7 sezonów TWD obejrzałam hurtowo. Na Netflixie. Już wcześniej chciałam się za niego zabrać, ale dopiero w maju 2019 postanowiłam nadrobić zaległości. Po pierwszym sezonie byłam naprawdę zadowolona. Klimat, jakaś tam logika i obecność zombie dostarczyła mi rozrywki, która nie obrażała mojej inteligencji. Późniejsze sezony (do 8) trzymały jakiś poziom. Mimo wszystko, serial wykazywał tendencję spadkową. Coraz mniej zombie i survivalu, coraz większa ilość absurdów...
Jednak to co dzieje się w sezonie 8 przekracza moje zdolności "wyłączania" się. To co przedstawili w pierwszych odcinkach nie różni się niczym od filmów klasy D. To w jaki sposób Rick i gang załatwili Negana i zbawców to parodia. Ciągła strzelanina bez limitu amunicji, pogawędka odsłonietego Negana i Ricka, pompatyczne teksty rodem z sebixowych bluz, Carol Rambo, głupota Gabriela, postać Ezekiela i Jezusa (do nich jeszcze wrócimy), głupie usmiercenie Carla i całkowity brak jakiejkolwiek logiki.
Zrobienie z Maggie niesamowitego lidera, który potrafi zaciągnąć normikow do walki bez żadnych protestów.
Negan i jego "armia" (dlaczego nie miał żadnego asa w rękawie, planu B?)
Jezus, który staję się pieskiem Maggie i chcę wprowadzić na WZGÓRZE do DWÓCH KAMPERÓW jeńców z Sanktuarium. Jak się uwolnią to nic, nic. Jego pacyfistyczne, niemalże śmieszne podejście ma udowodnić, że jest tym dobrym? A Ezekiel? Jego ociekajace patosem teksty i ludzie, którzy nie kwestionują tego, że są mięsem armatnim...
Rick, któremu odebrano resztki "charyzmy", tak samo Derylowi.
Skończyłam na odcinku 3. Nie wiem czy będę kontynuować seans tego serialu. Chciałabym jeszcze zobaczyć popis Pana Jeffreya, bo uwielbiam go jako aktora. A jako Negan jest megaaaaa seksowny (przepraszam XD). Chciałabym obejrzeć sezon 9, ale jeżeli ma taki sam poziom jak pierwsze odcinki 8, to ja wysiadam.
Sezon 1: 8/10
Sezon 2: 7/10
Sezon 3: 6/10
Sezon 4: 6/10
Sezon 5: 7/10
Sezon 6: 5/10
Sezon 7: 6/10 (+1 za Negana
Pierwsze odcinki sezonu 8: 2/10.
Czy dalsze odcinki będą lepsze? Wiem, że sezon 9 wyszedł dawno, ale dotąd nie szukałam o nin informacji ani opinii.
Najlepiej jak sobie streścisz odcinki, czytając ich opisy na wikipedii, bo czasami tego się oglądać nie dało. I piszę to jako fan tego serialu. A 9 sezon jest naprawdę bardzo dobry (o czym świadczą opinie krytyków i tych co jeszcze oglądają serial). Jeśli czujesz się zmęczona tym serialem to obawiam się, że poprawy w 9 sezonie możesz nie zauważyć i (z całym szacunkiem) lepiej sobie odpuścić. Mam nadzieję, że 10 sezon utrzyma poziom 9, chociaż będzie bardzo ciężko.