... czy można jakiś opuścić? Chodzi mi o to czy wątki fabularne w jakiś sposób łączą się ze sobą
czy każdy odcinek to osobna zamknięta historia?
Drugie pytanie - czy film TV, którego głównym bohaterem jest Sam Axe można obejrzeć przed
serialem czy jednak lepiej zabrać się za to dopiero po?
Ależ wcześnie odpowiadam, pewnie już się zdecydowałeś, ale dla potomnych...
Co do pierwszego to: tak. Osobiście kiedyś przegapiłam dwa odcinki i zabrałam się za kolejny, za cholerę nie wiedziałam co się dzieje i musiałam sięgać do tyłu. Historia Mike'a ciągnie się przez praktycznie wszystkie odcinki z dużym nasileniem w nowych sezonach (od 5 tylko i wyłącznie o nim mowa, pomaganie innym schodzi na drugi plan). Radzę oglądać.
Jeśli chodzi o drugie pytanie to nie mam pojęcia. Szczerze powiedziawszy wzięłabym się za oglądanie w trakcie tego sezonu BN, w którym wyszedł serial z Samem.
Pytanie nr 1 - Sezony 1-3 mają głównie charakter proceduralny, wątek główny jest na drugim planie. Sezony 4-6 to już skupienie się na wątku głównym i przeważnie jego dotyczą całe te sezony. Odpowiadając na pytanie: ja radzę obejrzeć wszystkie poprzednie sezony, bo zaczynanie od środka jest bezcelowe, takie manewry można robić z CSI albo NCIS, ale tutaj wypadałoby być na bieżąco z odcinka na odcinek.
Pytanie nr 2 - Film TV opowiada o ostatniej misji Sama Axe w wojsku. Akcja ma miejsce przed wydarzeniami z serialu, więc na dobrą sprawę nie ma znaczenia, kiedy się go obejrzy, ale chyba najlepiej przed 5. sezonem, bo kilka postaci z filmu (konkretnie 3) pojawiają się w paru odcinkach tegoż sezonu.
Ja obejrzałem pierwszy sezon i połowę drugiego i była ta akcja z megavideo i końcówka drugiego i trzeci zrobił się niedostępny w internecie i jak wyszedłem zacząłem od razu czwarty, szczerze powiedziawszy trochę nie ogarniałem na początku, ale idzie normalnie obejrzeć. Po skończeniu sezonu szóstego, zabrałem się za niego od samego początku i po obejrzeniu tego brakującego środka dowiedziałem się kilka ciekawych wątków, ale nie były one niezbędne do oglądania dalszej części ^ ^
Co do drugiego pytania. Ja jestem właśnie w trakcie siódmego sezonu i jeszcze nie oglądałem, ale jak obejrzę, dam znać co i jak :P