PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=668104}

Violetta

2012 - 2015
6,3 6,7 tys. ocen
6,3 10 1 6692
Violetta
powrót do forum serialu Violetta

Książki

ocenił(a) serial na 10

Nie wiem, czy był już podobny temat. Zastanawiam się, jakie książki czytacie.
Ja preferuję fantastykę. Oczywiście czytałam podstawę literertury fantastycznej - Pottera, nie raz.
A wy? Jakie książki lubicie?
Czytaliście:
1. Harry Potter?
2. Zmierzch?
3. Igrzyska Śmierci?
4. A z mniej znanych - czytał ktoś może "Weronika postanawia umrzeć"?

LiliBlue22

O, kolejna osoba lubiąca PLIO - uwielbiam Cię xd
Lubię mniej więcej te same postacie, jednakże, jeżeli chodzi o Jona, wolę tego książkowego, bo serialowego do końca nie trawię, co już chyba tu mówiłam xd
A Jaime'a na początku nie lubiłam. Ale odkąd zagłębiłam się w rozdziały z jego perspektywy, zrozumiałam go i wiem, co nim kierowało, kiedy zrobił z Szalonym Królem to, co zrobił, bardzo go polubiłam. A do tego uwielbiam jego kłótnie z Brienne xdd
A Danki także nie lubię. Tak szczerze, to już bardziej Viserysa lubiłam niż ją xd

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

ja miałam podobnie z Dżejmem <33 Snow w serialu to pipa, którą można obrażać a i tak nic nie zrobi w książce jest inny dość go lubię...Co do naszej Khleessi to udusiłabym ją ona jest obłąkana jak ojciec (jeśli nie bardziej) a barristan przysiągł jej służbę a znając jego honor będzie znosił jej fanaberie tak jak Aerysa...bardziej kibicuje innemu Targaryenowi, ale nie będę spoilerować :)))

LiliBlue22

Niestety, już trafiłam gdzieś na jeden spoiler i chyba wiem o którego Targa Ci chodzi - o Młodego Gryfa?
Wiesz, w sumie nie tylko Jona wolę książkowego - w przypadku Robba też mam takie odczucia :3

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

no właśnie przepraszam za spoiler nie wiedziałam, że jesteś na UdW i obwiniałam się za to,a le widzę,z ę wcześnej trafiłąś na ten spoiler miałam tak samo,a le i tak zdziwienie było niesamowite :D

LiliBlue22

Na jednym forum po prostu czytałam wątek, który był oznaczony jako temat z SK, a tu takim spoilerem dowalili, zresztą nie tylko tym XD
Ciekawe tylko, czy Młody Gryf jest tym za kogo się podaje XD

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

no nwm jeszcze nie doszłam dogłębnie do przekonania,z ę jest tym kim jest :D

ocenił(a) serial na 5
Skailes

1.Nie
2.Nie
3.Nie
4.Nie
Teraz czytam mało książek ale generalnie nie mam ulubionego gatunku. Lubię książki Sparksa, jedna leży u mnie na półce i czeka aż ją przeczytam.

ocenił(a) serial na 7
Skailes

1. Tak
2. Nie
3. Dziś biorę się za 1 cześć :D
4. Nie, ale mam i przeczytam, bo Coelho to jeden z moich ulubionych pisarzy ^^ czytałaś "11 minut" ?

Ja uwielbiam fantasy, paranormal romance, romanse, z dramatem i przygodowki :D Kocham Sparksa i Coelho, Giffin tez fajnie pisze, choć za mało akcji no i moja kochana Rowling. Miałam okazje przeczytać tez "50 twarzy Grey'a" choć tego bym nie poleciła, historia może fajna ale sam tekst dobija.

ocenił(a) serial na 1
Skailes

podstawą fantasy jest "Władca Pierścieni" ;D
1.nie
2.nie
3.nie
4.nie
5.nie
Ja chyba czytam inne książki takie jak : sagi : "kronini wampirów"-polecam takie od 12 lat. "Pieśń lodu i ognia"-nie dla dzieci, "władca pierścieni"-baaarrddzzzzoooo polecam "opowieści z narni"-arcydzieło, "zwiadowcy"-super

ocenił(a) serial na 3
LiliBlue22

Opowieści z Narnii też uwielbiam, natomiast Władca Pierścieni strasznie mnie nudził... Za dużo się rozwodził nad kolorem trawy i pięknem drogi po której sobie wędrowali...,

ocenił(a) serial na 1
KeThA

kto co lubi ale Harry Potter jest wg mnie nudny film za książkę się brałam,ale nie mogłam jej zdzierżyć strasznie nudna była jeszcze nudniejsza niż film...natomiast Władca Pierścieni jest po prostu arcydziełem początki książki faktycznie nie są zbyt ciekawe, ale z czasem nawet do kibla szkoda chodzić żeby nie stracić wątku :D...ale jak mówiłam na początku mówiłam: kto co lubi :)

ocenił(a) serial na 3
LiliBlue22

Wolę Stephena Kinga powieści :D One trzymają w napięciu... xD

ocenił(a) serial na 1
KeThA

poleć mi jakieś fajne księżki :D

ocenił(a) serial na 3
LiliBlue22

"Lśnienie" i "Carrie" to moje ulubione *.*

ocenił(a) serial na 1
KeThA

słyszałam o "Carrie" dużo osób mówi, że fajne :D

ocenił(a) serial na 3
LiliBlue22

Na prawdę polecam :)

ocenił(a) serial na 1
KeThA

przeczytam jak skończę sagę"Pieśń Lodu i Ognia"

LiliBlue22

A na którym tomie jesteś?
A o "Zwiadowcach" ne słyszałam. O czym to jest?

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

jestem w połowie I części TzS :D
"Zwiadowcy"-o takim chłopaku, który jest sierotą, ale zostaje wzięty do takiego jakby trochę giermkowania zwiadowcy i na jego służbie poznaje innych zwiadowców i różnych ludzi przeczytałam narazie tylko I księgę ;)

LiliBlue22

Ja zaczęłam dopiero Ucztę XD
"o takim chłopaku, który jest sierotą, ale zostaje wzięty do takiego jakby trochę giermkowania zwiadowcy i na jego służbie poznaje innych zwiadowców i różnych ludzi" - jakoś mi się to z Jonem Snowem skojarzyło, ale nie wiem czy słusznie XD

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

nom w sumie też podobny los tylko, że ma na imię z tego co wiem Will (dawno to czytałam)

LiliBlue22

Może spróbuję kiedyś, dzięki :D

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

polecam się na przyszłość xD :)

LiliBlue22

Widzę że mamy podobny gust (LOTR i PLiO), więc może czasem będę korzystać :D

ocenił(a) serial na 1
ocenił(a) serial na 1
LiliBlue22

muszę się jednak przyznać, ze to film zachęcił mie do czytania książki nie spodziewałam się, że zdzierżę pierwszą no ale wyszło jak wyszło..Nie wiedziałam, ze będzie pisana takim językiem po LOTR byłam przyzwyczajona do poetyckich porównań aczkolwiek bardzo podoba mi się sposób w jakim pisze Martin i nie chce żeby to się zmieniło....A Targarjenkę na początku czytania książki wielbiłam i podziwiałam..teraz dopiero zauważyłam jaką suczą była już jak do tej szramki Droga wezwała jakąś maegi zamiast zalaż ją winem i obwiązać bandarzem to wg mnie przez nią zginą Drogo a Drogo był best z tym k"księżycu mojego życia" i wielce inteligentnymi przemowami :DDD

LiliBlue22

Widzisz, na niekorzyść Dany to nawet dobrze, że Drogo umarł- odszedł od niej cały khalasar męża, nie wliczając pojedynczych niedobitków jak jej ochroniarz Kovarro itd. Tylko te smoki dają jej cholerną przewagę i na dodatek ma przy sobie świetnych doradców i wojowników (Szary Robak, Daario Naharis, Ser Mormont, Ser Barristan). Tak sobie myślę, że w historii Siedmiu Królestw przez setki lat Targaryen'owie używali smoków i dawało im to ogromną przewagę nad innymi. Żeby dodać smaku fantasy Martin powinien dodać jakichś Łowców Smoków. Mogliby pochodzić- podobnie jak smocze jaja- z Krainy Cieni za Asshai i być szkoleni od małego tak jak w przypadku Nieskalanych. Zaszczyt zostaniem Łowcy przechodziłby z ojca na syna itd. To by było coś :D

KUNOvonLICHTENSTEIN

Dobra, zdobędzie ten tron - ale co dalej? Nie wiem za bardzo jakie ma poparcie w Westeros (tylko co do Dorne jestem pewna że chyba nie ma, bo podejrzewam jak tam "kochają" Rhaegara po śmierci Elii), ale moim zdaniem ciężko byłoby jej utrzymać ten tron. Ma malutki khalasar, który musiałaby przekonać do popłynięcia na statkach przez Wąskie Morze, a chyba wiemy jak się d tego palą... Owszem, ma jeszcze Nieskalanych, ale i tak nie uważam, że Danka zdobędzie ten tron.
A serJorahem, po wydarzeniach z Nawałnicy, bym się zbytnio nie sugerowała xd

esteckiewicz1

Czytałaś Cobena Ewciu ? ^^

Izzie_

Jeszcze nie, niestety :C
W mojej bibliotece nie ma (jakoś mnie to nie zdziwiło xd ), więc trzeba będzie też i na to w empiku zapolować xd
A polecasz? Słyszałam że jest dobry.

esteckiewicz1

On nie jest dobry...jest zajebisty <3
Jaj Już od bodajże od dwóch lat czytam :D
Polecam !
Ja teraz IŚ czytam :3

Izzie_

Eee, to skoro jest zajebisty, to koniecznie muszę go dorwać xd

esteckiewicz1

A jakby zyskała poparcie ludzi, którzy kiedyś poprali jej brata Rhaegara? Było wielu takich zdrajców którym Robert darował życie w zamian za bycie jego lennikami. Raz zdradzili to drugi też mogą XD

KUNOvonLICHTENSTEIN

No dobra, moooże wtedy, ewentualnie...
Ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie, bo królem powinien zostać kto inny xd

esteckiewicz1

Gdy człowiek widzi armię Dany, to od razu jest utwierdzony w stwierdzeniu, że to ona zdobędzie Tron. Smoki, świetnie wyszkoleni Nieskalani itd., ale Martin lubi zaskakiwać i na pewno to ona nie zdobędzie tronu, to byłoby zbyt oczywiste.

KUNOvonLICHTENSTEIN

Też mi się wydaje to zbyt oczywiste.
Ej, weź, największe zaskoczenie by było jakby to np. taki Hodor zdobył tron xdd
Ale w sumie to jest Pieśń Lodu i Ognia, więc może kto wie, na końcu może szykuje się jakaś komitywa Starków i Targaryenów?
Spotkałam się jeszcze z teorią, że na Żelaznym zasiądzie Jon Snow, bo on łączy w sobie lód i ogień, jeżeli teoria R+L=J rzeczywiście jest prawdziwa xdd

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

Hodor ze swym Hodorowaniem byłby lepszy od Matrony smoków xD

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

Tak, ale już bardziej nadawała by się Grzechocząca Koszula niż Danka...Ja kibicuję pewnej postaci, ale ma złych prawie wszystkich doradców :D

ocenił(a) serial na 1
KUNOvonLICHTENSTEIN

znając jej podejście odrzuci ich sojusze bo to przecież :Psy uzurpatora" nie wiem jak ona zamierza to zrobić, ale na moim etapie zmierza w odwrotnym kierunku niż przejęcie Westeros jest suczą, która na dodatek jest obłąkana :D

ocenił(a) serial na 1
esteckiewicz1

Danka jak to ktoś w książce powiedział
"-Tron potnie tą słodką dziewczynkę na słodkie plasterki"
Dorneee....sama nie wiem
Khalasar jakoś by zmusiła,a le na moim etapie książki narobiła trochę bałaganu i będzie musiała posprzątać ;D Ja kibicuje Sansie w przejęciu władzy nad północą...Jorah biedny Jorah jak mi go szkoda a jeszcze bardziej Barristana....Kibicuję Lannisterskim braciom nich żyją długo i uśmiercą Matronę Smoków xD

ocenił(a) serial na 1
KUNOvonLICHTENSTEIN

nom bardzo ciekawie by było nie życzę jej smokom śmierci tak samo jak Drogowi, ale skoro to Kvrve osłabić ;D

ocenił(a) serial na 1
Skailes

polecam romansidła takie jak : "Dziki raj"- chociaż nie jest ldla dzieci, które brzydzą się scenami miłosnymi "Czekaj do Północy" oraz "Księżycowa Dama"

Skailes

Nie lubię czytać xD Wolę pisać ^^

ocenił(a) serial na 8
Sebek7771

Witam w klubie. :D

ocenił(a) serial na 10
Skailes

1. Tak <3
2. Tak, nie lubiłam Edwarda i chciałam Belle z Jacobem.
3. Jeszcze nie, ale może przeczytam
4. Pierwsze słyszę o takim tytule

Ostatnio ogólnie prawie nie czytam książek, oprucz lektur oczywiście.

Skailes

1. Harry Potter?- taktaktak!
2. Zmierzch?- tak. Byłam młoda i głupia.
3. Igrzyska Śmierci?- Oczywiście, siostrzyczko!
4. A z mniej znanych - czytał ktoś może "Weronika postanawia umrzeć"? - yeah! uwielbiam Coelho.

co czytam?- wszystko, co dostanie mi się w ręce. Lubię różne tajemnice, więc ostatnio połykam PLL. Uwielbiam "Trafny wybór" Rowling. Ogólnie wolę literaturę dla dorosłych, gdzie coś się dzieje, albo tekst ma przesłanie. Ostatnio zaczęłam Evansa.

i_love_it17

Evans? Nie słyszałam o tym pisarzu O.o
A co do Tłajlajtu, to też byłam młoda i głupia XDD

ocenił(a) serial na 2
esteckiewicz1

Ewciu, i jakaż jest twoja recenzja? Wartoż sięgnąć po tę pozycję w literaturze? Podobno opisy torsu Edwarda są poruszające, prawda to? ^^

tears_in_heaven

Weź... tak jak pisałam wyżej, to czytadło było nuuuudne i tylko zabierało mi czas.
A wiesz, co jest najgorsze? Że nie mogłam tego dostać w bibliotece kiedyś (takie było rozchwytywane) to, wiedziona ciekawością, kupiłam to coś. Sprzedać już nie mogę bo moda na to przeszła, więc leży to coś na dnie szafy. A, lepiej, kupiłam od razu cały czteroksiąg...
Głupia ja. Tylko wywaliłam kasę w błoto.

ocenił(a) serial na 2
esteckiewicz1

Może spróbuj wymienić na jakimś forum książkowym? Na lubimyczytac.pl jest specjalny wątek dla wymian, sama kiedyś zamieniłam nieczytane AC na trzy inne książki i jestem zadowolona. A nuż znajdzie się jakiś amator Zmierzchu, co w zamian odstąpi ci cztery inne książki, dla odmiany warte przeczytania? Spróbuj. :D