PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177851
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Muszę się podzielić swoimi emocjami po obejrzeniu finałowego odcinka 6 sezonu. Cliffhanger jaki zastosowano jest chyba jednym z najbardziej złośliwych jakie widziałem. To co zrobili, to profanacja na czymś, co twórcy powinni potraktować z większym szacunkiem, a nie tylko w charakterze chwytu marketingowy mającego na celu pozostawić myśli rozzłoszczonych widzów na pół roku przy serialu. Czy oni naprawdę myśleli, że fani nie sięgną po TWD jak pokażą kogo zabił Negan? Czy myśleli, że nie będą równie ciekawi efektu dramatycznych wydarzeń? Pytam jeszcze raz. Czy twórcy na prawdę sądzą, że uda się zachować tożsamość ofiary w tajemnicy? Wszyscy zostajemy z pytaniem bez odpowiedzi. Kto zginął? Ja odpowiem na pytanie kogo, a raczej co zabili twórcy. Otóż największą ich ofiarą jesteśmy My, widzowie, ale i całe wrażenie jakie pozostawiał po sobie szósty sezon. Więcej przemyśleń, wniosków, jak i recenzja całego VI sezonu na mojej stronie: http://okiemfilmoholika.pl/seriale/the-walking-dead-sezon-6-kogo-zabil-negan/ Zapraszam!

ocenił(a) serial na 6
amp_litude

9. Negan był zdziwiony, że za pierwszym łupnięciem nie padł, więc albo kobieta albo dziecko - nie może wskazać np. Eugena, bo go nie zna i nie wie jaki jest

amp_litude

Jaka ta teoria by nie była to nie jest Carl bo był widziany na planie zdjęciowym. Patrz TheSpoilingDeadFans.

amp_litude

Dbra, dopiero teraz się ogarnąłem, ze to post z kwietnia xD

ocenił(a) serial na 8
amp_litude

Kurde to jest ciężki orzech do zgryzienia ponieważ jak on robi tą wyliczankę to nawet nie jest zgodne z tym jak oni są poustawiani. Jeżeli to byłby Carl to po co mu wydłubywać oko? nawet jeżeli byłby to on to która by krzyczała? no jedynie Michonne skoro ma romans z Rickiem.

ocenił(a) serial na 6
ghost21

podoba mi się twoje podejście, że nie wykluczasz żadnej opcji - ja tez nie dam głowy że się nie mylę

co do wyliczanki
kolejność: Glenn, Rosita, Daryl, Michonne, Abraham, Maggie, RIck, Sasha, Aaron, Carl, Eugene
wyliczanka: 1.Rick, 2.Maggie, 3.Abraham, 4.Michonne, 5.Glenn(nie pokazali, domyślam się bo poszedł na koniec, a później cofnął się do 6.Daryla i 7.Rosity, 8.Sasha, 9.Aaron, 10.Carl, 11.Eugene, 12.Sasha, 13.Rosita, 14.Aaron, 15.Glenn, 16.Maggie, 17.Daryl, 18.Abraham, 19.Carl, 20.Rick, 21.ofiara (liczę wszystkich jak byli pokazani i ci co prawdopodobnie)
więc jak to rozrysowałem to gość skacze od lewej do prawej chwilowo licząc po kolej (na razie żaden prosty wzór matematyczny mi z tego nie wychodzi, chyba, że Negan "pierwiastkuje" :)

co do krzyku to równie dobrze mogła być każda kobitka, albo ta, koło której klęczała ofiara
wsłucham się jeszcze w te piski po uderzeniu - w necie krąży błędna teoria jakoby ofiara na początku zawołała "Mag" a to Negan mówi "look at THAT" - tylko popatrzcie (że nie upadł(a)

ocenił(a) serial na 6
amp_litude

PS wszyscy byli liczeni po 2 razy z wyjątkiem: Michonne i Eugene`a

ocenił(a) serial na 8
amp_litude

Wyliczanka nie ma sensu skacze wyrywkowo po nich jak mu się podoba, wskazówka musi być gdzieś indziej choć Eugene może być też ofiarą dał Rickowi plany więc już w serialu za bardzo potrzebny nie jest.

ocenił(a) serial na 8
zdziechu24

Według mnie zginął ktoś od Negana. Ewentualnie Aaron bo wiadomo nie jest główną postacią.

Natomiast zastanawia mnie dlaczego ludzie Negana nie zaatakowali Aleksandrii jak wiedzieli gdzie jest. Mają tylu ludzi że z łatwością mogli ich napaść i zrobić to samo co na końcu sezonu. Po co taka zabawa? Może ich to bawi ale w tych czasach to raczej powinni szybko zawładnąć aleksandrą by mieć połowę łupu jak z tamtego wzgórza.

Z taką ilością ludzi Negana, nasi bohaterowie nie mają szans. Pozostaje uciekać z Aleksandrii bo pewnei i tak spłonie. Chociaż niewiadomo ilu jest ich dokładnie ale na pewno około 50.

ocenił(a) serial na 8
Azazell

Po co jednorazowo napaść jak można kogoś zastraszyć i zmusić do pracy dla siebie. Tak mają zapewniony stałą dostawę a sami się przy tym nie narobią :) myślenie długofalowe... Wiadomo ktoś wcześniej czy później się zbuntuje, ale jeśli czujesz się silny to liczysz się z taką ewentualnością

ocenił(a) serial na 3
zdziechu24

Podobno gdzieś przeczytałem ze scena ma zostać nakręcona jeszcze raz w s07e01 z pełna brutalnością. Oczywiscie to finał powinien zagwarantować porządne pierdykniecie, wwkońcu to finał!

ocenił(a) serial na 8
mateuszz27

Pewnie twórcy sami jeszcze nie wiedzą kogo zabić. A te podpowiedzi które niby nam dają to tylko pic na wodę. Jak się okaże że zginie jakiś pionek typu Aron albo Rosita to się wkurzę...

ocenił(a) serial na 3
zdziechu24

Daryl lub gleen !

mateuszz27

Mi se wydaje że zginie Eugene, może coś wykombinował, że wyliczanka na niego wyszła ( z tym ze wtedy wylicznka bylaby na pokaz a Negan mial juz swoja ofiare. ) A jak Darylek zginie to nie wiem chyba nie bede ogladal.

zdziechu24

W odcinku pojawiały się ujęcia z punktu widzenia osoby zamkniętej w ciemnym pomieszczeniu. Podobne ujęcie pojawia się w momencie postrzału Daryla - jeśli dobrze kojarzę, jest widok tryskającej krwi na oczy osoby, której oczami patrzy przez chwilę widz. W momencie gdy Negan zadaje pierwsze uderzenie również przechodzimy na wizję oczu osoby, która dostała maczugą. To by sugerowało, że zabity został ktoś z ekipy, która ruszyła za Darylem. Jaki byłby sens takich wybiegów, których wcześniej nie było w serialu? A więc jednak Glenn?

ocenił(a) serial na 10
zdziechu24

Daryla

ocenił(a) serial na 10
zdziechu24

Wydaje mi się, że to będzie Abraham. To stara filmowa zasada - jeśli ktoś robi jakieś życiowe plany, albo mówi "Powiem ci, kiedy wrócisz" (patrz: Denise), to zawsze ginie w najbliższej przyszłości. Abraham od paru odcinków podpytuje Glenna i innych, widać że chciał założyć rodzinkę z Sashą. Poza tym, jako jedyny otwarcie spojrzał Neganowi w twarz i przypuszczam, że wziął pierwszy cios ze spokojem, o czym mówi sam Negan. Abraham do jednak był madafka.

ocenił(a) serial na 10
Cecylio

https://www.youtube.com/watch?v=IYSHjvdZQ0E

użytkownik usunięty
Cecylio

A mie sie wydaje, że to bedzie czeski piłkarz eugene. Swoje chlop zrobil, stracil i zyskal jaja i jest kompletna postacia, z ktorej sie nic nie wykrzesa. dostal w leb bejsbolem, chcial pokazac do konca, ze nie jest cipka, ale za drugim juz poszedl na asfalt. Na 99% to on.

ocenił(a) serial na 10
zdziechu24

Uwaga, mam teorię z czeluści internetów która może dolać nieco oliwy do ognia :)

To, kto zginął, można wyliczyć na podstawie paru rzeczy.

Po pierwsze: dzięki szerokiemu ujęciu od lewej do prawej widzimy, kto gdzie klęczy.

Po drugie: wyliczanka Negana. Dzięki ujęciom między postaciami widzimy, jak przy każdym słowie celuje w poszczególną postać.

Po trzecie: to wszystko jedno wielkie trololololo bo w ostatnich ujęciach twarze bohaterów migają szybko, przez co trudno ustalić, na kim padło ostateczne słowo wyliczanki :) Uszanowanko!

ocenił(a) serial na 3
zdziechu24

Najpier giinie abraham. Daryl sie walcza i zostaje pobity i odwieziony do sanktuarium. Negan nie lubi cwaniakow dlatego tez wylicza jeszcze raz. Pada na glenna. Ginie abraham i gllenn. Info potrwidzone przez the spoiling dead.

zdziechu24

jestem prawie pewna że padło na Aarona. Odliczając do 20 ( zaczynając od Ricka w JEGO prawą stronę) wyliczanka kończy się na Aaronie. Oprócz tego, na chwile przed tym jak Negan wskazuje swoją ofiarę widać twarz Ricka a na niej cień Negana jak przed nim przechodził, i widać że Negan poszedł na Ricka lewą strone, czyli Sasha, Aaron, Carl, Eugene. Carla można wykluczyć od razu, bo to postać zbyt ważna dla kolejnych sezonów. Sashy nie zabił bo Negan (a przynajmniej jego komiksowa wersja) o dziwo bardzo szanował kobiety i ich nie krzywdził. Eugene też odpada, bo gdy Negan mówi "możecie oddychać, możecie mrugać...." patrzy na osoby po lewej i po prawej stronie od ofiary. Czyli to nie Eugene skoro on zamykał szereg i nikogo po swojej jednej stronie nie miał. Zostaje Aaron, który został na siłę wciśnięty do całej sceny, jest może niespecjalnie lubiany, co tłumaczyłoby dlaczego nikt się nie odezwał jak go wybrał. Ponad to, Negan powiedział "look at that. taking it like a champ" tak jakby sie po danej osobie zupełnie nie spodziewał że po jednym uderzeniu jeszcze będzie dychać, a niestety właśnie Aaron robi wrażenie troche cieniasa który padnie od razu. Taka moja mała teoria :)

a w ogóle to jak się wsłuchać w momencie jak Negan uderza swoją ofiarę po raz pierwszy, to słychać ciężki oddech ofiary i jej "pojękiwanie" po czym słychać że to na pewno mężczyzna, głos nie pasujący do nikogo innego poza Aaronem. Ale żeby to usłyszeć to trzeba mieć przynajmniej przyzwoite słuchawki bo nakłada się tam na siebie mnóstwo przeróżnych dźwięków. Scena swoją drogą strasznie creepy

ocenił(a) serial na 10
zdziechu24

Myślę, ze nie kobitka (za duży chyba hardcore pałą w łeb). By nie kpić z widza, nie powinien to być też pionek, nie po takim finale i czekaniu. Aby dać fanom krew i mocne uderzenie to powinien być D lub G
Twórcy chyba sami do końca nie wiedzieli i stąd ten finał. Potem sondowali internet i zobaczymy, w którą stronę pójdą

mklca1981

Tak. Twórcy też mogą zebrać całą obsadę i zrobić wyliczankę jak zrobił to ten pajac z kijem :D

Gorzej jak wypadnie na tego pajaca i będzie się musiał sam załatwić :D