PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 179 tys. ocen
7,8 10 1 178531
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Nie czytałem komiksów, więc nie wiem na ile jest to wierne oryginałowi, ale jak nawet jako jedna z wielu historyjek o zombie "The Walking Dead" wypada średnio. Bohaterowie są niezbyt ciekawi. Szczerze to historia żadnego z nich mnie mocniej nie zainteresowała. Efekty specjalne i charakteryzacje są na wysokim poziomie, ale to nie jest serial, który można oglądać dla samych scen z tytułowymi zombiakami. Po rekomendacjach znajomych spodziewałem się czegoś dużo lepszego.

ocenił(a) serial na 8
Malignus

Jedynie pierwszy odcinek jest najbardziej wierny komiksowi. Sama historia z pierwszego tomu komiksu była za krótka nawet jak na 6-odcinkowy serial. Z tego względu w serialu dodano wiele dodatkowych wątków oraz kilka postaci, które nie pojawiły się w komiksie. W sumie serial na tym nie ucierpiał. Fabuła stała się bardziej rozbudowana i ciekawsza, nie umniejszając przy tym pierwowzorowi. Jak już wspomniałem w jednym wątku tematyka serialu jest bardzo wiernym odzwierciedleniem komiksu. Żywe Trupy zostają zepchnięte na dalszy plan. Najważniejsze są relacje pomiędzy postaciami na tle rozprzestrzeniającej się apokalipsy. Jeśli chodzi o akcję i tak w serialu dzieje się więcej niż w komiksie. Pierwszy tom nie obfitował tak bardzo w mocniejsze sceny. Jedyne warte zapamiętania to zmasakrowana rowerzystka i rąbanie martwego ciała siekierą, co nawet zostało przedstawione dosłowniej, aniżeli w samym komiksie. Stopień brutalności wyraźnie się zwiększy w wypadku ekranizacji 3 tomu, od którego rozpoczyna się prawdziwa jatka. Mam na nawet pewne obawy co do ukazania pewnych scen w serialu. Nie będę zdradzał konkretnych szczegółów. Polecam przeczytać komiks, a później w wypadku pojawienia się drugiego tomu zasiąść przed telewizorem lub ekranem komputera :) Jestem pewien że drugi sezon w pełni wynagrodzi Panu niedociągnięcia pierwszego.