Od początku serialu zadaję sobie pytanie, na jakiej zasadzie te zombie się poruszają? Wiadomo, mózg jest częściowo sprawny, więc te podstawowe funkcje jak poruszanie się funkcjonuje, jednak jak to działa?
Nie ma tutaj raczej mowy o magii, tylko o wirusie. Jednak żeby ciało się poruszało potrzebne są mięśnie i nerwy. Jeśli mięśnie gniją, to z czasem te zombie powinny w ogóle nie potrafić się poruszać [ludzie przebywający dłuższy czas w szpitalu na jakąś poważną chorobę nie mają siły się poruszać, astronauci cierpią na zanik mięśni i też potem mają problemy] natomiast tutaj na poczatku ok. Zombie są można powiedzieć ,,świeże" więc jeszcze nie zdążyły zgnić to jakoś chodzą, ale potem takie np. półroczne, czy roczne zombie [takie które również przetrwały zimę] potrafią się poruszać, mimo, że nic nie jedzą jest dośc dziwnym zjawiskiem.
No i to co najbardziej razi w oczy, to jest właśnie siła tych szwędaczy. Jakim cudem atakują człowieka, bez problemu odgryzając mu duży kawałek mięsa razem ze ścięgnami, jeśli za chwilę ktoś bez problemu rozdeptuje im głowę butem?
Witam.
Serial jest fajny i to jest tylko film, nie ma czego się czepiać, natomiast owszem denerwująca jest ta "miękkość" głów zombie.
Wydaje mi się, że dość trudno jest przebić nożem czaszkę, nawet tak zgniłego szwędacza.... mogli to troszkę dopracować.
Mnie to irytowało już od pierwszego odcinka zombie rozrywający rękami brzuch człowieka w późniejszych odcinkach jeden zombie zjadł krowę, całkowicie sprawny silny człowiek nie jest wstanie zabić tak potężnego zwierzęcia, a zombie? Gryzie krowę krowa ma to gdzieś i się kładzie by zombie mogl sobie ręką wejść w brzusio po co mu nóż lub skalpel jak może paznokciami i zębami się wgryźć
Mnie denerwuje że zombie z pierwszych sezonów byli groźniejsi i sprytniejsi, umieli biegać i chwytać przedmioty, pozostałość po człowieczeństwie a teraz to tylko chodząca i charcząca masa
Bo wiesz , że zombie były inne w pierwszym sezonie spowodowane jest tym, że przy serialu pracują dziesiątki ludzi gdzie każdy ma inną wizję na serial. W 2 sezonie np zamiast Darabonta co zrobił te zombiaki w 1 sezonie, zrobił ktoś inny proste