Troja: Upadek miasta
powrót do forum 1 sezonu

Mit napisany przez Homera nie jest historyczny. Nie spisał on historii troi, która naprawdę istniała. Stworzył fikcyjne postacie, opisał Zeusa, Afrodytę czy Helenę. Nie są to postacie, które żyły naprawdę. Dlatego twórca tego serialu może zmodyfikować czy pozmieniać mit w jakikolwiek sposób chce. Większość ludzi negatywnie oceniających serial, robi to z powodu tego, że aktorzy grający np. Zeusa, Achillesa są ciemnej karnacji. Zapewniają, że tak naprawdę Zeus jak i Achilles nie byli czarnoskórzy, tylko jasnej karnacji. Oczywiście chyba wszyscy wiemy, że to jest mit... że tak naprawdę te postacie są fikcyjne? Czyż nie? Nie wiem, może faktycznie oceniający ludzie spotkali Achillesa w Hadesie i sprawdzili, że jest on jasnej karnacji? Może, ale nie wiem. Ale wiem tylko tyle, że jest to fikcja, nie jest to historia np. Adolfa Hitlera, który jak wiemy, miał jasny kolor skóry. Ale to nie jest historia o Adolfie, a o micie spisanym dawno temu. Dlatego nie wiemy jak wyglądali, a nawet jeśli Homer dał o tym wzmiankę, to co z tego? Jest to mit, który nie jest prawdziwą historią.

ocenił(a) serial na 1
Benny98999

Uśmiałem się, że Homer stworzył bogów typu Zeus czy Afrodyta...

ocenił(a) serial na 7
Alex_Tyler

Faktycznie strzeliłem tam gaga z tym Zeusem i Afridytą... sorry. "Malutkie" niedopatrzenie.

ocenił(a) serial na 1
Benny98999

Poza tym w Iliadzie wyraźnie jest opisane, że Achilles był blondynem. Co z tego, że mit. To jak będziesz adaptować Wiedźmina będzie on jako czarnoskóry z wielkim afro na głowie? Trzeba mieć szacunek do tego co sie adaptuje, a w micie Achilles nie był czarny. Równie dobrze można idąc twoim tokiem myślenia zrobić wygraną Hektora, Achilles ginie i Grecy odpływają... Tylko? Czy to nadal będzie Iliada?!?!?