PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282911}

Uśpiona komórka

Sleeper Cell
2005 - 2006
7,6 1,2 tys. ocen
7,6 10 1 1162
Uśpiona komórka
powrót do forum serialu Uśpiona komórka

Serial odkryłem już dawno, ale dopiero teraz zdecydowałem się sięgnąć po pierwszy epizod i nie żałuję. Co prawda na razie jestem po pierwszym odcinku, ale już widzę, że jest to kino (a raczej telewizja) z krwi i kości, a nie kolejne opowiastki o tym jacy terroryści są źli.
Nie ma tutaj wcale znanej obsady, ale wcale mi to nie przeszkadzało... Niemniej jednak Michael Ealy podobał mi się w swojej roli, Oded Fehr też był niczego sobie... Ciekaw jestem dalszego rozwoju akcji. Zwłaszcza po tym co Darwyn zrobił pod koniec odcinka - rzadkie posunięcie ze strony twórców. Niby bohater pozytywny, ale jednak... No właśnie - "zabił". Gdzieżby coś takiego zrobiła telewizja ABC ;) Nie chcę ztowu lukrować, ale Showtime jednak robi teraz najlepsze seriale - są jedyną poważną konkurencją dla HBO (a niebawem jeszcze nowy serial "Californication").

Kto nie ogląda tego serialu, powinien zacząć :) Zwłaszcza, że jest tak mało znany, a temat powinien być w USA całkiem nośny.

ocenił(a) serial na 10
Albertino

no świetny serial jeden z najlepszych, wczoraj wieczorem zaczęłam oglądać drugi sezon i jak zaczęłam to skończyłem rano, ten serial ma wszystko co powinien: rewelacyjną fabułę, aktorzy za bardzo nie znani ale świetnie grali, muzyka bardzo dobrze dopasowana

Aż dziwne że taki serial jest prawie nieznany

ocenił(a) serial na 7
dexter_5

A wiesz coś może dexter na temat tego, czy AXN puści SC w NORMALNEJ porze?

era

w sobotę ma być maraton, ale oczywiście w godzinach (przynajmniej dla mnie) niezbyt normalnych, czyli 20.05-6.05. jak dla mnie mogli by to podzielić na dwie części: sobota 20.00-1.00 i niedziela 20.00-1.00. ale niestety nie można mieć wszystkiego.

ocenił(a) serial na 8
juliee_

maraton to maraton. tydzien temu w sobote pierwszy sezon (20.00-6.00), wczoraj drugi sezon (20.00-4.00). było warto. choć serial słowem dołujący. szczególnie drugi sezon.

ocenił(a) serial na 9
FisherN

czy ktoś coś wie o sezonie 3 ? bedzie czy nie ?

ocenił(a) serial na 10
Fanek_2

nie będzie

dexter_5

No tak nie bedzie 3 serii. Z jednej strony troche szkoda bo to naprawde swietny serial^^ z drugiej moze i dobrze bo ciezko bylo by wybbrnac z sytuacji ktora stworzony w ostatnim odcimku(chociaz wyraznie widac ze zostawiono 'otwarta furtke') pozatym dobrze ze nie probuja robic an sile tasiemca.

ocenił(a) serial na 9
koras85

fani z jednej stroni chca bo to calkiem niezly serial z drugiej strony moze sie stac tak jak z PB czy Lostem - straci swoja magie

ocenił(a) serial na 7
D1RT

lost nie stracil ;) pb tak no ale to cos zupelnie innego. tutaj tworcy i tak swietnie wybrneli tworzac drugi sezon, tak samo jak w dexterze, wydawaloby sie z niczego. skoro dex ma miec trzeci to i tu moglby powstac ale nic na sile, skoro nie maja pomyslu to lepiej niech zostanie jak jest :)

ocenił(a) serial na 10
pr0t

co prawda jestem dopiero po 2 odcinku ale naprawde ten serial wciaga i trzyma w napieciu ;] nie oddzialowuje na mnie tak jak kiedys lost i pb ze ogladalo sie w ciagu jednego wieczora polowe serii ale mimo wszystko trzyma klimat...gra aktorow na wysokim poziomie a muzyka jest poprostu genialna...ten serial juz teraz ma u mnie 10/10

użytkownik usunięty
Albertino

SPOILERY!
serial niezły, ale nie umywa się, moim zdaniem do tego typu seriali HBO (Rodzina Soprano, Prawo ulicy, OZ), tamte naprawdę trzymają w napięciu, z niesamowicie zaskakującą akcją i fascynującymi bohaterami; w Sleeper Cell nie ma takiego napięcia, no chyba każdy się domyślił, że np. akcja z wąglikiem się nie odbędzie, bohaterowie tacy sobie, aktorzy nie mają w sobie tego czegoś, choc Murzyn z niebieskimi oczami Michael Ealy, jest czarujący

użytkownik usunięty

SPOILERY!
co do sceny w 1odc.,o której pisze Albertino, to było to zabójstwo z miłosierdzia, widząc kamieniowanego człowieka chciałbyś skrócic jego cierpienia

muszę przyznac, że od 6 odcinka akcja staje się mniej przewidywalna i fabuła się rozkręca a nasz czarny charakter Farik (Oded Fehr) faktycznie ma w sobie to coś;) no i ten głos

No tak, ale... zabił. W innych grzecznych telewizjach (bynajmniej nie showtime) by takie coś nie przeszło...

użytkownik usunięty
Albertino

acha, zapewne chodzi ci o te grzeczne seriale policyjne, w których żaden detektyw czy agent nie zrobiłby czegoś takiego, o broń boże, w najgorszym wypadku partner by go powstrzymał:)

Sleeper Cell jest gdzieś pośrodku "grzeczności", między serialami CBS a HBO; mimo wszystko czarny charakter w Sleeper Cell pomijając, że to wredny sukinsyn jest także inteligentny, przystojny, twardy, niezłomny wojownik, wierny sprawie, kochający żonę i córkę a nie jakiś odrażający świr jak z filmów o Bondzie; znalazł się nawet jeden negatywny biały(ten zboczeniec od niani), no i dupki z FBI i rządu z którymi użera się czarnoskóry bohater, czasem odnosi się wrażenie, że walczy z terroryzmem samotnie (sprawa z rakietą i materiałami wybuchowymi)
jednak podział na dobrych muzułmanów kochających białych i Amerykę i tych złych muzułmanów - terrorystów jest naiwny

ocenił(a) serial na 10

jednak podział na dobrych muzułmanów kochających białych i Amerykę i tych złych muzułmanów - terrorystów jest naiwny

nie mozna tego tak odbierac...w islamie sa szyici i sunnici kazdy z nich prezentuje inny sposob odczytywania koranu...jedni wierza w swieta wojne bez ofiar osob niewinnych a drudzy licza na swieta wojne z ostatecznym pokonaniem wroga...

naiwny badz nie... ale nie watpliwosci ze w wspolczesnym czasie istnieje wielki rozlam w Ilslamie nieporownywalny do tego rozlamu w chrzescijanstwie.

ocenił(a) serial na 6
koras85

Owszem serial jest ciekawie zrobiony i różni się od reszty gdyż nie jest czarno biały postać Darwyn-a jest świetna.

ALE !!! niestety jest w nim równi dużo psychologicznie zakamuflowanej propagandy co w innych. Z tą róźnicą ,że tutaj nie jest to podane od tak ale jest wypowiadane między słowami. Film bazuje na "świeżej" historii.Czyli na tym ,że rzekomo WTC zostało w rzeczywistości zaatakowane przez Osame bin Ladena i jego bande etc..mógłbym tu wymieniać.

Serial ma ten 2 przekazy jeden to oczywisty ,że terrorystą może być każdy biały, czarny, kobieta ,dziecko , były rangers etc. Trudno się z tym niezgodzić ale jednak to nie jest do końca prawda gdyż są to wyjątki.Prawdziwi terroryści są jak Ilja.I on wg mnie jest najciekawszą postacią tego serialu.Drugi przekaz to jest taki ,że muzułmanie są podzieleni i ,że Jihad jest nie zawsze znaczy to samo dla każdego i to akurat pozytywny przekaz.Dlatego oceniam ten serial w skali 1- 10 na 6 .

Jednym wielkim minusem jest też to ,że wiele rzeczy nie trzyma się kupy. Np . to że FBI rozpracowuję taką komórkę w oderwaniu od CIA.Co jest wbrew pozorom i ogólnej wiedzy niemożliwe .Pozatym w rzeczywistym świecie żadna agencja nie dopuściłaby do takiego rozwoju sytuacji jak w pierwszym sezonie.Zgarnęli by Farika wtedy w Vegas wraz z 2 pozostałych wcześniej podsłuchawszy i nagrawszy ich rozmowe.

Pzdr.

infected_b

Pewne datale napewno nie miałyby prawa wydarzyc sie w reczysistosci.
Tz bym chciał wiedziec kto rozwalił WTC.... ale na 100%!