsku, dość prostego słownictwa używają.
również zachęcam do obejrzenia w oryginalnej wersji językowej, wbrew pozorom dobrze się ogląda :) wydaje mi się, że osoby które jakoś tak tylko mniej więcej ogarniają angielski, poradzą sobie, w tym serialu mówią na dodatek wyraźnie
dokładnie, wyjątkowo wyraźnie mówią i proste słownictwo ;)
co do zakończenia - spodziewałam się że Rebecca jest matką bliźniaczek, ale nie spodziewałam się że jest z Sutton w zmowie, wtf?! a w ogóle to myślę że Ted jest ich ojcem biologicznym, tylko się zastanawiam czemu oddali Emmę?
Mam wielką nadzieję, że będzie drugi sezon! ;)
Wychodzi na to, że to była tylko gierka, by Sutton mogła odzyskac Ethana, a Rebecca Teda.
Choć muszę przyznać, że zmowa Sutton z Rebeccą pozytywnie mnie zaskoczyła, biorąc pod uwagę, że wszystko inne mieliśmy podstawione pod nos.
nie ma opcji żeby nie było 2 sezonu ;d nie chcę sobie tego nawet wyobrażać ;p
Emma powinna być z Thayer'em ;d uwielbiam go ;p
no ja też zdecydowanie wolę Thayera! pytanie od kiedy były w zmowie, bo Sutton na początku naprawdę szukała matki.
ja już czekam na 2 sezon!
Myślę, że Sutton mogła ją odnaleźć i namówić do powrotu do miasta, czyli były w zmowie od początku.
A co do odcinka, to był naprawdę dobry. Takiej końcówki się nie spodziewałam!
Uwielbiam Ethana, ale do Emmy bardziej pasuje Thayer. Obydwoje są tacy... dobrzy. I strasznie szkoda mi Kristen, nie wiem jak Sutton może robić coś takiego kobiecie, która ją wychowywała i traktowała jak własną córkę! O siostrze bliźniaczce nie wspomnę. Zresztą podobno Ethana też kocha, a go krzywdzi...
Podejrzewam, że w zmowie były od momentu jak Sutton wylądowała w jeziorze. Myślę, że to Rebecca ją uratowala, a nie Annie Hobbs.
też mi się tak wydaje !
widzę ,że nie tylko ja miałam taką minę-> ;o na końcu odcinka :D ale wymyślili :P
wydaje mi się że bardziej one są w zmowie od porwania niby sutton. ale normalnie mialam minę jak zobaczyłam je razem i to epickie hej mam. ja nie mogę !!!! dobrze to kurde zakręciły, sutton widać posunie się do wszystkiego. DAWAĆ DRUGI SEZON !! !!!!
Nie mam siostry, wiec w sumie nie powinnam się wypowiadać, ale jaka s*ka trzeba być żeby zrobić coś takiego własnej siostrze i do tego bliźniaczce...?
napisy:
napisy do 20 odcinka mają być jutro na stronie napisy24
a juz dzisiaj są na podnapisi -> tylko są zle szyfrowane i zamiast polskich znakow wyskakuja dziwne symbole, ale patrzac na prosty angielski w tej produkcji i dosc czytelne polskie napisy, to mozecie je juz pobierac ;)
Jeżeli chodzi tylko o szyfrowanie to bardzo łatwo można to zmienić, wystarczy zapisać jako i zmienić kodowanie na ANSI: )
taaak;))
dzięki wielkie..zrobiłem tak jak kazałaś..otworzyłem w notatniku i zapisałem jako ANSI i działają;D
suuuper!! jest tyle watkow jeszcze nie rozwiazanych BLAGAM dajcie drugi sezon. szkoda straszna ze juz koniec :( wgl nei rozumiem czemu tak malo osob oglada ten serial ;/ poczatek faktycznie byl slaby ale sie rozkreeeeeeeecilo! i nie znaja jeszcze drugiej polowki sekretu!
Wow, po prostu wow! Nadal zbieram szczękę z ziemi po końcówce odcinka :D
Sutton knująca z Rebeccą? W życiu bym się tego nie spodziewała . Teraz muszą zrobić 2 sezon, nie mają innego wyjścia :D Też jestem ciekawa w którym momencie się ze sobą spiknęły. Sutton to straszna su**. Krzywdzi Emmę, rodziców ma za nic, chociaż tak bardzo się starają. Jak dla mnie mogła zginąć w tym jeziorze, wcale bym nie płakała .
Oczywiście, że Emma powinna być z Thayerem .- "You've just been the one bright spot in all of this" ♥ - uwielbiam go ♥
Krzywdzi, ale to jedna z niewielu rzeczy, które ona robi, które naprawdę można zrozumieć. Nieważne, że Sutton ukrywała związek z Ethanem, nie powiedziała mu prawdy i traktowała go najlepiej. On miał powód, by z nią zerwać, ale nadal to był ktoś, z kim Sutton chodziła, co więcej, do którego coś czuła. Emma nigdy nie powinna się z nim spotykać, gdyby była tak dobra, jak wszyscy mówią, gdyby zależało jej na siostrze. Odbił Wam ktoś kiedyś chłopaka/dziewczynę? Trudno lubić kogoś takiego. Zazdrość to potężne uczucie. Pocałowanie się ze swoim byłym to nie jest taka wielka zbrodnia. To Ethan zdradził.
Może rzeczywiście z Emmą to jest w pewien sposób usprawiedliwione, ale co z resztą? Siostrę z którą się wychowywała traktuje nawet gorzej. Thayera perfidnie wykorzystała, próbowała odbić chłopaka Mads, swojej najlepszej przyjaciółce. A lista jest jeszcze o wiele dłuższa..
Jak mówiłam, poza zachowaniem wobec Emmy, niewiele z tego, co robi Sutton, umiem zrozumieć. A przecież nic nie dzieje się bez przyczyny. Albo działo się coś w przeszłości, co tak ją ukształtowało, albo z tą dziewczyną jest na serio coś bardzo nie tak. Może jest psychopatką (pozbawiona sumienia)?
Na to wskazują wszelkie przesłanki, jak dla mnie nadal to może być Alec. A słuchajcie, tak mi przyszło do głowy. Nieskonsumowane małżeństwo można chyba unieważnić, nie?
Chyba tak. No, i jeszcze zastanawia mnie to ,, Kirstin nie zna jeszcze połowy sekretu " . Tu może chodzić właśnie o to, Rebecca i prawdopodobnie Ted są rodzicami S. i E, ale może też chodzić o coś całkiem innego ... no i sumie nie wiemy dokładnie, co aż tak rozproszyło Teda, jak operował matkę Justina. Może właśnie Rebecca zadzwoniła, by powiedzieć mu, że jest w ciąży ? :D
Sutton zawsze była suką, ale teraz to przegięła. Ciekawe, co one kombinują....A jak nie zrobią drugiego sezonu, to będzie straszne xD
Ja jestem zaskoczona, nie spodziewałam sie ze bedzie cos takiego jak spisek Sutton i Rebeccki. wow.
Musi być 2 sezon bo tak mnie to ciekawi ;O
myślę, że masz rację. tylko zastanawiam się jak to się stało, że emma była w rodzinie zastępczej, dlaczego rebecca oddała dzieci i o co chodzi z tą annie ze szpitala.
Unieważnić małżeństwo można ale za wolą obu stron,po za tym nieskonsumowane?a i owszem po ślubie z sobą nie byli ale przed jak najbardziej..
Konsumuje się po, wcześniej to był po prostu romans. Skąd bierzesz informacje? Ja szczerze mówiąc nie znam się na prawie USA, Kościół w każdym razie dopuszcza unieważnienie nieskonsumowanego małżeństwa.
Ich ślub na kościelny nie wyglądał..a nawet gdyby był nie ma dużych podstaw,bo odbył się za pełną wiedzą i świadomością obu stron(oboje mieli na siebie swoje haczyki) chyba że wyszłyby inne okoliczności np.ukryta choroba psychiczna i tym podobne kwiatki.I nadal twierdzę że aby uznać za nieważne to małżeństwo trzeba spełnić kilka czynników,i akurat nieskonsumowanie biorąc pod uwagę fakt aresztowania pana młodego chwilę po zawarcia tego zwiazku można jako argument przed sadem wykluczyć...
Po za tym Alecowi unieważnienie tego małżeństwa się zwyczajnie nie opłaca,bo dzięki ślubowi jak już padło w tym odcinku żona nie musi zeznawać przeciw mężowi,a Alec liczy że ma ją po swojej stronie,pytanie brzmi co kombinuje Rebecca i co zechce zrobić?jak bardzo chce go zniszczyć i pogrążyć czy tylko używała zdjęcia do szantażu by za niego wyjść..jest sporo niewiadomych powinny być jeszcze 2 odcinki a jak nie to chociaż z 10 drugiego sezonu by zamknąć wszystkie watki choć tu myślę że 2 odcinki starczyłyby w zupełności...Co do kościoła zasady unieważnienia małżeństw wcale nie są takie proste a procedury trwają nieraz długo no i przynajmniej jedna strona musi tego chcieć,a o tymże ją oszukał i zmusił do małżeństwa powiedzieć nie może bo Emma i Ethan a także dzieci Aleca znają prawdę,chyba że wszyscy będą kłamać przed sadem co jest karalne,a kościelnym trzeba dać bite dowody przeciwko swojemu niechcianemu małżonkowi..bo kościół jakoś nie skory jest anulować małżeństwo,nawet z powodu nieskonsumowania...
mnie się wydaję, że mimo wszystko to Rebecca zabiła Dereka ;]
co do kościelnego, skoro R jest rozwódką to nie ma mowy o kościelnym
Alec o ile się nie mylę chyba też jest rozwodnikiem bo jego dzieci coś takiego chyba mówiły między sobą...
Całkiem możliwe ze Rebecca zabiła Dereka po prostu śledziła Aleca pojechała za nim i jak odszedł łupnęła go od tyłu...tylko czemu Alec kłamał że widział Ethana jak ten zabija Dereka w rozmowie z Rebeccą?albo to ona zrobiła to zdjęcie bo tam była i wszystko widziała ...
Po rozwodzie można brać ślub kościelny, a unieważnienie nie od razu, ale dostać można bez choroby psychicznej itp (znam trzy osoby które uzyskały unieważnienie, i więcej osób, które brały ślub po rozwodzie). Bycie szantażowanym to wystarczający powód, ale o tym A. może się za szybko nie dowiedzieć. Nie wiem za to, jak jest z prawami w USA, dlatego pytam. A Ty, szarit, skąd wiesz? (wiem, że tego nie zrobią, w końcu nie po to był ten ślub w serialu, ale jestem ciekawa). Na czym opierasz swoje wypowiedzi?
Czytam i widzę że ich prawo cywilne i karne jest bardzo różnie od naszego na dobitkę każdy stan ma swoje własne prawo często inne niż w stanie obok..W którymś stanie jedna kobieta oskarżyła swojego byłego męża i jego nową żonę o zdradę małżeńską i rozbicie swojego związku dodam że sprawę wygrała i musieli jej(oboje) zapłacić odszkodowanie za poniesione straty moralne i inne.Kiedyś za zdradę małżeńską szło się do wiezienia a dzisiaj to prawo jest rzadko stosowane ale nikt go z amerykańskich procedur i przepisów prawnych nie zlikwidował nadal jest w mocy i może być zastosowane co u nas w Polsce może szokować.Kiedyś czytałam jakie tam kwiatki prawne mają..w gazecie niestety nie pamiętam tytułu,dobrze ze istnieją te przepisy bez wykorzystania w praktyce bo wiezień by zabrakło dla współczesnych mieszkańców USA,Kanady i innych państw.
Po rozwodzie ślub kościelny?ale chyba po kościelnym bo innej opcji nie słyszałam o księżach którzy by po rozwodzie cywilnym dali ślub kościelny...Oczywiście że można bez choroby psychicznej to był tylko przykład,ale trzeba mieć świadków do sądu kościelnego i inne dowody a sprawa unieważnienia takiego małżeństwa trawa i nie raz dość długo.No i mały błąd terminologiczny kościół katolicki przynajmniej w Polsce nie udziela rozwodów(bo nie uznaje czegoś takiego) tylko unieważnienia małżeństwa ale ludziom się miesza terminologia i wszystko wrzucają do jednego wora...
Rozwód, to wiadomo, że cywilny, właśnie dlatego, że Kościół może tylko unieważnić. Po rozwodzie można wziąć ślub kościelny, jeśli poprzednie małżeństwo był tylko cywilne, ślub kościelny musi być unieważniony przez Kościół i po takim unieważnieniu kolejne małżeństwo kościelne spokojnie można zawrzeć.
Pod "itp." były ukrycie tożsamości jednego z partnerów, bycie już zamężnym/żonatym (w świetle Kościoła), przymus... nie tylko choroba psychiczna.
Wiem, że USA ma inne prawo niż my i zróżnicowane, dalej nie podałeś żadnych źródeł informacji o prawie tam, gdzie ma miejsce akcja serialu, ani konkretów.
Podoba mi się karanie za zdradę. :)
Bo też źródła które czytałam raczej je opisywały jako ciekawostki a nie szczegóły po prostu wiem że mają różne dziwne kwiatki w swoim systemie sadowniczym..
Jak rozwód tylko z małżeństwa cywilnego to ok tylko że w dzisiejszych czasach zapomniałam że jeszcze ludzie je biorą większość dzisiaj to głównie konkordatowe..
Czyli nie wiesz, jak dokładnie jest, bo ichciejze prawo znasz podobnie, jak ja. ;-)
Wiedza, ze jakaś babka wygrała sprawę z producentem lodówki, bo złamała nogę, a w instrukcji nie było napisane, że nie wolno na ten sprzęt wchodzić, niewiele mówi o tej konkretnej kwestii, tak samo, jak kary za zdradę i inne tego typu ciekawostki.
W dzisiejszych czasach? Współcześnie właśnie coraz więcej ludzi odchodzi od Kościoła
Ale o paradoksie bez względu na wiarę ślub kościelny jest ideałem nawet jak oboje młodzi są mało wierzący lub całkiem niewierzący.Nie jedna moja koleżanka wzięła cichy ślub cywilny(nawet nie zmieniając nazwiska w pracy) po to by uzbierać kasę na ślub kościelny i potężne weselisko rok czy dwa lata później mimo że ona niewierząca jej mąż również co w sumie jest paradoksalne i zabawne oraz świadczy o dziwacznej mentalności współczesnego społeczeństwa także tych młodych...Producentem lodówki? mnie najbardziej rozśmieszyło że chyba macdonalds musiał zapłacić jednej kobicie kilkadziesiąt tyś dol odszkodowania,bo gorącą kawę ustawiła sobie miedzy nogami(w samochodzie) i się poparzyła nią ,a na opakowaniu nie było napisane że jest gorąca i że musi stać stabilnie...
No i wiadomo, w jaki sposób ludzie w Stanach się bogacą. ;)
Ślub kościelny był pewnym ideałem już dawniej, ale też wiara była ważniejsza. Z moich znajomych i rodziny (chodzi o młode pokolenie) ślub brały tylko osoby ze wsi, z miasta nikt. W mniejszych miejscowościach religia nadal odgrywa dużą rolę, w większych już nie tak bardzo.
Też uważam, że jest coś zabawnego w ludzkiej mentalności i tego typu jej przejawach. Czułabym się idiotycznie, "przysięgając przed Bogiem", w którego nie wierzę.
Może i każdy ma swoją specyfikę. Moje obserwacje są na podstawie 3 miast (w tym dwóch największych) i 2 wśi. ;-) Nie koniecznie jest to wyznacznikiem całego kraju, chociaż zwykle moda przenosi się stopniowo, zaczynając od miast.
mi się nie spodobał ten finał. pewnie, że ciekawy i ciągnie za sobą wiele pytań na które nie będziemy mogły (mogli?) szybko sobie odpowiedzieć, ale.. nie, nie. Sutton musiałaby mieć nadprzyrodzone moce, żeby wszystko poszło aż tak po jej myśli, a tak właśnie zostało to przedstawione - bliźniaczka stoi w oknie obserwując wyniki swojego spisku, zadowolona. zresztą jaki jest jej konkretny cel? czy Rebecca chce dotrzeć do Teda? pytań wiele, mam nadzieję, że zostaną wyjaśnione w następnym sezonie :-)
Thayer fakt faktem, uroczy, ale widzę go jednak jako skrzywdzoną sierotkę gdy Emma będzie znowu z Ethanem :D
a ja czuje że nie będzie 2 sezonu. Że producenci się z nami zabawili pokazali ostatnia scenę że Rebecka dopięła swego i będzie miała Teda, Sutton Ethana. I że od samego początku tzn od kiedy Sutton poznała swoją matkę to wszystko ukartowały, i że dalej mamy się domyślić co będzie. Ogólnie odcinek mnie rozczarował oprócz końcówki nic się nie wyjaśniło i nic się nie działo.