PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177165
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

na koncu odcinka jak zaatakowało go ponad 10 szwedaczy a on nie miał juz naboi i byl w kacie. ktos racjonalnie wytlumaczy jakim cudem udalo mu sie uratowac?

ocenił(a) serial na 6
niewidzialnapani

Bo Gubernator jedzie na czitach, tu nie ma nic racjonalnego.

niewidzialnapani

Właśnie fakt, że był w kącie pozwoliło mu na lepszą obronę - im mniej stron ataku tym lepsze możliwości obronne. Szwędacze nie należą do szybkich, a Gubernator, jak na weterana przystało, jest szybszy i miał doświadczenie. 10 osobników w takiej sytuacji jest oczywiście bardzo groźne, ale nie do nieprzeżycia.

xerpatrex

gorszej glupoty chyba nie mozna bylo wymyslic:D

niewidzialnapani

Mnie bardziej rozwaliło to, że ona wychodząc z tego magazynu i zostawiając go tam ze Szwędaczami nie wzięła jego samochodu. A on, jak już udało mu się wyjść, to też nie wziął auta tylko poszedł za nią z buta... Zmęczony, poobijany i tak doszedł niemal równo z nią do więzienia...

ocenił(a) serial na 5
Hoax

Scena, gdy Gubernator złapał Andreę tuż przed tym jak Rick prawie ją zobaczył, była bardzo slapstickowa... Nie wiedziałem czy się śmiać czy denerwować, że jedna z ulubionych bohaterek jest w niebezpieczeństwie i to przez własną głupotę. No a Gubernator to chyba pakt z diabłem podpisał, bo zawsze ujdzie z życiem, nawet jak sytuacja jest kiepska...

wito_filmweb

Tak, ten motyw Niezniszczalnego Gubernatora i widzącego duchy Rick'a to chyba najsłabsze motywy serialu (przynajmniej dla mnie)

ocenił(a) serial na 5
Hoax

O, właśnie, jeszcze te duchy... Mam nadzieję, że dadzą już spokój tej Lori i nie zrobią tego samego teraz z Andreą, bo to by był cios poniżej pasa...

wito_filmweb

Obawiam się, że już nic tego nie uratuje. Niestety, ale te jego "wizje", jego rozmowy przez telefon - tego nie da się ot tak zapomnieć. Nawet jeśli w czwartym serialu tego nie będzie, to dla mnie Rick zostanie gapowatym, o wszystko się obwiniającym medium...:)

ocenił(a) serial na 5
Hoax

Te duchy to moim zdaniem bardziej jego zwidy niż rzeczywiście duchy.

rascal0pl

Nawet jeśli - to nadal przesada...

ocenił(a) serial na 8
Hoax

Czy ja wiem? On najprawdopodobniej przeżył załamanie nerwowe a w takim przypadku człowiek różnie reaguje. Osobiście nie siedzę w tym za bardzo, ale przywidzenia prawdopodobnie są możliwe.

Co do telefonów to w komiksie też gadał i choć nie miał majaków na jawie to koszmarne sny jak najbardziej.

W serialu za bardzo to przeciągnęli po prostu. Same motywy były jeszcze w miarę realistyczne.

Rev93

No gdyby żył sobie w domu, z ogrodem, miał pracę itd i spotkałaby go taka tragedia - strata żony, rozumiem. Ale ma na głowie stada Umarłych, syna, który ma w czterech literach wszelkie zalecenia i robi co mu się podoba, i mała córeczkę, którą zajmuje się każdy, tylko nie on. A nawet ma na głowie obóz jakiegoś psychola, który nie chce odpuścić, a mimo to idzie za swoją "wyobraźnią" do lasu i szuka jej między drzewami, zostawiając swoją grupę na pastwę przypadku. Nie, załamanie nie jest dla mnie żadnym usprawiedliwieniem.

ocenił(a) serial na 8
Hoax

Tak mówisz bo zapewne nie przeżyłeś nigdy nic podobnego (i dobrze bo nikomu czegoś takiego nie życzę) albo nie potrafisz zbyt dobrze wczuć się w sytuację drugiego człowieka, słowem krucho u ciebie z empatią.

Tutaj nie chodzi tylko o sam fakt śmierci żony, ale o to wszystko co było wcześniej. Myślisz, że nie czuł wyrzutów sumienia za to całe zimno i brak uczuć jakie jej okazywał przed śmiercią? Albo nie pomyślał, że cała ta nieźle kształtująca się przyszłość to stek bzdur i to wszystko nie ma sensu? Pamiętaj, że przez ponad pół roku to on rządził, troszczył się o wszystko i prawdopodobnie tłumił swoje emocje. To zaś musiało wybuchnąć prędzej czy później. W komiksie też się załamał i przeżył przemianę, tak jak tutaj. Faktycznie w serialu za długo ciągnęli te wstawki ze zwidami, ale o już tym pisałem. Osobiście zresztą użyłbym raczej koszmarów sennych nie halucynacji na taką skalę, ale to nie leżało w mojej gestii.

Ponadto cały szkopuł z załamaniem nerwowym polega właśnie na tym, że człowiek nie myśli wtedy racjonalnie i błądzi we własnym świecie. Szczerze to powinni się cieszyć, że właśnie w takich warunkach (postapokaliptycznych), bez pomocy specjalistów itp. Rick był w stanie w końcu się przełamać i wrócić do normalności i nie doszło u niego do trwałych zmian psychicznych.

Jeśli już więc powinieneś mieć do niego żal to o to, że w ogóle załamanie przeżył. Jednak to też będzie błąd, ponieważ na tą przypadłość człowiek nie ma wpływu i nie dostaje jej od tak na swoją prośbę. To się po prostu dzieje i już. A to gdzie się to dzieje, kiedy i komu to kwestie całkowicie nieistotne. Skoro przytrafiała się monarchom mającym troszczyć się o całe państwa i wszystkich ich mieszkańców również nierzadko w nieciekawych sytuacjach, to takiemu Rickowi też mogło się zdarzyć. Każdy jest tylko człowiekiem.

Rev93

Nie chodzi o to co wydarzyło się w moim życiu, ale o to, że w filmie o zombie - duchy, to trochę za dużo.
Cały czas o tym mówimy, więc odłóż analizowanie mojej osoby na dalszy plan, hm?

I z całym szacunkiem, ale Rick od momentu pobudki w szpitalu do jej śmierci o wszystko się wiecznie obwiniał. Jak ktoś taki - pozbawiony pewności siebie, nie mający nawet autorytetu u dziecka (które robi co chce, nie bacząc na polecenia rodziców), może dowodzić grupą i to jeszcze tak skrajnie wyczerpaną psychicznie i fizycznie?

Mówimy o słabych punktach serialu i to jest jego słaby punkt, tyle w temacie.

ocenił(a) serial na 6
Hoax

W przypadku Ricka z 3 sezonu, najbardziej drażniąca jest ta niekonsekwencja twórców - Rick po śmierci Lori jest załamany, jednak po "rozmowach" przez telefon, widzimy że już się w miarę ogarnął. Jedzie odbić Maggie z Glennem itd. zaczyna się doprowadzać do porządku - i tutaj powinno się zakończyć załamanie Ricka, objawiające się jakimś świrowaniem. Tymczasem później znowu mu coś odwala i zaczyna widzieć ducha Lori. Następnie w odcinku Clear wydaje się że Rick w końcu wrócił do normalności. Przyznaje się przed Mich że ma problem itd. wydaje się że wszystko już w końcu będzie okey. A w kolejnym odcinku co mamy? Mamy Ricka, który mota się jak zwierzę w klatce, czy oddać Mich czy nie, znowu widzi Lori, zamiast załatwić Gubernatora, to ten daje po sobie jeździć Philipowi....poprzez tą niestabilność ,twórcy robią z niego po prostu idiotę. Niepoważnego,dupowatego schiza, który mota się jak dziecko we mgle i sam nie wie czego chce.

ocenił(a) serial na 8
Tortuga033

Dlatego pisałem, że ten wątek został na siłę i kompletnie nielogicznie przeciągnięty. Nie zgadzam się tylko z argumentacją co niektórych co to twierdzą: "w takim świecie coś takiego (załamanie) zdarzyć się nie może bo nie", co to w ogóle za argument? W takich okolicznościach jest to tym bardziej możliwe i dziwni są raczej ci co nie mają choćby małych rozterek czy wątpliwości. I jeszcze te teksty o duchach. Jakich duchach pytam się? Przecież od razu widać, że mamy do czynienia z omamami a nie z jakimiś zjawami. Mnie też sporo krwi napsuli tymi akcjami ale nie popadajmy z jednej skrajności w drugą.

Tortuga033

Dokładnie, choć na moje ten wątek z "zwidami" w ogóle był niepotrzebny - mogli sobie darować.

Jeśli Rev93 uderzasz do mnie to mnie zacytuj, bo nie przypominam sobie, by w mojej wypowiedzi był gdziekolwiek "argument" - BO NIE.
Już doszliśmy do wniosku, że to słaby wątek, nie powinien wystąpić, ale skoro się tak stało to nie powinni go tak "przeciągać", więc po co to ciągnąć?

ocenił(a) serial na 6
Hoax

Moim zdaniem też był nie potrzeby, wystarczył telefony, które by się skończyły po 2-3 odcinkach i byłyby spokój - tak było w komiksie i o wiele lepiej to wyszło.

ocenił(a) serial na 7
niewidzialnapani

dla mnie nieporozumieniem jest,ze 3 sezon zakonczyl sie w sumie niczym...gubernator dalej sie gdzies snuje

niewidzialnapani

Ale jak wolno Andrea musiała iść, że Gubernator miał czas zabić ok. 10 szwędaczy + ją dogonić? Proszę was...

Oliwka0077

Przecież jasne jest, że przyjechał w okolice więzienia samochodem i prawdopodobnie tam na nią czekał.

Kordassss

no dobra, cofam to.

ocenił(a) serial na 5
Oliwka0077

Chciałbym zauważyć, że serial dzieje się w post apokaliptycznym świecie, gdzie zmarli ożywają i stają się bestiami, serio ten motyw jest dla Ciebie aż tak dziwny, zważając na całą resztę? :D