PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177642
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Moim zdaniem odcinek był chyba jak do tej pory najlepszym w sezonie.
Szkoda że Hershelowi urąbali łeb , no cóż jakieś straty muszą być, jak zwykle niezniszczalny Daryl rozwala wszystko co się rusza w tym czołg ;p
Oraz jak to zawsze bywa walka dwóch głownych bohaterów, złego i dobrego.
Bardzo się cieszę że wątek więzienia dobiegł już końca, teraz mam nadzieję będzie już tylko lepiej.
Chociaż tak powinien skończyć się trzeci sezon ;p

ocenił(a) serial na 8
AlbertWesker

Zdecydowanie najlepszy! Wątek potoczony jak w komiksie (na szczęście...), ale dużo mniejsze straty odniósł w swojej grupie serialowy Rick w porównaniu do komiksu. Podejrzewam, że bardzo podobnie dalsza część ucieczki Ricka i Carla potoczy się na wzór komiksu (prawie wszyscy związani z The Walking Dead, aktorzy, reżyserzy, scenarzyści, itd. potwierdzają w wywiadach, że serialowi będzie bliżej do komiksu w 4 sezonie niż w poprzednim). Teraz tylko czekać do lutego!!! :(

ocenił(a) serial na 9
evenns

dziecko chyba przeżyło....

ocenił(a) serial na 10
magik30

tez tak uważam...

ocenił(a) serial na 10
magik30

http://www.youtube.com/watch?v=eWJjSO5LvOU

ocenił(a) serial na 10
evenns

czyli co czas na katakumby ;d

ocenił(a) serial na 6
AlbertWesker

Moja strona z serialami padła,więc mam prośbę,poda ktoś link?:)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
razzor91

Witamy w zawiedzionych ii :-P

ocenił(a) serial na 10
AlbertWesker

Odcinek POROSTU EPICKI!!!! Nie mogło być lepiej, wszystko tak jak chciałem (opróćz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Herszela) :) ale nie chce spoilować chyba że chcecie XD

użytkownik usunięty
Equos

A może lirycki? Albo dramatycki? Ludzie... ang. Epic =/= pol. Epika.

Co do odcinka to rewelacyjny. Cholernie mi żal Hershla, ale no tak być musiało. Gubernator totalnie odleciał i cieszę się, że w końcu został uciukany.

ocenił(a) serial na 6

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10510

ocenił(a) serial na 6

Epicki czy epiczny - poprawne obydwie formy. Nie mądruj.

apos33

Ty nie madruj gamoniu bez szkoly. Angielskie Epic nie zawsze znaczy to samo co polskie epika, epicki. Epika po polsku to utwór gdzie dominującą formą wypowiedzi jest narracja i opis, a angielskie epic to oprócz tego jeszcze potocznie wspaniały, cudowny, fantastyczny.

Podali tobie link to się ucz.

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10510

Wiec poprawnie Equos mógł napisać: "Odcinek POROSTU (eng.) EPIC!!!!" albo "Odcinek POROSTU wspaniały, cudowny, fantastyczny."

ocenił(a) serial na 6
AlbertWesker

Chyba najlepszy odcinek od czasu rozwalenia farmy. Jest kilka naciągnięć, przede wszystkim dlaczego ludzie Gubernatora ruszyli na więzienie skoro Filip przekonywał że postara się to rozwiązać pokojowo, a później przelał krew jako pierwszy, ale ogólnie do przełknięcia.

Wydaje się, że serial powoli staje na nogi. Pytanie, kto teraz będzie głosem rozsądku? Rick miał już ostro zrytą banie przed tą bitwą, a teraz już chyba kompletnie odleci.

Swoją drogą bardzo symboliczna scena. Hersh jako przedstawiciel rozważnego myślenia i debaty umiera i dokładnie od tego zaczyna się kompletny chaos, który niszczy wszystko.

majinus

>Jest kilka naciągnięć, przede wszystkim dlaczego ludzie Gubernatora ruszyli na więzienie skoro Filip przekonywał że postara się to rozwiązać pokojowo, a później przelał krew jako pierwszy, ale ogólnie do przełknięcia.

A co mieli robić jak tamci strzelali?

ocenił(a) serial na 6
dolohow

Strzelali, bo facet, który im nawciskał kitów jak to chce pokojowo załatwić odciął jednemu z nich głowę. Według mnie szturm na więzienie to nie jest najbardziej logiczna reakcja w takiej sytuacji, zwłaszcza jeśli rozwala się mury, o które chodzi w tym wszystkim.

majinus

To były osobiste porachunki gubernatora.

ocenił(a) serial na 10
dolohow

my to wiemy, ale oni nie wiedzieli. I rozwalili coś o co mieli walczyć. Tak jak Rick powiedział, jeśli nie zamieszkamy tu razem to nie zamieszka tu nikt

DarkBartek

Pewnie początkowo też nie chcieli przelewu krwi, ale emocje, strach - zmieniły wszystko. Ludzie zachowują się jak zwierzęta w takich sytuacjach i póki mieli kogoś, kto prowadził ich do walki, to postępowali zgodnie z tym co mówił. Już myślałam, że Rick ich przekona... Ale Filip mu nie pozwolił:P

ocenił(a) serial na 4
AlbertWesker

Jak dla mnie poziom ekscytacji martwego kota ;/

Nie da się ukryć, że niby najwięcej się działo no ale dużo strzelaniny można się było spodziewać. No i coż.... postrzelali, pogadali i skończyli....
Przyznam, że aż mi kreska na oku krzywa wyszła, tak mnie ubawiło dobijanie Hersha. kurcze - ja kanapki masłem smaruję z większym zaangażowaniem. Jedna z nielicznych, fajnych postaci padała, ale że wiadomym to było od dawna + klimatu TWD nie czuję, to po mnie to spływa. Jeden bidny dziadek serialu i tak nie uciągnie.
Końcowa scenka rodzinna - urocze. Znowu pokazali kto nosi spodnie w rodzinie Grimes. Cała ta akcja z nosidełkiem..... co? dziewczynki były tuż obok autobusu i po prostu stwierdziły, że po prostu zostawią na środku chodnika? Rozumiem, jakby chociaż gdzieś odłożyły, ukryły i by nie wyszło. Ale tak?

Brak ciała Hersha na polu walki - tomb - widzisz? jak zawsze nie doceniłeś olewatorstwa tfurców :P

teraz przerwa.... ciekawe czy pokona siłę przyzwyczajenia, która napędzała moje oglądanie.

Reasumując - odcinek tak fascynujący, że oglądałam go na kilka razy. Standardowo- poniedziałkowy makijaż najbardziej staranny z całego tygodnia :)

ocenił(a) serial na 3
Deddlith

nie podoba sie ? nie oglądaj ! i daruj sobie te twoje wypociny...;] odcinelk mistrzowski :>

ocenił(a) serial na 4
mateuszz27

nie będę marnować pikseli monitora na zbędny komentarz, więc powiem tylko:
http://www.youtube.com/watch?v=ABoj1-jeW0M
:D

ocenił(a) serial na 10
mateuszz27

MISTRZOSTWO ŚWIATA ! pozdro :)

mateuszz27

Czemu ma nie oglądać? Sam lubię ten serial, ale to co się ostatnio dzieje nie mieści się w pale. Głupie to jak but, strasznie naiwne a do tego kompletnie nieangażujące.

ocenił(a) serial na 6
Deddlith

Chyba się muszę z tobą zgodzić. Ciężko mi uwierzyć, że tak banalna gadka przekonała ludzi do ataku na innych i że tylko jedna osoba zwątpiła w intencje gubernatora po tym, jak odrąbał głowę starszego człowieka. Wiadomo, że walka była nieunikniona, bo ludzie za mocno psioczyli na nudne więzienie, jednak sposób, w jaki do niej doprowadzili, pozostawia merytoryczny niesmak. Grupa Ricka się porozdzielała, ciekawi mnie po ilu odcinkach się zjednoczą, bo to pewne.
Zbyt dużo naciąganych motywów i fajerwerków sztucznie napędzających akcję. Scenarzyści znów nie zaskoczyli, a miał być potencjał. Ale i tak nie jest źle, obyło się bez dłużyzn i przewijania. ;]

ocenił(a) serial na 4
buildings

z wyjątkiem słitasiów azjatyckich - wtedy niestety wyjść musiałam :P

no nie wiem, niby fajnie że wreszcie koniec więzienia i że serial ma szanse wrócić na dobre tory fabularne. Gorzej właśnie z tą realizacją. Bo kurcze, wspomnijmy finałowy odcinek tak nielubianego sezonu 2. Ja tam wtedy siedziałam i paznokcie obgryzałam jak szalona. Przeniesienie w zupełnie inny świat.

A tu? gadali, strzelali, biegali.... nie powiem żebym wszystko dokładnie oglądała. Przyjęłam do wiadomości, że walczą i tylko od czasu do czasu zerkałam na monitor. Kwestia ataku na więzienie mogłaby być prawdopodobna - niestety, ja tutaj tego napięcia i drogi ku temu nie poczułam. Tak po prostu.

ocenił(a) serial na 9
buildings

Był kiedyś taki pan, co banalnymi gatkami doprowadził do 2 wojny światowej.

ocenił(a) serial na 9
ast

Dobry argument , dodam jeszcze tylko ze ludzie od wieków walczą o błahostki przynajmniej z naszego punktu widzenia, wydaje mi sie ze ja bym postąpiła tak samo , adrenalina uderza do głowy i nie da sie racjonalnie myśleć a reakcja obronna bierze góre , a zwłaszcza ze ci ludzie zyja w apokaliptycznym świecie gdzie pierwotne instynkty zaczynają robić swoje , poczytajcie o zmianach ludzkich osobowości zależnie od środowiska w którym musza przetrwać , a zrozumiecie ze nie było w tej akcji nic dziwnego .

ast

Naprawdę gatkami ? A jakimi ? Kąpielówki czy bokserki ?

ocenił(a) serial na 9
perun_6

:) racja mój błąd. Gadkami oczywiście :)

ast

:)

ocenił(a) serial na 10
perun_6

<3 xd

użytkownik usunięty
ast

Był zresztą dość niedawno taki pan na plaży w Sopocie co niby widział jak Meksykanie zaczepiają pewną kobietę, na pewno musiał mocno się natrudzić aby namówić dzielnych polskich karko-kibiców do walki...

Dobra, dobra. Sami się prosili o wpierdziel, więc go otrzymali. Polska gościnność nie musi się ograniczać do chleba i soli.

użytkownik usunięty
Deddlith

Dokładnie, rodzinka Grimes mnie rozwala, jacy oni są beznadziejni obaj;/ Ta ich jakże smutna scenka końcowa, ziewałam;/ Generalnie Rick mnie tak w komiksie nie wkurzał! ;-)

ocenił(a) serial na 6
Deddlith

'Rozumiem, jakby chociaż gdzieś odłożyły, ukryły i by nie wyszło. Ale tak?' przecież te dwie małe dziewczynki potem pobiegły do kołyski...

ocenił(a) serial na 8
Deddlith

Oglądasz The Walking Dead rano czy malujesz się na wieczór, żeby Twój facet się nie dowiedział jak bez tapety wyglądasz? ;)

ocenił(a) serial na 2
Deddlith

Mam podobne odczucia. Niby odcinek przyzwoity - w porównaniu do reszty. Ale reakcje bohaterów na to co jest mówione / co się dzieje raczej powodowały u mnie zapytanie "serio?". Mało logiczne zachowania, moim zdaniem mało mają ze sobą wspólnegoprzyczyny i skutki. Zabili jedyną w miarę sensownie nakresloną postać. Śmierć Hershela była oczywista od momentu jego uśmiechu - tym detalem scenarzyści wydali na niego wyrok. Aż zakuło w oczy. Chyba ten serial jest już pograny, nie wiem co musiałoby się wydarzyć, żeby zmyć niesmak tego sezonu. Oglądam bo oglądam, zapychacz czasu przy posiłku.

użytkownik usunięty
AlbertWesker

Dużo strzelania. Narzekającym na telenowelę powinno się spodobać.
Rick mnie wkurzał cały odcinek. Wołają go do rozmowy, a ten - ale ja nie kcem, ja już nie jestę wodzę, nie bawię się.
No luuuuudzie, rozumiem że nie chciał przyjąć spowrotem pozycji lidera, ale w sytuacji kiedy przed jego obozem stoi czołg raczej nie pokazujesz swoich kaprysów. Szczególnie, że z Governorem miał okazję rozmawiać, wybadał go już raz - tym bardziej powinien na ochotnika wręcz iść z nim pogadać.
A ci ludzie, co za nim stali są jeszcze śmieszniejsi. Gość każe szturmować więzienie na pałe a oni posłusznie strzelają, zamiast jemu urżnąć łeb.
Było trochę krzyków i płaczów w slow motion i trochę smutnej muzyki, więc odcinek miał być pewnie mocno dramatyczny, wyciskający łzy i chwytający za serce. Ale jakoś mnie to nie obeszło.
Daryla to chyba już nie da się nie lubić, bo on nie gada - tylko robi.
Hershela szkoda, Beth i Maggie jeszcze bardziej.
Co do Judith to nie wiem, czy twórcy stwierdzili że pokazanie martwego niemowlaka to za dużo, czy może jeszcze żyje.
Cała zadyma ma jeden zasadniczy plus. Ryszard z Karolem odeszli od grupy, i mam nadzieję, że reszta ekipy też się porozdziela. Autobus odjechał, Daryl może chcieć szukać ocalałych. Tyresse z siostrą i z dzieciakami też w zadymie mogliby uciec. Potencjał jest, ale znając dotychczasowe nawyki scenarzystów, pozostanie niewykorzystany.
Przerwa grudniowa dobrze zrobi. Chętniej obejrzę kolejny epizod.

ocenił(a) serial na 4

Daryl uciekł z Beth - czy Ty wiesz co się będzie teraz działo w tłumie fanek? :>

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Może po drodze jeszcze kogoś zgarnęli :D
Ogólnie to podsumujmy:

Daryl z Beth
Rick z Carlem
Maggie, Sasha i Bob
Tyreese z dziećmi
Glenn w samochodzie
Michonne na własną rękę
Carol gdzieś w świecie

Chyba wszyscy, prawda?

ocenił(a) serial na 4
Madziara_3

Chodzi mi o to, że jak trailerze do 4sezonu była scena, gdzie Beth na milionową część sekundy przytuliła Daryla, to całe lato była ekscytacja, jakby co najmniej już 4dziecko mu rodziła.
A teraz razem uciekli!
Zobaczysz jaki szał i spekulacje będą :P

ocenił(a) serial na 9
Deddlith

Haha :D Faktycznie, chyba nawet jakiś temat był o tym czy coś ich połączy :D

No ale z drugiej strony Daryl się lekko zirytował na wieści o Carol, nawet to że się przyznała jakoś na niego nie działało. Chyba faktycznie jakiś sentyment do niej ma :D

ocenił(a) serial na 4
Madziara_3

się zirytował ale szedł powiedzieć Pączkowi, więc decyzję podjął.

Madziara_3

+ Prawdopodobnie Lily z Tarą, ewentualnie też się rozdzielą.

ocenił(a) serial na 9
TeamDarryll

Same nie dałyby rady, bo są w sumie 'nowe' w tym świecie więc nawet niekoniecznie będzie ich wątek. Albo przyłączą się do kogoś z grupy Ricka.

ocenił(a) serial na 9
Madziara_3

nowe w serialu chyba ;)
ta jedna uchowała się w domu, ale druga widać wie jak przezyć :)

ocenił(a) serial na 8
Madziara_3

Tyreese z dzieciakami to może być niezła komedia. Ale coś mi się wydaje, że to nie ostatni raz kiedy natknął się na zmasakrowanego szczura. Nadal myślę, że to ta mała zabiła chorych ludzi, a Carol tylko ją kryła.

ocenił(a) serial na 9
Irithation

Szczury to może i tak, ale ludzi to już nie. Więc tym bardziej jak Tyreese się dowie, że tym psychopatą jest dziecko, które jest z nim to już w ogóle :D No ale wciąż nie wie o Carol.

Madziara_3

pewnie spotka carol gdzieś w drodze