Those About to Die
powrót do forum 1 sezonu

Z serialami mam tak, jeśli zaskoczy potrafię łyknąć sezon w jedną noc. Oczekiwania miałem duże, coś a'la serialowy Spartacus z mocnym i wszechobecnym CGI jak to u Emmericha.

I po pierwszym odcinku już mi się nie śpieszy z następnymi, to co razi to dubbing (dramatyczny, mój faworyt na nagrodę węża jeśli pojawi się odpowiednia kategoria) - warto porównać z oryginalną ścieżką dźwiękową, bo jest przepaść, brak klimatu i sterylność, coś co polskim dubbingiem jest spotęgowane, ogromne różnice w jakości CGI, którego jest pełno, efekty zwierząt to już 'krwawiące oczy'. Dużo postaci w pierwszym odcinku, ale poza Ramseyem Boltonem jakieś takie bezpłodne...

Bez oceny - co nie oznacza, że nie zostanę fanem, że nie skuszę się na dalszy seans, po prostu muszę odpocząć i wyleczyć krwawiące uszy i oczy...

ocenił(a) serial na 7
RoStryR

Miałem odpuścić, bo jak powyżej drażniło mnie wszystko, ale o dziwo z odcinka na odcinek jest coraz lepiej....

ocenił(a) serial na 6
RoStryR

To i ja spróbuję, bo w pierwszym odcinku też mnie sporo rzeczy drażniło, daje szansę oglądam dalej.

ocenił(a) serial na 3
Maciej_203

Czy jakaś ruda zła postać jest?

ocenił(a) serial na 6
Daryzda67

Jest Germanin tuskoryk

RoStryR

Następne odcinki są lepsze.

ocenił(a) serial na 5
desperados02345

obejrzałem 5 odcinków i dla mnie póki co, to takie mocne 5/10

ocenił(a) serial na 1
RoStryR

Nie prościej wyłączyć dubbing i włączyć napisy?

ocenił(a) serial na 6
Reevo89

Dla niektórych to zbyt trudne

ocenił(a) serial na 7
UltimateTerro

I Tobie też sugeruję jeszcze raz przeczytać.

ocenił(a) serial na 6
RoStryR

to nadal zbyt trudne dla ciebie

ocenił(a) serial na 7
UltimateTerro

Chryste, Lem miał rację....

ocenił(a) serial na 6
RoStryR

oo jest z Tobą gorzej niż przypuszczano

ocenił(a) serial na 7
UltimateTerro

Raz jeszcze - przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem o dubbingu, później komentuj. Przestań jak ułomek płodzić te wpisy.

ocenił(a) serial na 6
RoStryR

jeszcze raz, przeczytaj co napisałeś i nie rób z siebie idioty, tylko idiota porównuje dubbing z czymkolwiek

ocenił(a) serial na 7
UltimateTerro

A wróć wać pan do swojego pierwszego komentarza....

ocenił(a) serial na 7
Reevo89

Przeczytaj proszę jeszcze raz powoli co napisałem.

RoStryR

Liczyłem na to samo , ale widać Spartacus z 15 lat wciąż ma wyższy poziom, a walki gladiatorów nie wspominając o Ludus to Batiatusowi kostek nie sięgają. Niestety bardzo słabe to jest, pod każdym względem !

RoStryR

Przeciez jest wersja z napisami.

aronn

No tak, ale jak się jest takim nieudacznikiem, że nie wie się jak kliknąć i to przełączyć, to co się dziwić... Idioci xD

ocenił(a) serial na 7
jakub_buczek_filmweb

Przeczytaj co napisałem jeszcze raz powoli...

ocenił(a) serial na 7
aronn

Ale Ty ze zrozumieniem przeczytałeś co napisałem?

ocenił(a) serial na 7
aronn

Xxx

ocenił(a) serial na 7
RoStryR

Finalnie dojechałem do końca, ocena 6/7, fajnie byłoby zobaczyć kolejny sezon. Niezmiennie raziło CGI zwierząt i wyścigów, panoramy miasta, statyczne ujęcia, czy Wezuwiusz to już wyższa półka efektów. Sterylność i czystość zanika gdzieś po 5 odcinku, jest nawet tak jakby przełomowe ujęcie z nieczystościami wylewanymi na bruk. Z odcinka na odcinek dzieje się coraz więcej, może nawet za dużo, irytujący wątek z Ursusem. Dramatyczny jest wstęp do serialu, czyli pierwszy odcinek - wszystko co złe jest w nim wręcz wyolbrzymione. Dobra oryginalna ścieżka dźwiękowa, bardzo zły polski dubbing, gdzie dodatkowo cały background został przefiltrowany, a pierwsze zdanie wypowiedziane w serialu to krew w uszach....

ocenił(a) serial na 7
RoStryR

Jeszcze jedna kwestia - serial bardzo nierówny w obrębie samych odcinków, już odpuszczając ten pierwszy otwierający bardzo często dostajemy mix dobre ujęcie, kwestia, akcja po czym chwilę później coś żenującego. Na uwagę moim zdaniem zasługuje też Jojo Macari - genialny w roli brata cezara, Dimitrii, a nawet Iwan - z tym zastrzeżeniem, że jego postać też prowadzona jest sinusoidą niczym same odcinki, reszta prowadzona jest bezpłodnie, może z wyjątkiem małżeństwa konsula - coś co najbliższe było w zachowaniu i odegraniu ról serialowemu Spartacusowi. Jest trochę nonsensów starcie Ursus/Iwan - Pretorianin/Iwan, zapamiętajcie kwestię Ursusa i porównajcie co później mówi Iwan w starciu z Pretorianinem, tego jest dużo. Nie mniej obejrzałem z przyjemnością, fanem nie jestem i raczej nie będę, ale z chęcią zagłębił bym się w kolejny sezon - choć patrząc na oceny i koszt produkcji pewnie skasują.

użytkownik usunięty
RoStryR

Ja nie oglądam. Swoją drogą super, że jest taka perła jak 1 sezon Spartacusa bo kolejne też dobre ale mniej.

Oj tak,to był dobry serial,dla mnie do samego konca,właściwie jedynie przy początkowych odcinkach miałem dysonans lekki ale ci aktorzy graja tak charyzmatycznie,że później tylko lepiej.Ps.Robia kolejny sezon twórcy!

użytkownik usunięty
aronn

Serio? Jak to kolejny sezon?

"Aktorzy jeszcze nie zdążyli ratyfikować umowy z wytwórniami kończącymi strajk, a stacja Starz już ogłasza nowy, ambitny projekt. To serial "Spartacus: House of Ashur"!:

O tym, że Starz planuje powrót do świata znanego z serialu "Spartakus", informowaliśmy już zimą. Wtedy jednak nie wiedzieliśmy nic na jego temat. Teraz to się zmieniło.

Projekt nosi tytuł "Spartacus: House of Ashur", co fanów serialu może zaskoczyć. W nowym show okaże się bowiem, że Ashur, jeden z ulubionych złoczyńców oryginalnego cyklu, nie zginął na Górze Wezuwiusz w sezonie "Spartakus: Zemsta". Zamiast tego otrzymał szkołę gladiatorów należącą kiedyś do Batiatusa. To nagroda za pomoc Rzymianom w zabiciu Spartakusa i tym samym doprowadzenia do fiaska jego rebelii.

Nick E. Tarabay, który wcielał się w Ashura w trzech sezonach serialu "Spartakus", oczywiście powróci.

Za projekt odpowiada twórca cyklu Steven S. DeKnight.

użytkownik usunięty
aronn

No z jednej strony fajnie, ale z drugiej.... Przecież w "Zemście" ewidentnie widać, że go zaje....li. Zatem trochę to słabe,

ocenił(a) serial na 6
aronn

Bardzo by mi to pasowało. A największą gwiazdą serialu był Batiatus - jego mowy to mistrzostwo świata :)

RoStryR

Kto ogląda filmy w dubbingu???? Chyba pięcioletnie dziecko

ocenił(a) serial na 7
rysiu_ko

Następny z upośledzoną percepcją i problemami ze zrozumieniem słowa pisanego.