Obecna średnia ocen to 5,1, liczba ocen 18386.
ocena / % ocen
10 / 5%
9 / 5%
8 / 11%
7 / 15%
6 / 13%
5 / 11%
4 / 8%
3 / 10%
2 / 7%
1 / 16%
Można założyć, że część ocen jest wystawiona nieuczciwie.
Stosując metodologię opisaną tu:
https://www.filmweb.pl/film/Na+układy+nie+ma+rady-2017-788599/discussion/Rzeczyw ista+średnia+ocena+filmu+to+ok.+4-4%2C5,3140857
Średnia ocen to 5,53, po odjęciu wszystkich jedynek i dziesiątek 5,58, po odjęciu wszystkich 1-2 i 9-10: 5,7.
Nie ma szans przy obecnym rozkładzie ocen, aby średnia uczciwych ocen osiągnęła 6 (aby to osiągnąć, trzeba usunąć 1-2 albo 9-10 i 1-3).
no ale to sztuka... tu nie mam miejsca na "obiektywizm" czy "uczciwość ocen". to nie "mięsny" a my nie oceniamy "połcia wieprzowiny", czy aby dość "świeży". sztukę oceniamy przecież (również) przez pryzmat osobistej wrażliwości a tę każdy ma baaaaardzo różną (o guście i poziomie intelektualnym nie wspominając). no a po drugie to nie rozdanie "oscarów" a my nie jesteśmy "jury". to filmweb, tu masa filmów ambitnych ma zaniżoną ocenę a tony innych "psich kup" ma oceny zawyżone. rozmowa o tym czy ocena jest adekwatna jest trochę bez sensu. do tego należy dodać kwestie światopoglądowe (ich polaryzacja w ostatnich czasach, zauważalna) i kwestię "baniek informacyjnych, powodowanych algorytmami internetowymi.
Masz rację. Chodzi jedynie o eksperyment/zabawę intelektualną polegającą na oszacowaniu, ile wynosiłaby średnia ocen przy założeniu, że część z nich (skrajnych) jest wystawiona bez oglądania (nieuczciwie). Moja teza, opierająca się na założeniach jw. jest taka, że nawet jeżeli wiele 1 jest fałszywych, to i tak bez nich serial nie miałby oceny bliskiej choćby 6. Ocena może być zaniżona przez tzw. "hejterów" jedynie w niewielkim stopniu, mniej niż o 1.
...wychodzi na to że "oliwa zawsze sprawiedliwa"... mnie jednak właśnie zastanowiło coś jeszcze. coś o czym wspomniałeś. sugerujesz że część osób dało 1/10 bez oglądania. tak bez wnikania na ile jest to teoria zgodna z faktycznym stanem... czy nie uważasz że jest to godne zastanowienia? co sprawia że ludzie bez zapoznania się z serialem mieli by z automatu dawać tak radykalnie niskie oceny??? (jeśli jest tu ktoś taki to mógłby udzielić nam odpowiedzi). :3
"1/10 bo czarny elf" - to rzeczywiście może mieć miejsce (wystarczy jedna ocena z taką motywacją) ale trudno coś powiedzieć o skali. Nie wiem jak jest, nie mam narzędzi aby to ustalić.
Jeżeli ocena nie odpowiada poglądowi oceniającego, lecz jest zawyżona lub zaniżona, to nie powinna być liczona. Kilka osób pisało, że zawyżyło oceny, Ty zaś nakłaniasz do dawania jedynek: https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/No..+ciekawe+dzie%C5%82o,3323443#post_16862683
Najwyższe oceny są od trolli (2076, Cukiereczek007, lavrenzo84). Na podstawie tego mógłbym przypuszczać, że aktualna ocena jest zawyżona, ale to za mała próbka aby cokolwiek sensownego stwierdzać.
Dlatego moja teza jest taka: nie wiadomo, czy serial ma zawyżoną czy zaniżoną średnią ocen, na pewno nie jest jednak zaniżona o więcej niż 1. 6 to górny pułap.
Sam osobiscie dałem serialowi 3, ale tylko za efekty specjalne. Po odcinku finałowym obniżyłem ocenę do 2.
Takiej wysokobudżetowej kupy nigdy w życiu nie widziałem.
To jest cały serial, dużo odcinków i wiele godzin zabawy.
Tu masz przykład kup które trwały po 2 h i miały taki lub większy budżet:
- Szybcy i wścielki 8 - swoją drogą 8 mówi samo za siebie. Było jeszcze 7 równie kupowych i o podobnym budżecie.
- Superman: Powrót
- Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach
- Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara
- Zhang Jin Hu
...i wiele innych
Te wszystkie produkcje po 2 godziny, często z hakiem robiły mi nr 2 w oczy, a biorąc pod uwagę godziny materiału / budżet miały budżet niesamowicie wyższy.
Przy Pierścieniach Władzy bawiłem się świetnie :D
.........wiele godzin zabawy......... polegających na oglądaniu "gadających głów" (poziom dialogów i fabuły pominę) z wykorzystaniem niezbyt znanych (delikatnie ujmując) aktorów. którzy zapewne nie wymagali wysokich honorariów. poziom drugiego/trzeciego planu też pominę, bo przecież w serialu te plany w ogóle nie istnieją... co wiąże się również z brakiem konieczności zatrudnienia dużej ilości statystów i budowania atrap architektonicznych. kilka wygenerowanych w komputerze efektów + widoczki natury (które są za darmo) podretuszowanych tylko komputerowo............................... gdzie ten budżet??????? (ps. tytuły filmów które podajesz to kino odmóżdżającej akcji... nijak ma się to do Tolkiena. niczego z takiego seansu nie "wyniesiesz" i zapomnisz szybciej niż o gazach po popcornie, coli i chipsach ale przynajmniej cię nie wynudzi jak ROP)
Ciekawe podejście-tak czysto matematycznie. Mam wrażenie ,że wierzysz w bezstronność filmwebu. Wystarczy popatrzyć na oceny z pożal się Boże "krytyków" tej stronki podczas "inaufarcji" tego wiekopomnego dzieła o którym ludzie zapominają po dwóch kwadransach po obejrzeniu. Szerze ja stary "Tolkienowiec" prawie nic nie pamiętam z tego paszkwila. Dobrze Irytująca Gala, dziwne i głupawe pseudo hobbity, a tak był Numenor i księżniczka jakaś,,ale tak w tle ,że zupełnie bez znaczenia.Pomijam już ,że to nie jest opowieść o Drugiej Erze. Jeżeli ktoś daję temu 7-10 to tak samo jak ja -na przekór. Gdyby to było jakieś tak sobie fantasy 3 gwiazdki myślę, Kgibas666 też miał dobre uwagi,ale jednak ja przemęczyłem się i obejrzałem tego crapa.
Bezstronność filmwebu w sensie nieingerowania w oceny - zakładam, że istnieje dopóki nie zostanie udowodnione, że jest inaczej.
Bezstronność wystawianych ocen - oczywiście nie ma czegoś takiego. Mogę mówić jedynie za siebie: moja ocena odzwierciedla to co uważam na temat serialu. Zakładam też, że inni też tak oceniają, dopóki nie przyznają, że jest inaczej. Ty jak rozumiem dałeś niższą niż uważasz "na przekór".
Troll Aleksander Hudzik nadal ma ocenę jak po dwóch odcinkach (o ile nie po żadnym). Radosław Czyż i Marcin Wolniak tak samo. Usuwając to pierwszą ocenę średnia filmwebowych "krytyków" to 5,7 a dwie kolejne to 5,1, czyli identycznie jak u użytkowników.
Dzięki za opinie. Z drugiej strony toksyczne zachowanie oceniających jest powszechnie znane i sam tego unikam. Tutaj jednak dotknięto coś z czym od "szczekania" bardzo mi blisko,odkrywanie uniwersum stało się częścią mojego życia i ile rozumiem,że ktoś ma inne postrzeganie na podstawie źródła. Tutaj zachowanie korporacji dało mi podstawy do zniżenia się do poziomu, gdzie nie jestem obiektywny. Chociaż też racja-koniec końców żadna opinia nie jest obiektywna.Każdy ma swój punkt widzenia.
Powiedziałbym tak: każda ocena jest subiektywna. Liczba przyznanych gwiazdek zgodna z opinią na temat produkcji to ocena uczciwa, niezgodna nieuczciwa (sam czasem wystawiam w tym sensie nieuczciwą, bo np. uważam, że temat filmu jest szczególnie istotny, o systemie oceniania pisałem w swoim profilu). Czyli wg mnie serial jest słaby, więc daję 3, mogę się zastanawiać też czy może jednak ujdzie (po dwóch odcinkach dałem 4) lub czy jest nawet bardzo zły a mam też powody by uważać go za nieporozumienie, choć ma pewne plusy dzięki którym raczej się nie zniżę do najniższej oceny.
Spróbowałem wyeliminować czynnik nieuczciwości w powyższych obliczeniach.
Nie bądź jak Hudzik, oceń jak faktycznie uważasz.
Pozwolę sobie się odnieść jeszcze raz. Uczciwie zauważyłeś, że sam w pewnym sensie wystawiasz ocenę nieuczciwą ze względu na wartość tematu. Doceniam. Tak samo zadziałało u mnie. Przez chwilę po Twoich sugestiach pomyślałem-a daj te dwie gwiazdki chociaż,ale nie, zadziałałbym przeciw sobie. Daję słowo ,że jeżeli drugi sezon nie będzie powoływał się i odnosił w żaden sposób do dzieł J.R.R. Tolkiena to ocenie jako jakiś randomowy serial.Weź pod uwagę np Kinga -znakomite adaptację Shoshank,Zielonej mili niezła Mgła i To, Największym problemem tego chłamu jest to ,że próbuję właśnie imitować adaptację, a jest tylko słabym serialikiem. Mimo wszystko dzięki za polemikę.
W przypadku tego serialu nie dałem punktów ujemnych czy dodatnich. "Sporadycznie wystawiam ocenę trochę inną niż wyżej wyjaśniona, z różnych względów, zwłaszcza gdy uważam temat za ważny lub za przekazywane wartości. Jest to wyraźnie zaznaczone w komentarzu."
Dzięki wszystkim bogom, że istnieją takie osoby jak Ty ;) Rozrywka intelektualna z elementami matematyki, a nawet psychologii - przednia! Nie wiem wciąż jak do końca działa to forum, pisałem gdzieś tutaj o tym, podając jakieś uzasadnienia, że nie masz szans aby ten serial otrzymał średnią "6", po emisji. Tak się stało, a Ty dodatkowo jeszcze nieco bardziej fachowo to potwierdziłeś.
Czy jest tutaj jakaś opcja, np. w profilu, gdzie można sobie w coś kliknąć i zobaczyć odnośniki do wszystkich swoich komentarzy?
Ocen na dziś 20996, średnia 5,1.
Znalazłem taki ewenement: https://www.filmweb.pl/serial/Anna+Boleyn-2021-870865#rates
90% ocen to 1 (ok. 2164 głosów).
Gdyby przyjąć, że wśród ok. 3149 wystawionych Pierścieniom Władzy jedynek również 2164 głosów jest "za czarnego elfa" (czyli ok. 2/3 jedynek), to wykluczenie ich powoduje średnią ocen 5,6.
Warta odnotowania wypowiedź - pierwszy raz widziałem "za czarne elfy ocena spada na 1":
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Chora+pseudo+poprawno%C5%9B%C4%87+poli tyczna,3328841