Grupa BDiP.pl tworzy polskie napisy do tego wykwintnego serialu. Wszelkie informacje o postępach i napisach tutej: http://www.facebook.com/BDiPersi
Niestety serial jest gorszy od najlepszych seriali HBO:
Oz, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, The Wire, Deadwood, Rzym, Zakazane imperium,
Gra o tron, Detektyw. Nie bez powodu zbiera zdecydowanie niższe oceny.
Serial jest dobry, ale to serial dla klimatu lat 70 w Ameryce, dla rocka, bluesa, dla filmow Scorsese z lat 70, dla Warhola i ogolem tamtych czasow, jesli ktos tego nie lubi, albo nie wie o czym jest mowa, to sie na serialu zawiedzie, bo nie wyczuje w nim genialnego klimatu.
Ja wręcz kocham styl seriali HBO, więc Vinyl to właśnie moje klimaty,
ale na tle ich najlepszych seriali wypada gorzej i niskie oceny Vinyl na imdb w
porównaniu do wyżej wymienionych seriali są jak najbardziej słuszne.
Oz - imdb 8,8 (kiedyś 8,9)
Sopranos imdb 9,2 (kiedyś 9,3)
Sześć stóp pod ziemią imdb 8,8 (kiedyś 8,9)
The Wire imdb 9,4 (kiedyś 9,7)
Deadwood imdb 8,8 (kiedyś 8,9)
Rzym imdb 8,9 (kiedyś 9,2)
Zakazane imperium imdb 8,6
Gra o tron imdb 9,5
Detektyw imdb 9,1
Vinyl imdb 8,2 i z każdym tygodniem spada więc wiadomo, że będzie 7 z hakiem
Dziwisz sie ? Wiekszość ludzi oceniających to ludzie w moim wieku, czyli 20-30 lat , a mało kto w moim wieku wie co kolwiek o epoce lat 70, nie zna Led Zeppelin, Pink Floyd, Lynyrd Skynyrd czy The Who, nie oglądał nigdy "Taksówkarza" czy "Ulic nędzy" Scorsese, nie wie kto to Warhol, to skąd ma wiedzieć o czym jest serial, a tym bardziej go polubić, nie odnajdzie się w tym klimacie, nie zrozumie wielu odniesień, wplecionych słynnych historii, jak chodźby nawet koncert Zeppelinów z TSRTS itp. Ten serial nie jest dla każdego, ale dla fanów epoki lat 70 i muzyki rockowej i bluesowej, jak ja.
Każdy serial HBO jest głównie dla jakiejś grupy osób, bo jak pisałem ich seriale są specyficzne, ciężkie, wielowątkowe z wolnym tempem.
Tak samo ktoś może powiedzieć Oz nudny serial o więzieniu, Prison Break ciekawy.
A w rzeczywistości Prison Break absurdalny i cukierkowaty,
a OZ dopracowany, wielowątkowy, surowy, brak tabu, dobre aktorstwo i scenariusz. Ale serial nie podejdzie młodym ludziom co wolą dynamikę, zwroty akcji i szybkie tempo - Prison Break.
Dokladnie tak, dlatego powyżej napisałem, że wszystko zależy od upodobań oglądającego, dlatego pisanie "Niestety serial jest gorszy od najlepszych seriali HBO" jest nie na miejscu, bo to jest tylko twoja opinia, spowodowana po prostu brakiem, że tak to nazwę lubienia lat 70, tej muzyki, tego stylu, tej lekkiej kiczowatosci w malo istotnych aspektach zycia. Gdybys byl milosnikiem tej epoki, to serial by Ciebie zwalil z nog, bo uwierz mi, ze jest wykonany bardzo dobrze i dopracowany pod wzgledem fanuly i scenariusza wrecz perfekcyjnie.
Przykro mi. Jestem miłośnikiem lat 70 oraz 80 i wiem, że wtedy powstawała najlepsza muzyka
(Queen, Pink Floyd, Led Zeppelin i reszta spółki)
Zwyczajnie pewne seriale HBO postawiły zbyt wysoko poprzeczkę.
Takie Sopranos czy The Wire są wymieniane obok
Twin peaks i Breaking bad najczęściej jako najlepszy serial tv jaki kiedykolwiek powstał. Sześć stóp pod ziemią jest bliskie poziomem Sopranos. Rzym to wielkie dzieło. Gra o tron ma posobny styl.
Lubie takie klimaty. OZ to właściwie pierwszy udany serial HBO.
Carnivale i Zakazane imperium najmniej się mi podobały z 12 seriali HBO jakie obejrzałem.
Vinyl póki co ciężko ocenić, bo jak pisałem nie ma sensu tego robić po 3 odcinkach, gdy serial cały będzie miał minimum 20 odc, a może i znacznie więcej. Będzie zakończony obejrzę całość.
Mi tam Vinyl podpadł do gustu bardziej od większości seriali HBO, nie twierdzę, że wszystkich, ale jest u mnie na 2 miejscu, a oceną nie ma się co sugerować, bo mało kto zrozumie ten serial, więc wiadomo, że ocena za wysoka być nie może.
Nie mówię o stylu serialu, ale o klimacie serialu i klimacie lat 70, który jest znakomicie oddany w tym serialu, świetna muzyka, która kocham, dużo odniesień do rzeczywistości, nie mówiąc już o grze aktorskiej czy reżyserii, dlatego mówię, że ten serial jest dedykowany przede wszystkim dla miłośników lat 70 , gdzie rock był w swoich najlepszych czasach i zespoły go tworzące byli prawdziwymi artystami muzycznymi. Jeśli ktoś tego nie czuję, nie lubi tej dekady, nie lubi rocka klasycznego, to ten serial dla niego będzie co najwyżej średni.
A twoim zdaniem, który odcinek pilotowy jest lepszy Zakazanego Imperium czy Vinyl ?
Bo oba reżyserował słynny Scorsese :)
Wiesz, ale większość niby odbija się od seriali HBO, bo są zbyt zbyt wielowątkowe, zbyt surowe i realistyczne oraz mają za wolne tempo. Dopiero jak ktoś przejdzie przez pierwsze 4-5 odcinków wchłania serial 50-60 odcinkowy niczym gąbka.
Mi osobiście bardziej podobał się Vinyl i dalej jako serial bardziej mi się podoba, bo jestem fanem tamtej epoki i jest znakomicie oddana w tym serialu, to najlepszy serial HBO, pod wzgledem klimatu w serialu.
Jasne. Lepszy klimat mają dla mnie The wire, Rzym, Gra o tron, Detektyw.
Vinyl przypomina mi najbardziej Zakazane imperium, które było dla mniej najnudniejszym serialem HBO. Ale nie ma oceniać po 3 odcinkach.
Wrócę do serialu, gdy będzie zakończony. Wtedy dopiero oglądam.
A póki co zamówili 2 sezon i dalej nie wiadomo czy koniec czy zamówią 3.
Nigdy nie stacja nie zamawia dwóch sezonów na przód, po zaledwie paru odcinkach serialu.
To wiadomo, że zamawiają po 1.
Jedynie w przypadku Gry o tron złamali ten schemat zamawiając od razu 5 i 6 sezon przy premierze 4 sezonu.
Ale to ich główny serial w tej chwili z największą oglądalnością zbliżoną do Sopranos oraz mając dobrą sprzedaż dvd/blu-ray z sezonami tego serialu.