PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 179 tys. ocen
7,8 10 1 178572
6,6 29 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Ok.Więc mamy farmę.Samowystarczalną pod wieloma względami.Jest jedzenie,nawet prąd.Są studnie.Złapali boga za nogi.Nie zmienia to faktu,że dookoła krążą setki jeśli nie tysiące zombiaków.Bohaterzy mają mnóstwo czasu,wszelakie narzędzia,kilometry drutu kolczastego, tymczasem farma nieomal do końca sezonu czeka na zombie,niczym otwarty kurnik dla lisa.Powinna wyglądać jak twierdza i być nie do zdobycia przez martwe bezmyślne ludzkie skorupy.Powinna.
Irytuje czasem ten brak realizmu i logiki,nawet jeśli seriale tego typu należy traktować z przymrużeniem oka.Na sam finał sezonu,Hershell zauważa że należy zabezpieczyć dom!! Nie ma to jak refleks! :))) Masakra ;))) Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
cyniczny_pragmatyk

Widziałeś drogę bez powrotu? Tam kanibale w lesie też miały prąd.

mareczekp2

Tak jak pisałem,farma jest samowystarczalna.Zapomnieli tylko,że nie są na wakacjach ale walczą o przetrwanie w świecie pełnym krwiożerczych trupów.Zamiast umocnień,w oknach białe firanki :)

ocenił(a) serial na 8
cyniczny_pragmatyk

poniekąd masz rację, ale jak bohaterowie zauważyli zombie chodzą raczej hordami w poszukiwaniu mięsa, a w ogóle czasami zombie zbliżały się do farmy np. ten w studni czy ten który zabił dale. zgodzę się z tym że na koniec sezonu zaczęli zabezpieczać dom przecież zagrożenie ze strony zombie było takie samo jak tydzień czy miesiąc przed.

piotrz21

Jest wiele idiotycznych luk w scenariuszu.Naprawdę lubię ten serial,bo uwielbiam takie apokaliptyczne klimaty,ale chwilami trzeba przymrużyć oko na idiotyzmy i brak konsekwencji scenarzystów.

ocenił(a) serial na 4
cyniczny_pragmatyk

A podaj mi tytuł filmu o zombie, w którym nie roiło by się od idiotyzmów. Nawet w waszym 28 dni później weźmy pod uwagę biegające zombie. Strasznie mnie to w tej produkcji denerwowało, nie wprowadzało to żadnego nastroju przerażenia. No może nie przerażenia, ale jakiegoś napięcia. Bardzo prawdopodobnie moja ocena jest taka, ponieważ jestem fanem klasycznych wolno wlekących się trupów. A wracając do farmy. Jak wiadomo cały serial opiera się na komiksie, a tam akurat lokacja ta również nie była szczególnie zabezpieczona więc nie wiem o co te nerwy :D Rozumiem, że może to drażnić jednak nie zapominajmy o rozwiązaniach komiksowych, które zostały przeniesione na ekran.

tomb2525

"28 dni/tygodni później" to (moim zdaniem)już raczej nie zombie.To coś w stylu wirusa furii.Inny mechanizm.Potocznie przyjęło się, że to też gatunek "zombie".Komercyjnie pewnie lepiej się to sprzedaje,stąd i podczepianie się pod klasyk.Cóż,gdyby wzmocniono dom, koniec sezonu musiałby wyglądać zupełnie inaczej.Bohaterowie byliby zbyt bezpieczni,a przecież muszą być emocje :)

ocenił(a) serial na 7
cyniczny_pragmatyk

Dlatego teraz bronić bo ludzie stali się zagrożeniem. Na pojedyncze zombie nie potrzeba umocnień, a stada tam się nie spodziewają bo są na pustkowiu + na takie stado prowizorka to za mało (zresztą potem w komiksei takie stado zaatakowało ich w miejscu gdzie mieli dość dobrą ochronę i efekt i tak był jaki był).

ocenił(a) serial na 7
Dealric

najbardziej mnie wnerwia ze przez caly sezon praktycznie sie nic szczegolnego nie dzieje , tylko gadaja o dupie maryny , a pod koniec tylko sie rozkreca

Dealric

Już raz jak pamiętasz byli na pustkowiu.Tragicznie się to skończyło.Dodatkowo, te martwe pochody wzdłuż autostrady także powinny zadziałać na wyobraźnię.Szwędacze łączą się w stada.A pokarmu coraz mniej.Było oczywiste, że wcześniej czy później przylezą.W końcu nic innego do roboty nie mają ;)?

ocenił(a) serial na 7
cyniczny_pragmatyk

Chodzi o pewne mechaniki ich działania z komiksu:
Po pierwsze prowizoryczna ochrona nie zatrzymuje stada. A jednocześnie na kilku zombiaków nie ma co poświęcać całych tygodni kiedy są ważniejsze prace do wykonania. To już udowodnił autor w komiksie.
Co do przyłażenia to one mogą wleźć gdziekolwiek, ale też nie lezą w jakąkolwiek stronę według swojego widzimisię.

Dealric

Pomijając komiks.Serial musi się kręcić po prostu niestety.Wiesz,to zupełnie podobnie jak problematyka broni i transportu.W USA jest 300 mln sztuk broni wśród mieszkańców.Dodajmy do tego najlepiej doposażone siły zbrojne.To nie jest dobry pomysł dla zombie by robić rozpierduchę akurat w Stanach ;) Jeden wojskowy HUMVEEE(a są ich w Stanach tysiące) rozjeżdżałby zombie jak robaki.Celowo pomijam czołgi(paliwo) Pozdrawiam