W porównaniu z poprzednim odcinkiem to porażka na całej linii i jeszcze dalej.
Już w teaserze "przekozacka" trójka spotyka Negana, który okazuje się być nie przywódcą osady (a przynajmniej nie ma o tym wiele) lecz jakiejś dziesięcio- czy ileś tam osobowej grupy motocyklistów, którzy (tak jak w oryginalnym "Świcie żywych trupów") wyskakują jak Filip z Konopii. Wygląda w miarę jak człowiek, ja wyobrażałem go sobie raczej jako otyłego, zarośniętego, obleśnego dziada. I co się dzieje? W chwili nieuwagi Daryl bierze rakietnicę i wysadza cały gang Negana w p*zdu. A to wszystko w jakieś cztery minuty.
Co się dzieje potem? Przeskoki Glenn i Enid/Denis i Wilk, a spora część tego okraszona całkiem sporą perorą Glenna. Rozczarowanie Morgana w ogóle nie przekonuje, a jeszcze potem koleś śmie wypytywać Carol o rodzinę. Przez cały czas szczerze miałem ochotę mu co najmniej przypi*rdolić.
Z kolei próba wyjścia z Alexandrii Ricka, Carla i reszty idzie w cholerę przez głupiego bachora (jego śmierć poprzedza wspomnienie groźby Carol - jak można było tamtą kwestię tak zbeszcześcić!). Następna pożarta zostaje Jessie (zostają tu na dodatek wplecione wspomnienia krótkich chwil z relacji Jessie/Rick - już bardziej słodkawo się nie dało?), tracąc przy tym dłoń (odrąbuje jej ją Rick), a naskutek tego Carl traci oko w maksymalnie głupi sposób - celujący w Ricka Ron trafia go, gdy ten zagradza mu drogę (oczywiście Ron zaraz potem ginie). Wraz z Michonne pędzą do pokoju medycznego czy kliniki, zwał jak zwał, i w jednej chwili wkracza w tryb berserka, rąbiąc toporkiem wszystkie zombie wokół siebie. Kolejne osoby "idą za przykładem" Ricka i tym sposobem ogromna grupa pozbywa się sztywnych z Alexandrii. Litości...
Glenna uratowano przez "kawalerię" (już po raz drugi, podobnie jak w czwartym sezonie). Nie żebym się wściekał, że przeżył, wręcz przeciwnie, jak najbardziej się cieszę, ale widzę, że kolejnych zmian jest od groma (żeby nie było, wnioskuje po wypowiedziach użytkowników, sam komiksów Kirkmana nie czytam).
Co scena to głupsza i bardziej wkurzająca od poprzedniej, wytrzymałem chyba tylko ze względu na...sam nie wiem ze względu na co. Jeśli to nie jest najgorsze, co twórcy serialu mogą nam zafundować, to sam nie wiem, co to będzie.
Na twoim miejscu nie szydziłbym z "głupoty" twórców skoro pomyślałeś że pajac na motorze to był Negan.
Obejrzyj scenę jeszcze raz, potem ponownie i do skutku aż załapiesz o co w niej chodziło.
A serial sobie odpuść skoro cię przerasta.
PS. Nie bronię twórców ale twój wywód jest jeszcze gorszy, narzekasz by narzekać, bardziej na siłę się nie da.
Taka konkluzja z twojego tematu.
no niestety nie :) Jeszcze spensera i fransise zaszlachtuje bo mu sie tak bedzie podobało :) (7 sezon) Nie zapominając oczywiście o punkcie kulminacyjnym w 6x16 (daryl lub gleen). Do pokonania negana , ludzie z aleksandrii połączą siły z osiedlem hilltop ( ukazanie go w 6x10 lub 6x11) oraz osiadla królestwa ( przeniesione na 7 lub 8 sezon).
Mnie zastanawia fakt ze abraham był z Molly (serialowa fransise) . A po jego śmierci Molly zmieniła sie w badassa i wjechała w sanktuarium. Tam ja wziął do niewoli ,a potem jak zwrócił z workiem na głowie zabita. Jeżeli w serialu abraham nie zginie (a fransise jest bardzo pominięta )i chcą spiknac go z szasza, to obawiam sie ,ze sasza bedzie miała taka smierć :/
Teraz kilka odcinków zapychaczy, a dopiero pewnie w 6x15 i 6x16 zrobi się ciekawiej i bardziej dramatycznie.
Człowieku negan to temat na kolejne 2,3 sezony serialu. I nie kilku motocyklistów tylko całe osiedle psycholi. Narzekasz jak dziecko, sadzać po twojej logicznej wypowiedzi odnośnie negana ja juz nie mam pytań haha
Widzę, że nie oglądasz zbyt dokładnie, a oceniasz. Po pierwsze na początku to nie jest Negan. Myślisz, że twórcy pozbyli by się go tak szybko? Po drugie skoro no powiedzmy, że zauroczył się Jessie no to nie tak łatwo było mu ją zabić. Twórcy chcieli to rozwinąć jak najlepiej się da. Zresztą gdybyś poszukał w internecie to zobaczyłbyś/abyś, że w komiksie Carl stracił oko w jeszcze gorszy sposób, a ten przedstawiony w serialu był dość ciekawy i nawet logiczny. A tak czy siak to chyba w końcu musieliby zabić te szwendacze lub zrobić z nimi coś innego bo same już raczej by nie odeszły.
Ten odcinek jest póki co najwyżej ocenianym odcinkiem serialu i przez większość uznawany za tao dobry jak np:
1x1, 1x2, 1x6, 2x1, 2x13, 3x8, 4x8, 4x16, 5x1, 6x2, 6x3 czyli najlepsze odcinki serialu wiec z
twoim gustem na bakier.
Po drugie, gdzie ty tam miałeś Negana ? To była mała grupka jego armii z całego sanktuarium.
Jak się pojawi Negan to sam zobaczysz co będzie. Jego grupa pobiera haracze od wszystkich okolicznych osad.